Nepageidaujami užsieniečiai bus skelbiami viešai

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlymui viešai skelbti užsieniečių, kuriems dėl galimos grėsmės valstybės saugumui draudžiama atvykti į Lietuvą, sąrašą.

Viešinami bus naujai į sąrašą įtrauktų užsieniečių duomenys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viešinami bus naujai į sąrašą įtrauktų užsieniečių duomenys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 9, 2015, 12:59 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 1:59 PM

„Tokiu būdu galėsime geriau užtikrinti visuomenės ir valstybės saugumą. Be to, sudarysime sąlygas visuomenei aktyviau prisidėti prie valstybės stabilumo palaikymo. Tokius sąrašus skelbia daugelis valstybių. Manau, mes irgi turime eiti tuo pačiu, jau išbandytu ir teigiamai įvertintu, keliu“, – sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Vyriausybės nutarimu patvirtintos Užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką, nacionalinio sąrašo sudarymo ir tvarkymo taisyklės papildytos nuostata, kad Migracijos departamento (o įvykdžius planuojamą jo reorganizaciją – funkcijas perėmusių institucijų) interneto svetainėje bus viešai skelbiami duomenys tų užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvą dėl galimos grėsmės valstybės saugumui ir dėl kurių atitinkamos valstybės institucijos ar įstaigos pateikė siūlymą duomenis paskelbti viešai.

„Kada toks sprendimas bus priimtas, jų duomenys arba ta pavardė galės būti paviešinta Migracijos departamento tinklapyje atskiroje skiltyje apie asmenis, kuriems neleidžiama įvykti į Lietuvos Respubliką. Tiesiog visuomenė daugiau žinos, galbūt žinos daugiau tokias garsias ar rezonansines pavardes, kur galės pasižiūrėti, ar jie gali atvykti į Lietuvos Respubliką, ar ne. Jeigu tai bus reikalinga neskelbti, tai ir toliau bus neskelbtina“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

Ministras negalėjo atsakyti, kiek asmenų bus sąraše, tačiau dažniausiai į Lietuvą jie negalės patekti, nes kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Priimant tokį sprendimą Lietuvą rėmėsi kitų šalių praktika – daugumoje šalių tokių nepageidaujamų asmenų pavardės skelbiamos.

Viešinami bus naujai į sąrašą įtrauktų užsieniečių duomenys. Šiuo metu jame esančių asmenų pavardės liks įslaptintos. Jei institucija ar įstaiga, kurios siūlymu užsieniečio duomenys jau įtraukti į sąrašą, nuspręs, kad duomenys apie šį užsienietį turi būti viešai paskelbti, ji turės pateikti atskirą prašymą viešai paskelbti duomenis apie šį užsienietį.

Pagal Vyriausybės nutarimą penkioliktą dieną po sprendimo uždrausti užsieniečiui atvykti į Lietuvą priėmimo arba institucijos prašymo viešai paskelbti duomenis apie sąraše jau esantį užsienietį gavimo dienos viešai bus paskelbtas užsieniečio vardas, pavardė, gimimo data, pilietybė ir draudimo atvykti priežastys.

Pasibaigus draudimo atvykti į Lietuvą terminui, išbraukus duomenis apie užsienietį iš sąrašo arba gavus atitinkamos institucijos prašymą viešai nebeskelbti užsieniečio duomenų, duomenys bus panaikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.