Prezidentei N. Meilutis įtiko, bet ar netaps jos marionete?

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nutarė Seimui teikti Kauno apygardos teismo pirmininko 41 metų Nerijaus Meilučio kandidatūrą į generalinio prokuroro postą.

N.Meilutis susitiko su D.Grybauskaite.<br>R.Dačkaus nuotr.
N.Meilutis susitiko su D.Grybauskaite.<br>R.Dačkaus nuotr.
N.Meilutis susitiko su D.Grybauskaite.<br>R.Dačkaus nuotr.
N.Meilutis susitiko su D.Grybauskaite.<br>R.Dačkaus nuotr.
N.Meilutis susitiko su D.Grybauskaite.<br>R.Dačkaus nuotr.
N.Meilutis susitiko su D.Grybauskaite.<br>R.Dačkaus nuotr.
Kauno apygardos teismo pirmininkas N.Meilutis (nuotr.) tvirtino, jog dėl vadovavimo Generalinei prokuratūrai apsispręs pasikalbėjęs su prezidente D.Grybauskaite.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno apygardos teismo pirmininkas N.Meilutis (nuotr.) tvirtino, jog dėl vadovavimo Generalinei prokuratūrai apsispręs pasikalbėjęs su prezidente D.Grybauskaite.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Vygandas Trainys, BNS

Jun 5, 2015, 11:06 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 7:20 AM

Penktadienį po valstybės vadovės susitikimo su kandidatu ji pasirašė dekretą dėl kandidatūros teikimo Seimui, pranešė valstybės vadovės patarėja Rasa Svetikaitė.

N.Meilutį į šį postą pasiūlė Prokurorų profesinė sąjunga.

Pats N.Meilutis teigia esąs pasirengęs eiti šias pareigas ir žinąs, ką reikėtų keisti prokuratūros sistemoje.

„Esu pasirengęs dirbti šiose pareigose“, – žurnalistams penktadienį po susitikimo su prezidente sakė N.Meilutis.

Jis patikino, kad Seimui pritarus jo kandidatūrai, „pokyčių tikrai bus“ tiek organizuojant prokurorų darbą ir bendravimą prokuratūros viduje, tiek bendravimą su išore.

N.Meilutis teigė turintis „konkretų veiksmų planą“, ką ketina keisti, tačiau pirmiausia jį nori pristatyti Seimui.

„Turiu jus patikinti, kad pokyčių tikrai bus – pokyčių bus tiek darbo politikoje, tiek rekomendacijų esu numatęs, kad generalinis prokuroras turėtų spręsti kai kuriuos klausimus, kurie nėra išspręsti. Taip pat akcentuosiu vidinę ir išorinę komunikaciją, nes, mano manymu, žodis „per silpna“ būtų irgi per silpnas – komunikacijos nėra ir iš to kyla nemažai problemų“, – sakė kandidatas.

Bijo, kad taps marionete

 N.Meilutis karjeros pradžioje šešerius metus dirbo Specialiųjų tyrimų tarnyboje, vėliau perėjo į Kauno apylinkės teismą, kuriame septynerius metus dirbo eiliniu teisėju. Nuo 2011 metų jis vadovauja Kauno apygardos teismui.

N.Meilutis tvirtino, jog dėl generalinio prokuroro pareigų jis apsispręs po pokalbio su D.Grybauskaite. Tai priklausys nuo jos požiūrio į prokuratūros sistemą ir joje susikaupusias problemas.

Prokurorų nuomonės dėl N.Meilučio paskyrimo išsiskyrė. Prokuratūros profsąjungos vadovas Stasys Kasiulis jį aktyviai palaikė, pasiūlė jo kandidatūrą. Tuo tarpu šios profsąjungos tarybos nario Gintaro Jasaičio žiniomis, N.Meilučio vadovavimo stilius esą nėra demokratinis.

G.Jasaitis kritikavo kolegą S.Kasiulį dėl to, jog šis pateikė N.Meilučio kandidatūrą nepasitaręs su prokurorų bendruomene. Jei N.Meilutis vadovautų prokuratūrai, jis esą galėtų daryti įtaką profsąjungos vadovui.

Kauno apygardos prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis apie pretendentą atsiliepė teigiamai – jis esą įsiklauso į kitų žmonių nuomonę, o dviejose institucijose (STT ir teismuose) įgyta patirtis praverstų vadovaujant Generalinei prokuratūrai.

Kadenciją baigiantis generalinis prokuroras Darius Valys buvo aštriai kritikuojamas dėl autokratinio valdymo stiliaus ir nevykusios prokuratūros reformos.

„D.Valys nenorėjo įsiklausyti į pavaldinių nuomones, nepaisė jų idėjų, kritinių pastabų. Tuos, kurie išdrįsdavo jam pasakyti tiesą į akis, jis įtardavo kenkimu, noru išstumti iš posto. D.Valio reformos primena namą, kuris buvo statomas be pamatų, paremtas tik keliais akmenimis“, – tvirtino gerai jį pažįstantys prokurorai.

Tačiau N.Meilučio kandidatūra taip pat daugeliui prokuratūros atstovų kelia abejonių.  

Baiminamasi, kad jis, būdamas generaliniu prokuroru, gali tapti Prezidentūros marionete.

Palaiko ryšius su prezidentės patarėja

Skelbiama, kad N.Meilutis palaiko artimus ryšius su prezidentės patarėja Rasa Svetikaite, per kurią esą gali būti daroma įtaka prokuratūrai.

Pats kandidatas kategoriškai neigia, jog jį būtų galima timpčioti už virvutės.

Apie N.Meilučio principingumą patvirtino Kauno apylinkės teismo teisėjas Edmundas Inokaitis.

2004 – 2010 metais N.Meilučiui pradėjus dirbti šiame teisme, E.Inonaitis vadovavo Civilinių bylų skyriui. Šiame skyriuje dirbo ir N.Meilutis.

„STT darbo specifika skiriasi nuo teismų veiklos, perkrimsti naujas užduotis kiekvienam žmogui sudėtinga.  Tačiau N.Meilutis greitai su jomis susitvarkė. Jis yra principingas, jo pavardė nebuvo minima galimai neskaidriose istorijose“, – tvirtino E.Inokaitis.

Anot E.Inokaičio, N.Meilutis yra gana užsispyrusio būdo, bet būnant vadovu ši savybė yra reikalinga.

N.Meilutis anksčiau mėgino tapti Apeliacinio teismo pirmininku.

Jo brolis Audrius Meilutis šiuo metu dirba Kauno apygardos prokuratūroje – vadovauja korupcinių bylų tyrimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.