Kauniečiams žvaigždžių ilgesys neišblėso

Palei biblioteką Žaliakalnyje vaikščiojantys praeiviai pastebi, kad jos stogą puošia observatorijos kupolas. Ir tai – anaiptol ne vienintelis pastatas, kuriame buvo įrengta vieta teleskopui pastatyti.

Prieš dvejus metus astronomų klubo „Arcturus“ nariai pravėrė apleistos observatorijos duris. Sutvarkė surūdijusį jos stogą, duris bei visą patalpą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prieš dvejus metus astronomų klubo „Arcturus“ nariai pravėrė apleistos observatorijos duris. Sutvarkė surūdijusį jos stogą, duris bei visą patalpą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Astronomas J.Dalinkevičius name Radastų gatvėje buvo įsirengęs observatoriją.
Astronomas J.Dalinkevičius name Radastų gatvėje buvo įsirengęs observatoriją.
Iš KTU observatorijos žvaigždžių nesimato, bet atsiveria graži miesto panorama.
Iš KTU observatorijos žvaigždžių nesimato, bet atsiveria graži miesto panorama.
Daugiau nuotraukų (4)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2015-06-08 23:10, atnaujinta 2017-11-23 15:50

Kauniečiai giedromis vasaros naktimis atidžiau į dangų ir žvaigždes gali pasižvalgyti nebent pro pačių turimus teleskopus. Observatorijos mūsų mieste nėra.

Tačiau taip buvo ne visada. Vieną įrangą stebėti dangaus skliautą savo name buvo įsirengęs garsus astronomas. Kita veikė dabar Kauno technologijos universitetui (KTU) priklausančiuose rūmuose.

Nors astronomai mėgėjai bandė ją prikelti, į žvaigždes dairytis jie mieliau važiuoja į užmiestį. Tačiau buvusios observatorijos tebežadina kauniečių smalsumą.

Įrengė savo malonumui

Žaliakalnyje, Radastų gatvėje, galima pamatyti privatų trijų aukštų namą. Ant jo įrengtas kupolas perša mintį, kad patalpa buvo skirta teleskopui.

Šeimininkas Valentinas Arūnas pasakojo, kad namą statėsi jo uošvis Juozas Dalinkevičius. Vyras buvo astronomas bei Lietuvos geologijos pagrindų kūrėjas, Vytauto Didžiojo (VDU) ir Vilniaus universitetų (VU) profesorius, akademikas.

Name jis gyveno 1938–1941 ir 1962–1980 metais iki pat mirties.

Vaizdą užstojo kaimynas

V.Arūnas sakė, kad observatoriją garsus mokslininkas buvo įsikūręs savo malonumui tyrinėti dangaus skliautą.

„Iš pradžių namas buvo dviejų aukštų. Iš ant stogo įrengtos observatorijos matydavosi mėnulis, žvaigždės, buvo galima išmokti pagal jas orientuotis“, – prisiminė vyras.

Tačiau po kurio laiko greta apsigyvenęs turtingas kaimynas pasistatė aukštesnį namą. Jis užstojo observatoriją, todėl J.Dalinkevičius iškėlė trečiąjį namo aukštą ir observatoriją įkurdino aukščiau.

Žvaigždes užgožė šviesos

V.Arūnas prisiminė, kaip dar pats stebėdavo dangų pro ant namo stogo įrengtos observatorijos teleskopą.

„Tačiau ilgainiui miesto šviesos užgožė dangaus šviesulius, įžiūrėti žvaigždes ir mėnulį tapo sunku“, – sakė kaunietis.

Todėl teleskopą jis išardė ir padovanojo Vilniaus universitetui.

„Manau, kad teleskopas bus naudingas, jei juo naudosis kiti žmonės. O observatorijos kupolas primena gražią istoriją ir J.Dalinkevičių. Praeiviai neretai domisi šiuo išskirtiniu pastatu“, – sakė kaunietis.

Dar viena observatorija buvo įrengta K.Donelaičio ir Gedimino gatvių kampe esančiame pastate, kur dabar įsikūręs KTU Socialinių mokslų fakultetas.

Mokėsi studentai

Ant tarpukariu suręsto pastato stogo taip pat buvo įkurta observatorija. Ją prieš keletą metų atrado astronomų klubo „Arcturus“ nariai. Jo vadovas KTU Fizikos katedros docentas Vytautas Stankus pasakojo, kad tarpukariu pastate mokėsi VDU studentai.

„KTU atstovai observatorija naudojosi dar praėjusio amžiaus viduryje. Vėliau miesto oro užterštumas ir apšvietimas užgožė iš observatorijos matomą naktinį dangų“, – pasakojo V.Stankus.

Galima apžvelgti miestą

Prieš dvejus metus astronomų klubo „Arcturus“ nariai pravėrė apleistos observatorijos duris. Sutvarkė surūdijusį jos stogą, duris bei visą patalpą.

„Atsinešėme ir savo teleskopą. Tačiau dabar stebėti žvaigždes trukdo ne tik viso miesto šviesos, bet ir ypač stipriai apšviesta Prisikėlimo bažnyčia“, – sakė kaunietis.

Stebėti naktinio dangaus skliautą astronomai mėgėjai vyksta į užmiestį. Tačiau pasidairyti į Kauną iš buvusios observatorijos naktį ar dieną įdomu.

Observatorija veikė ir Linksmadvaryje

Šalia Linksmadvario esančioje Kauno tvirtovės I forto baterijoje 1929 m. įkurta Krašto apsaugos ministerijos astronomijos observatorija. Joje mokslininkai kartu su VDU studentais tyrinėjo Saulės dėmes.

Neatsitiktinai Linksmadvario gatvės pavadintos astronominių objektų vardais: Kometų, Žvaigždžių, Meteorų, Planetų, Sietyno, Erdvės ir kt. Antrojo pasaulinio karo metais observatorijoje buvo laikoma kariuomenės amunicija, o baigiantis karui observatorija sugriauta.

KTU Socialinių mokslų fakulteto pastate įkurtą observatoriją kauniečiai bandė atgaivinti.

Nuotr. iš klubo „Arcturus“ arch.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.