Į Kauną – ieškoti ne tik pastogės, bet ir kūniškų malonumų

Vasarą į Kauną atvykstantys užsieniečiai įsikuria ne tik viešbučiuose. Dalis jų nemokamą pastogę randa pas kauniečius. Svečiai ne tik domisi bene lietuviškiausio miesto gyvenimu, kultūra, bet ir ieško užsieniečiams neabejingų merginų glamonių. Kauniečiai – svetingi žmonės. Kelios dešimtys tūkstančių įvairaus amžiaus ir profesijų žmonių priklauso tarptautiniam keliautojų ir svetingumo tinklui „CouchSurfing“.

Turistus Kaune žavi fortai, daugybė žalumos ir svetingi žmonės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turistus Kaune žavi fortai, daugybė žalumos ir svetingi žmonės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis G.Balbieris per 9 metus savo namuose yra apgyvendinęs ir Kauno vietoves aprodęs daugiau kaip 500 turistų iš įvairiausių pasaulio šalių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis G.Balbieris per 9 metus savo namuose yra apgyvendinęs ir Kauno vietoves aprodęs daugiau kaip 500 turistų iš įvairiausių pasaulio šalių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2015-06-22 22:39, atnaujinta 2017-10-29 19:32

Jo nariai keliauja po įvairias šalis ir gali nemokamai apsistoti tinklo narių namuose. Keliaujantys kauniečiai turistams iš kitų šalių taip pat suteikia pastogę.

Dalis vyrų į Kauną tokiu būdu atvyksta ieškoti sekso. Kaunietės ir kitų miestų merginos ieško potencialių sutuoktinių. Ir randa.

Dėl to Lietuvoje liko tik vienas šio tinklo ambasadorius – kaunietis Giedrius Balbieris. Klaipėdoje ir Vilniuje gyvenusios ambasadorės susirado užsieniečius vyrus ir gyvena šiltesnėse šalyse.

Turistus priglaudžiantis vyras įsitikinęs, kad būtent Kaune keliautojai pamato tikrą lietuvišką gyvenimą.

Norėjo pažinti pasaulį

40-metis IT specialistas G.Balbieris pasakojo, kad baigęs studijas Kauno technologijos universitete ten dėstė programavimą. Vėliau pasinėrė į komerciją. Dirbo tarptautinėje kompanijoje.

Daug metų gyveno Vokietijoje, Olandijoje, JAV. Steigė elektronines mokyklas ir elektroninius universitetus nuo Berlyno iki Kamčiatkos.

Darbas buvo įtemptas, tačiau suteikė galimybę daug keliauti. Taip pat vyras domėjosi joga. Tačiau vienu metu kilo skandalas, kad užsieniečiai jogos mokytojai esą seksualiai tvirkina savo mokinius.

„Supratau, kad kitose kultūrose ir religijose seksas, vyrų ir moterų santykiai vertinamas kiek kitaip, nei pas mus. Todėl panorau išsamiau susipažinti su kitomis kultūromis. 2006 metais prisijungiau prie tinklo „CouchSurfing“, kuris padeda geriau pažinti kitų šalių kultūrą, papročius ir paprastus žmones“, – pasakojo jau 40 pasaulio šalių tokiu būdu aplankęs vyras.

Prieš keletą metų vyras pats save išleido į pensiją, dabar atsidėjo muzikai, yra grupės „Muzikos dialogai“ narys bei, kaip ir anksčiau, priima į Kauną atvykstančius turistus.

Vilioja pigūs skrydžiai

Per 9 metų kaunietis savo namuose yra priėmęs per 500 keliautojų iš įvairiausių šalių. Už anksčiau uždirbtus pinigus vyras yra įsigijęs du butus. Viename jų turistai ir apsigyvena.

Kartais vienu metu pas jį nakvoja iki 20 įvairių tautybių keliautojų.

G.Balbieris su svečiais bendrauja, aprodo jiems neturistinį Kauną.

Pasak kauniečio, į laikinąją sostinę turistai per svetingumo tinklą atvyksta dėl to, kad čia yra oro uostas ir galima įsigyti pigių skrydžių.

Kitiems turistams, keliaujantiems automobiliais, dviračiais, pėsčiomis, tai yra patogi stotelė pailsėti ir vykti toliau.

