R. Šimašius ragino vilniečius gimdyti daugiau vaikų

„Darželių vietų trūkumo neliks per dvejus trejus metus. Vilniečiai galės gimdyti daugiau vaikų“, – šmaikštaudamas sakė sostinės meras Remigijus Šimašius po to, kai antradienį su 40 privačių darželių atstovų Vilniaus savivaldybė pasirašė memorandumą.

Gauti vietą vaikų darželyje – vienas didžiausių vilniečių šeimų rūpesčių.<br>D.Umbraso nuotr.
Gauti vietą vaikų darželyje – vienas didžiausių vilniečių šeimų rūpesčių.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Šimašius žadėjo, kad vaikų darželių problema bus išspręsta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Šimašius žadėjo, kad vaikų darželių problema bus išspręsta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Monkevičius mano, kad kompensacijų skyrimo tvarką reikia tobulinti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Monkevičius mano, kad kompensacijų skyrimo tvarką reikia tobulinti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Artūras Jančys

Jun 16, 2015, 4:24 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 3:08 AM

Pagal susitarimą vilniečių šeimoms, vedančioms vaikus į privačius darželius, savivaldybė suteiks 100 eurų mėnesinę kompensaciją. Ilgus metus sostinę varginančiai problemai spręsti savivaldybė numatė 4 žingsnių programą. Vienas jų – kurti bendrą privačių ir valstybinių (municipalinių) vaikų darželių paslaugų paketą.

Jau pasirodė žinių, kad, patyrę apie savivaldybės ketinimus prisidėti prie privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų plėtros, kai kurie privatūs vaikų darželiai pradėjo didinti kainas.

„Manau, kad skiriant 100 eurų paramą į privačius vaikų darželius vedamų vaikų šeimoms, atsilaisvins vietų ir valstybiniuose darželiuose. Privačiuose darželiuose išlaikyti vaiką kainuoja iš viso apie 300 eurų. Tie tėvai, kurie išgalės pridėti 200 eurų savo lėšų prie visos privataus darželio krepšelio sumos, atlaisvins vietą valstybinėse ikimokyklinio ugdymo įstaigose šeimoms, kurioms tokia suma ne pagal išgales“, – memorandumą sveikino Lietuvos tėvų forumo (LTF) pirmininkas Audrius Murauskas.

Kainas mažins konkurencija

Jis sakė, kad ateityje žingsnis po žingsnio turėtų būti artėjama prie tokio modelio, kad visa darželinuko „krepšelio“ suma, apie 300 eurų, būtų nukreipiama į privačias ugdymo įstaigas.

„Privatus sektorius teikia kokybiškesnes ugdymo paslaugas. Ir tie 300 eurų skirti ne privačių darželių savininkų pelnui, o vaikui išlaikyti. Žinoma, yra brangiai kainuojančių privačių darželių, teikiančių išskirtines paslaugas, bet čia jau tėvų valia rinktis pagal savo kišenę“, – aiškino LTF vadovas.

Privačių darželių asociacijos atstovai žadėjo, kad, sulaukę savivaldybės partnerystės, bus linkę mažinti kainas, nes bus skatinama konkurencija.

Tačiau pastaruoju metu kai kurios privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos ėmė staiga didinti paslaugų kainas.

„Girdėjau tokią informaciją, bet gal tai daugiau gandai, kad susiję su memorandumu, – sakė meras R.Šimašius, – tiesiog vietų darželiuose dar labai trūksta, tad kainos privačiame sektoriuje didėja.“

Skaičiuojama, jog pasinaudojus savivaldybės 100 eurų parama darželiuose atsiras 900–1300 naujų vietų.

Tikisi sukurti naujų vietų

Sostinės vadovas pabrėžė, jog sprendžiant darželių trūkumo problemą nebus apsiribota vien bendradarbiavimu su privatininkais – numatytas visas priemonių rinkinys, „4 žingsnių programa“.

