Seniūnaitė – prieš vietos bendruomenę. Ar taip gali būti?

Vietos bendruomenė ir jai turinti atstovauti seniūnaitė atsidūrė skirtingose barikadų pusėse. Ar taip gali būti? Žmonės kaltina savo atstovę trukdymu atgauti patalpas, o ši siūlo linksmintis lauke.

Sitkūnų kaimo bendruomenę su vietos seniūnaite labiausiai supriešino skirtingas požiūris į vietos kultūros klubo likimą.<br>P.Mantauto nuotr.
Sitkūnų kaimo bendruomenę su vietos seniūnaite labiausiai supriešino skirtingas požiūris į vietos kultūros klubo likimą.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

Jun 6, 2015, 11:21 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 2:29 AM

Šalia greitkelio Kaunas–Klaipėda įsikūrusiame Sitkūnų kaime į bendruomenę susibūrę vietos žmonės beria kaltinimus jų interesams turinčiai atstovauti seniūnaitei Angelei Ščiukauskienei. Ji yra ir Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja, kuruojanti kultūros, švietimo bei socialinės apsaugos sritis.

Nesantaikos priežastimi tapo nedidelis kultūros klubas. Nors pastatas jau antrus metus išnuomotas siuvimo verslu užsiimančiai bendrovei, iki šiol jame niekas nevyksta.

Bendruomenė nori klubą panaudoti savo reikmėms, tačiau jos prašymai ignoruojami. Žmonės įtaria, jog seniūnaitė siekia savų tikslų, galbūt net privatizuoti kultūros klubą.

Nusivylė išrinkta kaimyne

„Kai seniūnaite buvo išrinkta mūsų kaimo gyventoja A.Ščiukauskienė, apsidžiaugėme. Manėme, kad viena savivaldybės vadovų atstovaus mums. Tačiau ji tarsi kovoja prieš savo kaimo žmones“, – „Laikinajai sostinei“ stebėjosi vienas bendruomenės narių Dainius Kaminskas.

Jam antrino ir kiti į susitikimą su žurnalistais atvykę sitkūniškiai. Žmonės guodėsi, esą A.Ščiukauskienė arogantiška, mėgsta kalbėti pakeltu tonu, žemina žmones. Priešprieša atsirado praėjusių metų lapkritį, vos tik buvo įkurta apie tris dešimtis žmonių vienijanti bendruomenė.

„Seniūnaitė rėžė: „Susirinko trys žvejai ir įkūrė bendruomenę“, – A.Ščiukauskiene piktinosi jos kaimynai.

Nuoma yra tik priedanga?

Sitkūnų kaimo bendruomenę su vietos seniūnaite labiausiai supriešino ne asmeninės ambicijos, bet skirtingas požiūris į vietos kultūros klubo likimą.

Pastatas Ryšininkų gatvėje iškilo, kai sovietmečiu sudegė senasis čia veikusios radijo stoties klubas. Naujojo statinio statybose dalyvavo ne vienas vietos gyventojas, dauguma jų dirbo pagrindine darboviete buvusioje radijo transliacijos stotyje.

„Kiek šiame klube buvo šokta, kiek smagių vakarų kadaise praleista. Supraskite, šis pastatas mums labai brangus“, – kalbėjo garbaus amžiaus moterys.

Radijo stočiai sumažinus savo veiklą bei darbuotojų skaičių, klubas buvo perduotas savivaldybei. Kurį laiką jame veikė biblioteka, o salėje sportavo moksleiviai. Prieš dvejus metus savivaldybės paskelbtą nuomos konkursą laimėjo siuvimo įmonė „Vilkijos gija“.

„Bendrovė pastatu nesinaudoja ir, ko gero, niekada nebesinaudos. Mes įsitikinę, jog ši nuomos sutartis – tarsi priedanga siekiant pastatą privatizuoti“, – sakė kaimo bendruomenės aktyvistas Henrikas Butkevičius.

Bendruomenės nariai ne kartą kreipėsi į savivaldybę prašydami nutraukti nuomos sutartį su pastate jokios veiklos nevykdančia „Vilkijos gija“ ir statinį atiduoti jiems.

„Mes neturime net kur visi susirinkti. Bibliotekos patalpos labai mažos. O klubo pastatas apleistas, jį būtina remontuoti. Savo jėgomis tai padarytume, daug kas prisidėtų“, – kalbėjo D.Kaminskas.

Idėją pristatė net Seime

Sitkūniškiai taip pat puoselėja viltis kultūros klube įkurti tragiškų 1991 metų sausio įvykių muziejų.

