Reitingų dėlionėje – įspėjimai V. Mazuroniui ir J. Olekui

Kaip piliečiai įvertino naujausius politinius veiksmus – Darbo partijos pirmininko rinkimus bei švietimo ir mokslo ministro skyrimą? Į šį klausimą atsakė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa, surengta birželio 5–14 dienomis.

Apklausų rezultatai.
Apklausų rezultatai.
Apklausų rezultatai.
Apklausų rezultatai.
Apklausų rezultatai.
Apklausų rezultatai.
Apklausų rezultatai.
Apklausų rezultatai.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Jun 20, 2015, 9:50 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 4:00 AM

Dalis politologų pranašavo, kad, vieną buvusių „tvarkiečių“ lyderių europarlamentarą Valentiną Mazuronį išrinkus „darbiečių“ vadovu, pastarosios partijos ne itin sklandžiai besiklostantys reikalai turėtų imti gerėti. Gal ateityje taip ir atsitiks, bet kol kas prošvaisčių nematyti.

Palyginti su gegužės mėnesiu, Darbo partija prarado dalį rėmėjų ir dabar ketvirtąja–penktąja vietomis dalijasi su viena pagrindinių varžovių „Tvarka ir teisingumu“.

Valentinas Mazuronis neturi pagrindo pernelyg džiaugtis ir asmeniniais reitingais, nors 35 proc. apklaustųjų jį įvertino palankiai, o 24,5 proc. – nepalankiai. Tokie skaičiai iš pirmo žvilgsnio neblogi, bet atsigręžus atgal – šiaip sau.

Pavyzdžiui, praėjusių metų birželį, kai V.Mazuronis dar buvo didžiulėmis baudomis pažeidėjams daugelį gąsdinantis ir stebinantis aplinkos ministras, jį palankiai vertino net 52 proc., o nepalankiai – tik 16,5 proc. gyventojų.

Vadinasi, nemažai daliai žmonių nepatinka politiniai perbėgėliai, paniekinantys savo partijas, – juk joms priklausydami jie sėkmingai kopė karjeros laiptais Lietuvoje ir užsitikrino gerą atlyginimą Briuselyje.

Jei tokia gyventojų nuomonė nepasikeis, kažin ar V.Mazuroniui pavyks įvykdyti pažadą – padaryti Darbo partiją pagrindine politine jėga Lietuvoje. Tiesa, pats politikas apklausų rezultatų pernelyg nesureikšmina ir teigia, kad viską sudėlios 2016 metų Seimo rinkimai.

Dar vienas naujas veidas šioje apklausoje – švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. Jau jos skyrimas daugelio politikų ir politologų buvo įvertintas prieštaringai, „iš bėdos“. Tai atsispindi ir respondentų atsakymuose.

Šią „darbietę“ palankiai įvertino 9,4 proc., o nepalankiai – 15,1 proc. žmonių. Net trys ketvirtadaliai žmonių apie ją dar nesusidarė nuomonės.

Per mėnesį bene labiausiai pakito krašto apsaugos ministro socialdemokrato Juozo Oleko reitingas. Neabejotina, kad jam pakenkė masinė psichozė, kilusi po to, kai į Baltijos jūrą nukrito iš Švedijos skridęs lėktuvas An-2 su dviem pilotais. Politikas buvo apkaltintas, kad buvo prastai koordinuota orlaivio paieškos ir gelbėjimo operacija, nederamai bendrauta su pilotų artimaisiais ir visuomene.

Opozicija netgi surengė ministrui interpeliaciją Seime. J.Olekas postą greičiausiai išsaugos, tačiau, kaip rodo apklausa, munduras liks suteptas.

Tai ateityje gali šiek tiek atsiliepti ir Socialdemokratų partijai, nors kol kas ji gana tvirtai pirmauja.

Tuo metu toliau aukštyn lipa Liberalų sąjūdis, jau pasiekęs solidžią 14 proc. ribą. Šoktelėjo ir šios partijos vedlys Eligijus Masiulis, dabar populiarumu nusileidžiantis tik nuolatiniams apklausų lyderiams prezidentei Daliai Grybauskaitei ir socialdemokratų vadovui premjerui Algirdui Butkevičiui.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.