A.Paulauskas siūlo Konstitucijoje įteisinti visuomenės atstovus

Seimo Nacionalinio saugumo ir

A.Paulausko įsitikinimu, tarėjų atranka turėtų būti griežtai reglamentuota, o pačią atranką organizuotų savivalda.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
A.Paulausko įsitikinimu, tarėjų atranka turėtų būti griežtai reglamentuota, o pačią atranką organizuotų savivalda.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 20, 2015, 11:49 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 3:42 AM

Pasak parlamentaro, tokiu būdu būtų sudarytos sąlygos visuomenės atstovams dalyvauti vykdant teisingumą ir turėti sprendžiamąjį balsą.

Pagal pataisą, teismo tarėjus ketveriems metams, bet ne ilgiau nei dvi kadencijas iš eilės, skirtų savivaldybės taryba.

„Tarėjų institutas vertinamas kaip padedantis suvienyti profesionalus ir neprofesionalus bendram siekiui – užtikrinti asmens teisę į tinkamą teisminę gynybą, sudarantis didesnes prielaidas teismams priimti sprendimus, atsižvelgiant į visuomenėje nusistovėjusį teisingumo supratimą“, – komiteto biuro išplatintame pranešime cituojamas A.Paulauskas.

Pasak Seimo nario, tarėjų atranka turėtų būti griežtai reglamentuota, o pačią atranką organizuotų savivalda.

„Tarėjams dalyvaujant bylos sprendžiamos daugelyje Europos ir pasaulio šalių: Vokietijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Suomijoje, Latvijoje, Estijoje ir t.t. Įteisinę tarėjus, galime tikėtis, kad visuomenės pasitikėjimas teismais tik kils, bus skatinamas bylų nagrinėjimo objektyvumas, efektyviau ginamos žmogaus teisės“, – teigia A.Paulauskas.

Pranešime pateikiami Teisės instituto atliktos viešosios nuomonės apklausos duomenys, kad 25,5 proc. apklaustųjų tarėjų institutą vertina kaip reikalingą, 17,6 proc. respondentų mano, jog tarėjų institutas nereikalingas, 29,9 apklaustųjų neturi nuomonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.