L. Stankūnaitės duktė laiške įvardijo savo kankintojus

Dėl poveikio Laimutės Stankūnaitės dukteriai į teisiamųjų suolą sėdusios Kedžių kaimynės Olgos Girdauskienės Kauno apylinkės teisme laukė staigmena – mažametės laiškas.

Mergaitė savo motinai L.Stankūnaitei negailėjo šiltų žodžių, o jos priešams – karčių.
Mergaitė savo motinai L.Stankūnaitei negailėjo šiltų žodžių, o jos priešams – karčių.
N.Venckienė Amerikoje prižiūri senukus.
N.Venckienė Amerikoje prižiūri senukus.
Mergaitė laiške įvardino savo skriaudikus.
Mergaitė laiške įvardino savo skriaudikus.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 6, 2015, 1:19 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 2:01 AM

„Sveiki, mano kankintojai“, – šitokiais žodžiais pradėtas L.Stankūnaitės dukters laiškas penktadienį teisme buvo prijungtas prie O.Girdauskienės baudžiamosios bylos.

Mergaitė laišką rašė savo seneliams Laimutei ir Vytautui Kedžiams, aukle vadintai šeimos kaimynei O.Girdauskienei, laikinajai globėjai Neringai Venckienei ir jos tetai, Garliavos kirpėjai Audronei Skučienei.

Vaikiška rašysena su gramatinėmis ir skyrybos klaidomis parašytame laiške mergaitė išliejo namuose Klonio gatvėje patirtas nuoskaudas.

Apie jas 2012 metų gegužės 17 dieną iš N.Venckienės globėjos namų išvaduota mergaitė yra papasakojusi ir tyrėjams. Ikiteisminio tyrimo teisėjo mergaitė buvo apklausta du kartus.

Aprašė savo kankinimus

„Norėjote, kad parašyčiau laišką, parašiau. Vytautai Kedy, kodėl mane mušei diržu per veidą. Kediene, kodėl mane vertei meluoti ir mane mokėte sakyti tokius žodžius ant mamos: šlykštyne, pedofile, aš nenoriu gyventi su mama, nekenčiu mamos.

Olga, kodėl mokei mane sakyti tokius žodžius: „Aš tavęs nekenčiu, Laima, šlykštynė.“

Skučiene, man Kedys tvojo su diržu, o tu sėdėjai ir žiūrėjai. Venckiene, kodėl mane uždarėte į kambarį visai dienai. Karolis man spyrė koja į nosį, bėgo kraujas, o tu sakei, kad aš gražiai atrodau.“

Savo trumpą laišką iš pedofilijos istorijos kūrėjų namų Garliavoje išvaduota mergaitė baigė žodžiais: „Man jūs nereikalingi! Norėjau jums pasakyti, kad su savo mamyte esu labai laiminga. Ji mane myli ir rūpinasi manimi. Senelius turiu geriausius pasaulyje, dieduką Stasį ir močiutę Tatjaną (Stankūnus. – Red.). Ar jūs mane taip mylite?“

Laiškas liko neišsiųstas

Šį laišką Garliavoje likusiems giminaičiams ir jų kaimynei mergaitė parašė prieš pat išvykdama iš Lietuvos 2013 metų liepos pabaigoje.

Tuo metu Kedžiai visiems skundėsi, kad vaikas su jais nebendrauja ir net nerašo laiškų.

Kaip „Lietuvos rytui“ vakar sakė S.Stankūnas, šis laiškas adresatų taip ir nepasiekė, nes jų duktė L.Stankūnaitė su mergaite jau planavo gyvenimą užsienyje, todėl bijojo, kad tokį laišką gavę Kedžiai vėl sukels isteriją, skundais užvers visas įmanomas institucijas ir jų išvykimas į užsienį bus atidėtas neribotam laikui.

Kaltinama poveikiu vaikui

O.Girdauskienė yra kaltinama dariusi poveikį Andriaus Ūso baudžiamojoje byloje nukentėjusia pripažintai L.Stankūnaitės dukteriai.

Ikiteisminis tyrimas jos atžvilgiu buvo pradėtas pasibaigus A.Ūso reabilitacijos bylai.