Žinios pasklinda sparčiai

G.Balbieris yra tinklo „CouchSurfing“ ambasadorius Lietuvoje. Ambasadoriais tinklo bendruomenė išrenka nepriekaištingos reputacijos žmones.

„Internetinėje erdvėje labai nesunku sužinoti apie vieną ar kitą žmogų. Mūsų tinklo naudotojai rašo atsiliepimus apie asmenis, pas kuriuos apsistoja, ir apie patirtus įspūdžius. Ambasadoriai atsakingi už tai, kad padėtų spręsti tarp keliautojų ir namų šeimininkų kilusius nesusipratimus“, – pasakojo kaunietis.

Jam pačiam yra tekę tramdyti iš JAV, Kalifornijos, atvykusį turistą, kuris padauginęs alkoholio vėlėsi į konfliktines situacijas.

Vienas nemalonus įvykis nutiko ir Vilniuje. Keliautojas iš Italijos susipažino su lietuve. Ši, apsilankiusi jo bute, padaugino šampano. Kitą rytą mergina internete pasiskundė, kad vyras ją išprievartavo.

„Italas buvo dėstytojas. Kol grįžo iš Lietuvos namo, apie jo poelgį žinojo visas miestas ir universiteto rektorius“, – pasakojo G.Balbieris.

Ieško sekso paslaugų

Kaunietis atvykstančius turistus skirsto į kelias grupes. Viena jų ir yra sekso ieškantys vyrai.

„Tai italai ir iš Azijos šalių atvykstantys vyrai. Jie nė neslepia, kad ieško sekso paslaugų. Kaune lankosi naktiniuose klubuose. Mūsų merginos noriai su jais „draugauja“, – pasakojo G.Balbieris.

Vyras prisiminė vieną atvejį, kai pas jį gyvenęs italas buvo iš anksto internetu su merginomis sutaręs susitikti Kaune. Pasimatymus skyrė 6 kaunietėms kas valandą.

„Pavaišinęs merginas šampanu, jis išsirinko sau tinkamą trumpai pažinčiai. Mano bute, kuriame gyvena turistai, yra sofa, kurios čiužinys labai įdubęs. Tai – sekso turistų lova. Svečiai gali atsivesti merginų ar vaikinų. Svarbu, kad viskas vyktų be prievartos, savo noru“, – neslėpė vyras.

Susiranda užsieniečius vyrus

Anksčiau svetingumo tinklo ambasadorės iš Lietuvos gyveno ir Vilniuje bei Klaipėdoje. Tačiau abi jos būtent per tinklą susirado užsieniečius ir už jų ištekėjo.

„Merginoms ieškoti vyrų naudojantis svetingumo tinklu atrodo rafinuočiau, nei per paprastus pažinčių tinklus. Jos sako, kad nori keliauti, išmokti kalbų ir taip sudomina vaikinus“, – pasakojo G.Balbieris.

Vyras prisiminė, kad Kaune lankėsi vaikinas iš Olandijos. Jam ir kitiems svečiams kaunietis ir vilnietė „CouchSurfing“ ambasadorė surengė ekskursiją į VI fortą. Jame olandas užkliuvo už išdaužto stiklo ir persipjovė sėdynę.

„Vilnietė kolegė dar prieš nelaimę simpatizavo olandui. Kai jis susižeidė, suteikė pirmąją pagalbą, nes buvo medikė. Viskas baigėsi tuo, kad svečiui pasveikus ji iš žaizdos ištraukė siūles, netrukus jie susituokė ir išvyko į užsienį“, – pasakojo G.Balbieris.

Pasak kauniečio, tokių pavyzdžių yra daugybė. Tačiau kaunietės merginos, susiradusios užsieniečius, labiau nori gyventi ne savo mieste, o išvykti ten, kur šilčiau.

Sostinė daugelio nedomina

G.Balbieris pasakojo, kad didelė dalis svetingumo tinklui priklausančių keliautojų sąmoningai vengia sostinių. Todėl atvykdami į Lietuvą renkasi būtent Kauną.

„Vilnius panašus į kitų šalių sostines.

Jis išblizgintas, nebeturi savo savitumo, nėra ir mums būdingų tautinių bruožų. O turistai nori pamatyti tai, kas būdinga mums. Kaunas ir yra būtent ta vieta, kur sukoncentruotas mūsų savitumas“, – pasakojo keliautojų globėjas.

