R. Šimašius paprašė Ž. Šilgalio nerodyti užpakalio

Naujosios sudėties Vilniaus miesto taryba trečiadienį posėdžio metu kaip reikiant susikibo, svarstant klausimą dėl 100 eurų per mėnesį paramos tėvams, kurie vestų vaikus į privatų darželį. Pasiūlymą rėmė liberalai ir konservatoriai, tačiau jų sąjungininkai, socialdemokratai ir „Lietuvos sąrašo“ atstovai susvyravo. Labiausiai priešinosi buvusio mero Artūro Zuoko Laisvės sąjungos (liberalų) miesto tarybos nariai ir lenkų atstovai.

Vilniaus tarybos posėdis vyko audringai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus tarybos posėdis vyko audringai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ž.Šilgalis pažėrė kritikos R.Šimašiui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Šilgalis pažėrė kritikos R.Šimašiui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniaus savivaldybė rems šeimas, kurios ves vaikus į privačius darželius.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus savivaldybė rems šeimas, kurios ves vaikus į privačius darželius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Artūras Jančys

Jun 17, 2015, 6:03 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 8:24 PM

Jie tvirtino, jog tokiu būdu liberalai stengiasi papirkti pasiturinčius tėvus artėjant Seimo rinkimams, tikino, jog tokiu būdu pažeidžiamas socialinis teisingumas. „Zuokininkas“ Žilvinas Šilgalis siūlė atidėti klausimą detaliau apsvarstyti komitetuose ir padaryti pertrauką. Kai jo prašymas nebuvo išgirstas, Ž.Šilgalis įsižeidė ir nusisuko nuo tarybos prezidiumo. Meras Remigijus Šimašius paprašė oponentą atsisėsti ir nerodyti jam užpakalio.

Antradienį Vilniaus iesto savivaldybė su 40 privačių darželių atstovų Vilniaus savivaldybė pasirašė memorandumą. Pagal jį, savivaldybė įsipareigoja kas mėnesį skirti po 100 eurų šeimoms, kurios savo atžalas vestų į privačius darželius. Likusią sumą (pravačiame darželyje vaikų ugdymo paslaugos kainuoja apie 300 eurų), padengtų patys tėvai.

Siūlė tobulinti tvarką

Šią idėją pateikęs meras R.Šimašius ir jį palaikę liberalai ir konservatoriai tvirtino, jog tokiu būdu nors iš dalies būtų pradėta spręsti aštri darželių trūkumo problema. Esą dalis vidutines pajamas gaunančių šeimų linkę pasinaudoti tokiomis paslaugomis ir atlaisvintų eilę sunkiau gyvenančioms šeimoms, kurios išgali vaiką leisti tik į savivaldybės darželius.

Iš esmės ir opozicija nebuvo prieš įtraukti privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas, sprendžiant opią darželių trūkumo problemą. Tačiau tvarką siūlyta tobulinti.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcija siūlė, kad ši kompensacija būtų skiriama visiems vilniečiams, kurie negavo vietos savivaldybės darželyje ir nelanko privataus.

Pasigedo teisingumo

„Dabar planuojama įdiegti tvarka diskriminuotų tuos, kurie ne tik negavo vietos savivaldybės darželiuose, bet ir privačiuose. Pagaliau, ne visi turi galimybę primokėti 250 eurų, tai – nelygios sąlygos. Todėl skiriant 100 eurų visiems tėvams, negaunantiems vietos darželiuose, bus leidžiama patiems apsispręsti, kur vaikelis mokysis. Jeigu tėveliams nebus suteikta teisė patiems apsispręsti, kur panaudoti darželiams skirtą kompensaciją, iš tvarkos naudą gaus tik į privačius darželius savo vaikus leidžiantys tėvai, o vietų darželiuose trūkumo problemos sprendimas bus tik imituotas, bet neužtikrintas Taip bus realiai sprendžiama vietų darželiuose trūkumo problema“, – sakė sostinės tarybos narys Miroslavas Monkevičius.

Jo partijos kolega Algis Čaplikas siūlė gerai paskaičiuoti, ar šis pašalpų projektas, kuriam savivaldybė skirs 6 mln. eurų, tikrai padės spręsti problemą, ar nebus pinigai išmesti į balą.

„Projektas teisėtas, bet jis akivaizdžiai neteisingas“, – tvirtino A.Čaplikas.

Atrodo, pradėjo eižėti ir naujosios koalicijos vienybė. „Lietuvos sąrašo“ atstovas Darius Kuolys pareiškė, kad frakcija neremia pasiūlymo, nes jis naudingas tik pasiturinčioms šeimoms. Kritiškai projektą įvertino ir Aušra Maldeikienė, sakydama, jog tokiu būdu dotuojamas privatus verslas, o ne plečiamas ikimokyklinio ugdymo paslaugų tinklas – nes memorandume įrašyta sąlyga, kad privatūs darželiai kainos už ugdymo paslaugas nedidins tik metus.

Jos manymu, turėtų būti įrašyta sąlyga, kad kainos bus nustatomos pagal vidutinę rinkos kainą.

Supyko ir atsuko nugarą

Meras R.Šimašius iš esmės sutiko, kad paramos skyrimo tvarką reikia plėsti ir žadėjo atsižvelgti į visus protingus pasiūlymus ateityje, bet šįkart paragino balsuoti už pateiktą projektą, nes darželių trūkumo problemą būtina pradėti spręsti kuo skubiau.

Laisvės sąjungai atstovaujantis Ž.Šilgalis primygtinai ragino padaryti pertrauką ir įsigilinti į klausimo detales. Meras sakė neišgirdęs frakcijos pasiūlymo daryti pertrauką, paskelbė balsavimo procedūrą, sprendimas balsų dauguma buvo priimtas.

Tada Ž.Šilgalis supyko, vykstant posėdžiui nusigręžė nuo prezidiumo ir ėmė kalbėtis su savo kolegomis.

„Gerbiamas Ž.Šilgali, prašau atsisėsti ir nerodyti ma užpakalio“, – griežtai paprašė R.Šimašius.

Kilusią įtampą iškrovė iš salės pasigirdęs balsas: „Šilgali, sėskitės, merui nemalu žiūrėti į jūsų užpakalį!“

Šimto eurų parama – tik vienas iš 4 naujosios Vilniaus valdžios parengtų siūlymo punktų, kaip išpainioti susiraizgiusį vaikų darželių problemų kamuolį.

Be paramos, numatoma renovuoti ir plėsti senus darželius, nuomoti administracines patalpas, statyti naujus. Meras R.Šimašius žadėjo, kad eilių pie vaikų darželių neliks per du-tris metus.

Vilniaus mieste yra 119 lopšelių–darželių, 7 darželiai, 15 darželių-mokyklų, 2 vaikų ugdymo centrai, kuriuos lanko apie 28 tūkst. vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.