J. Olekas atlaikė interpeliaciją: sulaukė Seimo užtarimo

Seimas antradienį sprendė Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko likimą. Dėl nevykusios lėktuvo An-2 paieškos ir gelbėjimo operacijos, opozicija pliekė ministrą ir reikalavo asmeninės atsakomybės, todėl surengė interpeliaciją. Jie kaltino ministrą, kad jis antradienį nedalyvavo Seimo posėdyje lygiai taip pat kaip ir lėktuvo paieškose.

J. Olekui palengvėjo: sulaukė Seimo užtarimo.<br>D.Umbraso nuotr.
J. Olekui palengvėjo: sulaukė Seimo užtarimo.<br>D.Umbraso nuotr.
J. Olekui palengvėjo: sulaukė Seimo užtarimo.<br>D.Umbraso nuotr.
J. Olekui palengvėjo: sulaukė Seimo užtarimo.<br>D.Umbraso nuotr.
J. Olekui palengvėjo: sulaukė Seimo užtarimo.<br>D.Umbraso nuotr.
J. Olekui palengvėjo: sulaukė Seimo užtarimo.<br>D.Umbraso nuotr.
J. Olekui palengvėjo: sulaukė Seimo užtarimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J. Olekui palengvėjo: sulaukė Seimo užtarimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Bartkutė

Jun 23, 2015, 11:38 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 6:40 PM

Antradienį Seimas balsavo dėl ministro pateiktų atsakymų ir juos palaikė. J.Oleko pateiktiems atsakymams pritarė 71 Seimo narys, nesutiko – 31, o – susilaikė 9 nariai. Opoziciniai konservatoriai siūlė dėl nutarimo balsuoti slaptai, bet tam buvo nepritarta.

Ministrą savo balsais parėmė visi valdantieji bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovų nariai, prieš buvo arba susilaikė interpeliacijos iniciatoriai – liberalai ir konservatoriai. Mišrios Seimo narių grupės atstovų balsų buvo abejose pusėse.

Liberalai ir konservatoriai J. Oleką peikė dėl to, kad dingus lėktuvui, jis laiką leido kariuomenės šventėje, o vėliau išvyko į komandiruotę Briuselyje. Savo atsakymuose liberalams J.Olekas nesutiko padaręs klaidų ir neketino atsistatydinti.

Pats J.Olekas per balsavimą dėl jo atsakymų į interpeliaciją nedalyvavo, nes Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose susitinka su Norvegijos gynybos ministre.

Krašto apsaugos sistema – nevaldoma

Pasak konservatoriaus Andriaus Kubiliaus, apgailėtiną vaizdą tragiškomis dienomis sukėlė tai, kaip ministras vadovavo ar nevadovavo visai sistemai. Ministro veikimas ar neveikimas sudarė sąlygas daugeliui žmonių pagalvoti, kad krašto apsaugos sistema visiškai nevaldoma.

„Ministras nesugebėjo nei žodelio pasakyti savikritiškai, nors visa problema buvo jo veikla ar neveikla“, – rėžė A.Kubilius.

Opozicijos pasisakymus aštrino ir liberalas Eligijus Masiulis.

„Kur yra šiandien krašto apsaugos ministras? Lygiai taip pat kaip ir gegužės 16-osios įvykiuose. Lygiai taip pat ministras nusišalino ir šiandien, kai svarstoma jo politinė atsakomybė. Tai rodo, kad jam visiškai nesvarbu jo atsakomybė. Jis tikisi, kad koalicija jį išsaugos.

Kaip toliau funkcionuos krašto apsaugos sistema, jam visiškai nerūpi. Ministro nusišalinimas komunikuojant dėl gelbėjimo operacijos buvo jo didžiulė klaida, kuri lėmė daug kitų klaidų“, – kritikos negailėjo E.Masiulis.

Socialdemokratas Gediminas Kirkilas atkirto opozicijai, kad J.Olekas turi svarbesnį susitikimą.

„Norėčiau informuoti įsiaudrinusią opoziciją, kad ministras dalyvauja NATO gynybos ministrų susitikime, kuris daug svarbesni nei šis opozicijos šou“, – šyptelėjo socialdemokratas.

Suabejojo iškėlimo kaina

Kazys Starkevičius teiravosi Seimo narių, kodėl buvo priimtas sprendimas visiškai neiškelti ir aiškino, kad per didelis svoris. Pasak jo, lėktuvėlis sveria 2 tonas ir buvo kalbėta apie „mistinę iškėlimo kainą“.

„Tos kainos niekas taip ir nesužinojo iš tikrųjų, kokia ji. Buvo kalbama apie milijonus, tačiau tiek gal būtų ir nekainavę? Gal reikėjo žvejų paprašyti ir būtų ištraukę?“, – klausimais apipylė konservatorius K.Starkevičius.

Seimo nariai jam pakomentavo, kad buvo sudaryta lėktuvo avarijos tyrimo komisija, kuri atsakė į klausimus. Jie, kaip redakcinė komisija nenagrinėjo tų klausimų.

Pasak Povilo Urbšio, gelbėjimosi operacija atskleidė, kad valstybė nesugeba suteikti pagalbos savo piliečiams. Nėra susitarimo su Švedija dėl duomenų keitimosi.

„Tas laivas, kuris galėjo nustatyti, ar dingęs laivas dugne ar ne, tik po keliu parų buvo atšauktas iš pratybų. Tai atveda prie rimtų problemų“, – kalbėjo Seimo narys.

Interpeliacija – politinis šou?

P.Urbšys teigė, kad interpeliacija yra iškelta dirbtinai: „Eilinį kartą jūs nesusimąstote, kad valdančiajai koalicijai sudarote sąlygas daryti sandėrius. Opozicija, kitą kartą norėdami pasirodyti – numatykite pasekmes, kurios nenaudingos valstybei“, – pamokymus davė parlamentaras.

„Akivaizdu, kad interpeliacija teikiama krašto apsaugos ministrui yra tik politinis šou. Interpeliacija remiasi daugiau moralinėmis kategorijomis, o ne numatytais aktais. Žmonėms stebintiems interpeliaciją tai sukelia apgailėtiną vaizdą“, – komentavo socialdemokratė Irena Šaulienė.

Pasak konservatoriaus Kęstučio Masiulio, interpeliacija ministrui yra rimti priekaištai, į kuriuos reikėtų reaguoti ir rimtai juos vertinti.

„Ministras pats dalyvavo šou. Pasikvietė vieną iš dviejų sraigtasparnių, kurie buvo naudojami pasipuikavimui, o ne rimtai operacijai. Lietuvoje turime gerų pareigūnų etikos pavyzdžių. Vytautas Grigaravičius, kai girti pareigūnai užmušė vaikus atsistatydino, nors pats nevairavo. Taip ir ministras turėtų rodyti deramą pavyzdį“, – žėrė kritiką opozicijos narys.

Balsavimo procedūra dėl ministro atsakymų buvo pradėta dar ketvirtadienį, tačiau opozicinių konservatorių reikalavimu padaryta pertrauka iki antradienio.

Iš Geteborgo į Klaipėdą skridęs lėktuvas An-2 su dviem patyrusiais lietuviais pilotais virš Baltijos jūros dingo gegužės 16-osios popietę. Po trijų parų lėktuvas rastas Baltijos jūros dugne. Orlaivį iškėlus aptiktas vieno piloto kūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.