Į rikiuotę – su žentais, marčiomis ir anūkais

Patikimiausi darbuotojai – šeimos nariai. To net neslepia Viešojo saugumo tarnybai nuo pat jos įkūrimo vadovaujantis Sergejus Madalovas. Savo vaikams komanduoja ir kiti šios tarnybos vadovai.

VST vadas S.Madalovas šalia savęs subūrė didelį šeimos narių ir giminių ratą.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
VST vadas S.Madalovas šalia savęs subūrė didelį šeimos narių ir giminių ratą.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Savo vaikus ir jų sutuoktinius įdarbino ir VST vado pavaduotojas J.Zautra.
Savo vaikus ir jų sutuoktinius įdarbino ir VST vado pavaduotojas J.Zautra.
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 18, 2015, 7:21 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 6:10 PM

„Kam siekti geresnių rezultatų, jeigu vis tiek nepakilsi karjeros laiptais? Kam reikalingi konkursai, atestacijos komisijos, jei mūsų tarnyboje svarbiausia – pavardė?“ – guodėsi „Lietuvos rytui“ vienas Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnas.

Paaiškėjo, kad masinius neramumus malšinančios ir kalinius gabenančios tarnybos pulkininkų komandas vykdo jų vaikai, žentai ir marčios, o už pažangą tėvai jiems paskiria priedus prie algos.

Pareigūnai pradėjo bruzdėti

„Ši tarnyba reikalinga Lietuvai – profesionali, gerai parengta. Bet tai, kaip tvarkomasi jos viduje, gesina bet kokį paprastų pareigūnų entuziazmą“, – sakė VST vadovų artimųjų ratui nepriklausantis pareigūnas.

Nors VST laikoma prestižine ir dažnai liaupsinama politikų, įvairioms tarnyboms vis dažniau tenka tirti ten dirbančių pareigūnų skundus. Ne vieno jų yra sulaukęs ir „Lietuvos rytas“.

Žurnalistams pradėjus domėtis šios tarnybos struktūra, paaiškėjo, kad giminystės ryšiai sieja kelis šimtus šios tarnybos darbuotojų, o VST vadovai joje priglaudė beveik visus savo šeimos narius.

Įdarbino visą šeimą

VST vado generolo S.Madalovo duktė Anželika Stašienė dirba šios tarnybos Informatikos ir ryšių skyriaus viršininko pavaduotoja.

Jos vyras Donatas Stašys yra VST Specialaus transporto ir ginkluotės centro vyriausiasis specialistas.

VST Kauno dalinio apsaugos būryje tarnauja ir jų sūnus, S.Madalovo anūkas. Jam neseniai buvo suteiktas aukštesnis laipsnis.

Vietų atsirado ir tolimesniems S.Madalovo giminaičiams. Jo giminaitė S.Stepanenko – VST Kauno dalinio Specialiosios paskirties kuopos jaunesnioji specialistė.

Kauno dalinyje dirba ir du jos vaikai – Anželika ir Artūras Stepanenkos.

Tėvas rekomendavo dukterį

Ne mažesnis ir VST vado pavaduotojo Jono Zautros giminių ratas. Kauno dalinio apsaugos kuopoje dirba jo žmona Tatjana Zautrienė, duktė, sūnus ir jų sutuoktiniai.

Vadovaudamas atestacijos komisijai J.Zautra pats pasirašė rekomendacijas, kad jo duktė Rita Zautraitė-Baukuvienė, jos vyras Valdas Baukus ir marti Eglė Zautrienė yra tinkami eiti pareigas.

Be to, 2013-ųjų vasarą J.Zautra, eidamas VST vado pareigas, į darbą priėmė savo sesers vyrą Viktorą Iliuchiną.

Tarnybą kūrė su žentu

„Ar turėčiau juos atleisti?“ – nustebo klausimo apie įdarbintus šeimos narius sulaukęs S.Madalovas, kurio kadencija baigiasi jau šį mėnesį.

Generolas pasakojo, jog dabartinis jo žentas D.Stašys buvo pirmasis kareivis, kuris dar 1991 metais atėjo tarnauti į 1-ąjį pulką ir buvo vienintelis jo pavaldinys. Abu vyrai turėjo tik vieną nedidelį kabinetą Kauno policijos būstinėje.