Sovietų agresoriams užėmus Vilniaus televizijos bokštą Sitkūnai bei netoliese esantys Juragiai tapo itin svarbūs Lietuvai. Iš čia įsikūrusių retransliacijos centrų šalies gyventojus pasiekdavo radijo bei televizijos programos, dienomis ir naktimis budėjo žmonės.

Sitkūnų bendruomenė kreipėsi į Kauno rajone išrinktą parlamentarą Donatą Jankauską. Jis pasistengė, kad istorinės atminties išsaugojimo vizija būtų pristatyta Seimo komisijoje dėl laisvės kovų įamžinimo. „Susitikime dalyvavo ir Kauno rajono vicemeras Petras Mikelionis. Jis pasiūlė palaukti – esą jeigu šiais metais pastatą išsinuomojusi bendrovė jame nepradės veiklos, savivaldybė pasiūlys nutraukti nuomos sutartį“, – sakė parlamentaras D.Jankauskas.

Pirmiausia – verslas

Apie Sitkūnų kaimo bendruomenės viltis atgauti kultūros klubą žino ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

„Savivaldybės sprendimu šis pastatas išnuomotas apie 30 darbo vietų sukurti ketinančiai bendrovei „Vilkijos gija“. Jau pateiktos paraiškos Europos Sąjungos paramai gauti, o mums svarbiau – sukurti darbo vietas. Tam pritarė ir taryba, ir Seimo nariai“, – sakė meras.

Paklaustas, kas bus, jeigu bendrovė paramos nesulauks, V.Makūnas sakė, jog bus siūloma nutraukti nuomos sutartį ir pastatą perduoti kaimo bendruomenei.

Sitkūniškių nuogąstavimus, jog padedant  seniūnaitei šį pastatą galbūt ketinama privatizuoti, V.Makūnas pavadino „absoliučiu nusišnekėjimu“. „Ar A.Ščiukauskienė tvarko turtą? Jį tvarko savivaldybės taryba. Beje, bendruomenės noras savo reikmėms perimti šį pastatą kažkodėl atsirado prieš pat vietos savivaldos rinkimus“, – stebėjosi V.Makūnas.

Pasiūlė linksmintis lauke

Tuos pačius argumentus minėjo ir seniūnaitė A.Ščiukauskienė. „Žmogus išsinuomojęs moka nuomą ir laukia, kol gaus paramą. Bendruomenė nori, kad ši sutartis būtų nutraukta besąlygiškai. Tačiau mes negalime taip elgtis, būtina laikytis teisės aktų reikalavimų“, – sakė ji.

Pasak A.Ščiukauskienės, vietos bendruomenės prašymas nutraukti nuomos sutartį buvo nagrinėjamas ir rajono taryboje. Tačiau sulaukta „Vilkijos gijos“ prašymo palaukti, kol bendrovė gaus paramą ir galės pradėti veiklą.

Paklausta, kodėl ji, gyventojų išrinkta seniūnaitė, neranda bendro sutarimo su vietos gyventojais, valdininkė suirzo.

„Ta bendruomenė nėra visas kaimas. Čia gyvena 189 žmonės, o bendruomenei priklauso ne visi, yra ir kitų nuomonių. Suprantu, tas pastatas jiems yra labai mielas, žmonės prisimena ankstesnius laikus, tačiau reikia viską spręsti civilizuotai“, – atrėžė A.Ščiukauskienė.

Seniūnaitė sakė, kad vasarą bendruomenė renginius gali organizuoti lauke, o esant prastiems orams – glaustis bibliotekoje.

Verslininkai patalpų pirkti nenori

Jonas Šiugždinis

Bendrovės „Vilkijos gija“ direktorius

„Klubo patalpas išsinuomojome ketindami ten pradėti komercinę veiklą. Pernai tikėjomės gauti Europos Sąjungos fondų paramą, tačiau mums nepavyko. Gana greitai turėtų vykti mūsų pateikto projekto svarstymas, labai tikimės gauti paramą ir pradėti darbus.

Surasti darbuotojų šiame kaime tai pat nesunku. Jeigu ten įsteigsime ne siuvyklą, bet mezgyklą, mums užteks penkių darbuotojų. Jeigu nuspręsime ten įkurti siuvyklėlę, reikės dešimties žmonių.

Ši vieta mūsų veiklai labai tinka, nes patogus susisiekimas su Vilkija.

Tai būtų dar vienas mūsų bendrovės filialas.

Patalpų Sitkūnuose privatizuoti tikrai neketiname. Verslui labiau apsimoka patalpas nuomotis, o lėšas investuoti į įrenginius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.