Kauno teisėjas N. Meilutis užsimojo išjudinti prokurorų klaną

„Uždaras, susiskaldęs, daugeliui pareigūnų trūksta kvalifikacijos“, – prokurorų luomą aštriai kritikuojantis Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis paskelbtas pretendentu į generalinius prokurorus.

N.Meilutis: „Blogai dirbančius prokurorus reikia atleisti ir priimti naujus.“<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Meilutis: „Blogai dirbančius prokurorus reikia atleisti ir priimti naujus.“<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Meilutis: „Blogai dirbančius prokurorus reikia atleisti ir priimti naujus.“<br>M.Patašiaus nuotr.
N.Meilutis: „Blogai dirbančius prokurorus reikia atleisti ir priimti naujus.“<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Jun 8, 2015, 9:46 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 8:01 PM

Penktadienį susitikusi su 41 metų N.Meilučiu, prezidentė Dalia Grybauskaitė patvirtino Seimui teiksianti jo kandidatūrą į generalinio prokuroro postą.

Skirti N.Meilutį į šį postą Prezidentūrai praėjusią savaitę pasiūlė buvęs jo bendrakursis, Prokurorų profesinės sąjungos pirmininkas Stasys Kasiulis. Jie kartu studijavo Lietuvos teisės akademijoje (dabartinis Mykolo Romerio universitetas), vėliau dirbo Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT).

– Ar pasiūlymas vadovauti Generalinei prokuratūrai jums buvo netikėtas? – „Lietuvos rytas“ paklausė N.Meilučio.

– Kai S.Kasiulis manęs pirmąkart apie tai pasiteiravo, labai nustebau.

Pirma reakcija buvo tokia – ieškokite žmogaus tarp prokurorų. Dar vykdamas pas prezidentę nebuvau apsisprendęs, norėjau sužinoti jos požiūrį į prokuratūros sistemos problemas.

Pokalbis su D.Grybauskaite buvo dalykiškas, dėl svarbiausių momentų nuomonės sutapo.

Todėl nusprendžiau eiti į prokuratūrą. Susitikimo metu pabrėžiau, kad prokuratūra turi būti nepriklausoma, jos veiklai negali būti daroma įtaka.

– Kokių esminių žingsnių imsitės prokuratūroje?

– Prokuratūra yra smarkiai susiskaldžiusi – jos vadovai nepaiso žemesnių prokurorų nuomonės, į kurią būtina įsiklausyti. Tarp vadovų ir pavaldinių turi būti daugiau supratimo, glaudesnis ryšys.

Taip pat labai prastai bendradarbiaujama su teismais ir kitomis institucijomis. Naujausi įvykiai – Vilniaus apygardos teisme išteisintų omonininkų byla – parodo akivaizdžią bendravimo stoką. Užuot sprendę problemas, aukštesni prokurorai nuo jų nusišalina.

Nerimą kelia pernelyg žema prokurorų kvalifikacija ir atsakomybės stoka – tai pastebėjau dirbdamas teisėju.

Planuoju kadrų politikos pokyčius. Nenormalu, kai į prokuratūrą nepriimami jokie žmonės.

Dabar dirbk kaip nori, tavęs vis tiek niekas neatleis.

Jaunajai kartai, turinčiai europinį išsilavinimą, užtrenkiamos durys. Blogai dirbančius pareigūnus reikia atleisti, o į jų vietą priimti naujus.

– Kai kurie teisininkai piktinasi, kad jūs anksčiau net kojų nebuvote apšilęs prokuratūroje, o dabar vadovausite visai sistemai.

– Nesutikčiau su nuomone, kad tik padirbus prokuratūroje galima suprasti jos problemas. Teismų ir prokuratūros sistemos yra artimai susijusios, susipynusios, ir aš matau susikaupusių problemų.

Mano patirtis teismuose ir STT bus privalumas organizuojant prokuratūros darbą. Tikiuosi sulaukti paramos iš prokurorų bendruomenės – juk vienas nevadovausiu.

– Viešai paskelbta apie jūsų artimus ryšius su prezidentės patarėja Rasa Svetikaite. Ar jums pavyks išvengti Prezidentūros apynasrio?

– Būdama prezidentės patarėja teisės klausimais R.Svetikaitė dalyvauja Teisėjų tarybos posėdžiuose, kuriai aš irgi priklausau. Tai ir visas mūsų ryšys.

Niekas daugiau mudviejų nesieja – nei draugystė, nei giminystė. Turiu gražią šeimą, todėl nereikia manęs daugiau su niekuo poruoti.

– Jūsų pavardė nuskambėjo Ūkio banko byloje – esą priėmėte naudingą sprendimą su Kauno nusikalstamu pasauliu susijusiems verslininkams, mėginantiems išvengti 15 mln. eurų skolos bankui.

– Sprendimas buvo ne toks, kaip skelbiama. Manau, kad teisingai pasielgiau. Milijonus turi grąžinti tas žmogus, kuris machinacijomis pamėgino juos išplauti, o ne kažkokia orinė kompanija, kuria bandoma prisidengti.

Prokurorų nuomonės susikirto

* N.Meilučio kandidatūra nebuvo aptarta su visais Prokuratūros profsąjungos tarybos nariais, juolab – su prokurorų bendruomene.

* Profsąjungos tarybai priklausantis prokuroras Gintaras Jasaitis tvirtino, kad jos pirmininkui S.Kasiuliui taip elgtis nederėjo – tai tik sustiprina abejones, kad naujas prokuratūros vadovas gali daryti įtaką profsąjungai.

* Anot G.Jasaičio, prezidentės pasirinkimas tarsi perša mintį visuomenei, kad tarp prokurorų nėra kompetentingų žmonių, galinčių vadovauti šiai institucijai.

* G.Jasaitį pasiekė informacija, kad Kauno apygardos teismo pirmininkas turi savybių, nesusijusių su demokratiniu valdymu.

* Tai kategoriškai paneigė buvęs N.Meilučio viršininkas Kauno apylinkės teisme Edmundas Inokaitis – prisiminė jį kaip gabų, sąžiningą ir į kitų nuomonę įsiklausantį kolegą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.