Nagrinėjant šią bylą paaiškėjo, kad O.Girdauskienė nuolat vertė mergaitę kartoti giminaičių sukurtą istoriją, ką su ja esą darė trys pedofilai.

Jei mergaitė suklysdavo, O.Girdauskienė ją pataisydavo, liepdavo įsiminti, ką kalbėti. Visas šias „pamokas“ ji filmuodavo savo mobiliuoju telefonu.

Ketina prašyti ekspertizės

Šioje byloje jau liudijo keli Garliavoje buvę ir O.Girdauskienės nusikalstamą veiką matę liudytojai, parodymus taip pat davė buvusi L.Stankūnaitės ir A.Ūso advokatė Loreta Kraujutaitienė.

Į kitą teismo posėdį liudyti yra kviečiami Stankūnai.

S.Stankūnas teigė, kad jie ketina ne tik papasakoti apie tai, ką jiems apie savo gyvenimą Kedžių ir Venckų namuose sakė anūkė, bet ir prašys, kad teismas skirtų mergaitės laiško ekspertizę.

„Norėtume, kad visi įsitikintų, kad laiškas nėra padirbtas, kad vaikas jame parašė tai, ką jam teko patirti tuose namuose“, – kalbėjo S.Stankūnas.

Įtariami tvirkinę anūkę

Apklausus L.Stankūnaitės dukterį, Kedžių atžvilgiu buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai – abiem jiems pareikšti įtarimai dėl mergaitės tvirkinimo, o V.Kedžiui iškelta byla dėl nežymaus vaiko sveikatos sutrikdymo.

V.Kedys neigė mušęs mažametę, todėl neturėdami daugiau įkalčių, tik vieno vaiko parodymus, tyrėjai nesiryžo teismui perduoti bylos ir ją nutraukė.

Ikiteisminis tyrimas dėl mažametės tvirkinimo vis dar nebaigtas, tačiau, „Lietuvos ryto“ žiniomis, jame jau dėliojami paskutiniai taškai – apklausti kai kurie liudytojai papildomai, o kai Kedžiai susipažins su surinkta medžiaga, bus surašytas kaltinamasis aktas ir byla iškeliaus į teismą.

Bėglė slapstosi ir slaugo senelius

* „Lietuvos rytas“ šią savaitę išsiaiškino, ką Amerikoje veikia prieš daugiau kaip dvejus metus iš Lietuvos pabėgusi N.Venckienė (nuotr.).

* „Ji gyvena šiauriniame Čikagos priemiestyje, jos sūnus ten pat lanko mokyklą, o ji pati neseniai įsidarbino – slaugo senelius“, – teigė Čikagoje gyvenantys ir garsiosios bėglės „karjeros“ posūkius įdėmiai stebintys lietuviai.

* Būtent naujausias N.Venckienės gyvenimo vingis – nelegali senukų priežiūra – labiausiai ir nustebino už Atlanto gyvenančius tautiečius: „Nesmerkiame nė vieno darbo, bet labai keista, kai teisės mokslus baigusi moteris, buvusi teisėja ir Seimo narė gyvena nelegaliai JAV ir dirba darbą, kurio šios šalies piliečiai vengia.“

* N.Venckienė pastaruoju metu Čikagoje itin vengia viešumo. Bėglė, gatvėje vairuojanti baltą automobilį „Jeep“ ir apsipirkinėjanti Čikagos šiauriniame rajone esančioje parduotuvėje, buvo pastebėta vos kelis kartus.

* „Kartą kaimynė bandė užkalbinti parduotuvėje, bet N.Venckienė bendrauti nepanoro. Buvo matyti, kad ji pasijuto labai nesmagiai“, – pasakojo viena Čikagos lietuvė.

* Nei N.Venckienė, nei jos sūnus nedalyvauja ir lietuvių bendruomenės renginiuose, nelanko mišių, nors Lietuvoje vaidino tikinčią.

* „Ji gyvena lyg užspeistas į kampą žvėriukas ir bendrauja tik su keliais žmonėmis, kuriais aklai pasitiki“, – sakė pašnekovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.