Sutikdamas visą pasaulį išmaišiusius žmones G.Balbieris sužino, kad turistus Kaune žavi fortai, daugybė žalumos ir svetingi žmonės.

Kaunietis gyvena netoli „Trijų mergelių“ tilto. Ten apsistojantiems žmonėms yra egzotika pamatyti „chruščiovkų“ kvartalus ir pasėdėti vietiniame aptriušusiame bare.

„Jiems patinka ir pigus alus, ir tai, kad vietiniai girtuokliai piktinasi, jog svečiai nekalba lietuviškai. Tai – tikrasis nenublizgintas miesto veidas. Būtent tokių įspūdžių ir ieško svečiai“, – sakė kaunietis.

Patiria keistų skirtumų

Pasak G.Balbieriaus, į kitų šalių atstovus kauniečiai reaguoja palankiai, atlaidžiai. Problemų nekyla net ieškant tualetų.

„Mūsų žmonės geriau nustums savą, bet užsienietį nemokamai įsileis į ir kavinės tualetą“, – pasakojo G.Balbieris.

Beje, priimdamas svečius iš Azijos ar Indijos, vyras vis sau primena nepamiršti su jais pasikalbėti apie tualeto reikalus.

Šiose šalyse priimta atlikus savo reiklus naudotis ne tualetiniu popieriumi, bet dušu. Jų šalyse dėl to vonių kambariuose įrengtos nuotekų grotelės.

„Todėl svečiai ir atvykę pas mane elgiasi kaip yra įpratę. Apsiprausę dušu, ant grindų susikaupusį vandenį ir nuotekas valo daugybe tualetinio popieriaus ir tik tada jį meta į klozetą. Tačiau ir tai yra kitos kultūros ir papročių pažinimo dalis“, – pasakojo kaunietis.

Stebino kieme augusi arbata

„CouchSurfing“ tinklo nariai yra ir kauniečiai Kotryna Šileikaitė bei Tomas Bendikas.

Kauno kamerinio teatro darbuotoja ir programuotojas pasakojo, kad taip pat yra priėmę ne po vieną dešimtį keliautojų. Dažniausiai šie žmonės taip pat paprašo būti jiems gidais.

„Svečiams patinka Kauno Laisvės alėja, senamiestis. Nemuno ir Neries santaka mūsų nebestebina, o užsieniečius visada sužavi. Kiti nori pamatyti dar daugiau gamtos, todėl lankomės Kauno marių regioniniame parke“, – pasakojo K.Šileikaitė.

T.Bendikas taip pat sakė, kad svečiai visada pabrėžia, jog Kaunas išsiskiria savo žaluma.

„Vienas svečias iš Kinijos nustebo, kai pasiūliau jį pavaišinti mėtų arbata. Jis neatsistebėjo, kad arbata auga tiesiog mano namo kieme“, – prisiminė kaunietis.

Mieste yra apie 30 tūkstančių narių

Svetingumo tinklas „CouchSurfing“ buvo įkurtas 2004 metais. Jį sumanė amerikietis Casey Fentonas.

Dabar tinklui priklauso 8 milijonai žmonių iš įvairių pasaulio šalių.

Lietuvoje šio tinklo nariais yra apie 100 tūkstančių keliautojų. Vilniuje užsiregistravę 40, Kaune – 30 tūkstančių narių.

Egzistuoja ir daugiau tinklų, kurių nariai taip pat keliauja ir randa nemokamą nakvynę svetur bei suteikia turistams pastogę savo namuose.

Pigiausia nakvynė – kempinguose

Kaune veikia 10 svečių namų. Piligrimams skirtuose namuose Papilio gatvėje už nakvynę prašoma savanoriškos aukos. Arkivyskupijos svečių namuose vienas asmuo už nakvynę turi mokėti 14–18 eurų. Kituose tokio tipo namuose – 20–40 eurų.

Kaune veikia ir 4 moteliai. Nakvynė juose vienam asmeniui kainuoja 24–39,50 euro. Taip pat svečių laukia ir 4 jaunimo nakvynės namai. Už naktį juose prašoma 10–16 eurų.

Oficialiai išnuomojamuose kambariuose pas privačius žmones nakvynė kainuoja 20–35 eurus. Dviejuose Kauno kempinguose asmuo parai gali apsistoti už 4,30–4,60 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.