Pagal ją iki šių metų žiemos bus atnaujinti darželiai „Ąžuolas“, „Gluosnis“, atidarytas naujas darželio „Kodėlčiukas“ skyrius, bus sukurta 560 vietų vaikams.

Numatyti du sklypai moduliniams darželiams statyti ir perimti 8 sklypus valstybinės žemė, tokiu būdu iki 2016 metų rudens planuojama sukurti iki 1800 naujų vietų.

Šių metų žiemą ketinama išnuomoti dvi patalpas 200 vietų darželiams, kitų metų pavasarį bus darželiams pritaikytos kitos vietos ir ketinama sukurti dar 400–700 vietų.

Kalbėdamas apie kitas vietas Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas paaiškino, jog yra nenaudojamos administracinės patalpos Jogailos ir Švitrigailos gatvėse, kurias galima pritaikyti ikimokykliniam ugdymui.

Meras R.Šimašius tikino, jog ištirpdyti tūkstantines eiles prie vaikų darželių sostinėje įmanoma per dvejus trejus metus.

Opozicija įžvelgia skriaudą

Vilniaus miesto savivaldybės opozocinė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcija mano, jog 100 eurų darželinukų tėvams skyrimo tvarką būtina tobulinti. Frakcija siūlė, kad ši kompensacija būtų skiriama visiems vilniečiams, kurie negavo vietos savivaldybės darželyje ir nelanko privataus.

„Dabar planuojama įdiegti tvarka diskriminuotų tuos, kurie ne tik negavo vietos savivaldybės darželiuose, bet ir privačiuose. Pagaliau, ne visi turi galimybę primokėti 250 eurų, tai – nelygios sąlygos. Todėl skiriant 100 eurų visiems tėvams, negaunantiems vietos darželiuose, bus leidžiama patiems apsispręsti, kur vaikelis mokysis. Taip bus realiai sprendžiama vietų darželiuose trūkumo problema“, – sakė klausimą Vilniaus miesto tarybai pristatysiantis tarybos narys Miroslavas Monkevičius.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcija taip pat kreipėsi ir į Vyriausybės atstovą, prašydama išnagrinėti, ar dabartinė tvarka, jeigu ji būtų nepakeista, nediskriminuotų tų tėvų, kurie neturi papildomų 200-300 eurų ir negali leisti savo mažojo į privatų darželį net su savivaldybės kompensacija.

„Pagal dabartinę tvarką tikrai galima įžvelgti mažiau pasiturinčių tėvų diskriminaciją – jeigu tėveliams nebus suteikta teisė patiems apsispręsti, kur panaudoti darželiams skirtą kompensaciją, iš tvarkos naudą gaus tik į privačius darželius savo vaikus leidžiantys tėvai, o vietų darželiuose trūkumo problemos sprendimas bus tik imituotas, bet neužtikrintas“, – tikino tarybos narys.

Sutaupys tik turtingi?

Jau anksčiau frakcija kėlė klausimus, kad vietų darželiuose trūkumas vis dar yra nesprendžiamas – nekuriamos naujos vietos darželiuose, priėmimo į darželius tvarka, kuri buvo stipriai kritikuojama dabartinės valdančios daugumos, išliko nepakeista net ir po daugybės diskusijų ir svarstymų, o nauja pristatyta 100 eurų kompensacija tėvams – užtikrins tik pasiturinčių tėvų galimybę sutaupyti išlaidas darželiams.

Paklaustas, iš kur galima bus gauti papildomas lėšas, kurios būtų reikalingos šiems pakeitimams įgyvendinti, Miroslavas Monkevičius priminė, kad šiuos pinigus kasmet bus galima rasti savivaldybės biudžete – uždarius „Air Lituanica“ ir nebevykdant šios įmonės „Lufthansa Consulting“ paruošto penkių metų verslo plano, kasmet savivaldybės biudžete liks 8 mln. Eur. Vilniaus mieste yra 119 lopšelių–darželių, 7 darželiai, 15 darželių-mokyklų, 2 vaikų ugdymo centrai, kuriuos lanko apie 28 tūkst. vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.