Po metų į šį pulką atėjo dirbti jo duktė. „Mano duktė susituokė po aštuonerių tarnybos metų. Ar už tai juos reikėjo išmesti iš darbo?“ – svarstė VST vadovas.

Jo žmonos sesers duktė S.Stepanenko į 1-ojo pulko gretas įstojo pačioje 1-ojo pulko veiklos pradžioje – 1992 metais. „Tada neturėjome nei uniformų, nei pinigų, nebuvo ir kam tarnauti, viską pradėjome nuo nulio“, – sakė VST vadas.

S.Madalovas neslėpė, kad giminystės ryšiais yra susiję apie pusę VST darbuotojų, bet dėl to neįžvelgė nieko bloga: „Pas mus tarnauja du vieno kuopos vado sūnūs. Pulko vado sūnus išrinktas geriausiu karininku Europoje. Tai blogai?“

Į tarnybą nesiveržia?

Generolas neigė, kad aukštų pareigūnų artimieji užkerta kelią į VST patekti kitiems pareigūnams: „Gal kam nors atrodo, kad mūsų finansinė padėtis tokia puiki, kad žmonės veržiasi tarnauti?

VST juk ne buhalterija, kur pinigai byra, ir ne darbas pas ūkininką, kur maistą nemokamai dalina.“

Aiškinsis etikos sargai

Informacija apie giminių tinklą VST šią savaitę pasiekė ir Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

Jos atstovai patvirtino gavę Vidaus reikalų ministerijos prašymą įvertinti kadenciją baigiančio VST vadovo S.Madalovo ir jo pavaduotojo J.Zautros veiksmus.

VTEK prašoma įvertinti, ar VST vadovai nepažeidė įstatymų savo šeimos nariams teikdami aukštesnius laipsnius ir skirdami jiems priemokas prie algos.

Manoma, kad spręsdami reikalus, susijusius su jų artimaisiais, S.Madalovas ir J.Zautra nenusišalino ir galimai neišvengė interesų konfliktų.

Generolas – nepajudinamas

„Komisija dirba, padarys išvadas, mes suteiksime visą informaciją. Aš noriu, kad Lietuvoje būtų teisybė“, – ramiai aiškino S.Madalovas.

Jis teigė jau įpratęs prie skundų: „Čia jau gal dešimtas skundas dėl giminių mūsų tarnyboje. Patikrinimai vyksta kas kartą, kai tik ateina naujas vidaus reikalų ministras“, – teigė VST vadas.

S.Madalovas sakė, jog anksčiau priekaištų ieškodavo tie, kurie norėdavo užimti jo vietą, bet dabar ji esą nebėra tokia geidžiama.

Generolas spėliojo, kad dabartinis skundas gali būti kerštas dėl senos buitinės istorijos.

„Manote, jog rašantys skundus siekia, kad būtų geriau?“ – klausimu pokalbį baigė ilgametis pareigūnas.

VTEK sprendimas S.Madalovui jau nebeturės didelės reikšmės – birželio 29 dieną 70 metų jubiliejų minėsiantis ilgametis pareigūnas ruošiasi į pensiją.

Specialiųjų pajėgų prireikia ne kasdien

Sovietų kariuomenėje pulkininko laipsnį užsitarnavusį ir brigadai vadovavusį čečėnų tautybės S.Madalovą tarnauti Lietuvai 1991 metais pakvietė tuometis vidaus reikalų viceministras Arvydas Svetulevičius. S.Madalovas tuo metu jau buvo atsisveikinęs su sovietų kariuomene.

VST buvo įkurta 2007 metais, sujungus vidaus tarnybos pulkus. Jos vadovu tapo 1-ajam pulkui 16 metų vadovavęs S.Madalovas.

Šiuo metu VST sudaro centrinė tarnyba ir du daliniai – Vilniuje ir Kaune. Centrinė jos būstinė įsikūrusi Kaune.

VST pajėgos viešajai tvarkai ir saugumui užtikrinti naudojamos tik ypatingų ir ekstremalių situacijų atvejais. Šios tarnybos pareigūnai (nuotr.)saugo ir veža nuteistuosius ir suimtuosius, malšina konfliktus laisvės atėmimo vietose, prireikus talkina policijai kovos su nusikalstamumu operacijose.

Be šių pareigų, specialiai parengti VST pareigūnai saugo svarbius valstybės objektus, ieško dingusių asmenų, dalyvauja tarptautinėse misijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.