Ministras išdrįso mesti iššūkį visagalei trijulei

Kas saugos tris svarbiausius valstybės asmenis, galės nuspręsti tik jie patys? Išsirinkti apsaugininkus Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė panoro skubos tvarka ir nusprendė, kad pakeisti galiojantį įstatymą užteks vos pusvalandžio.

Gal noras valdyti Vadovybės apsaugos departamentą L.Graužinienei kilo pabuvus tarp durklais ginkluotų gruzinų?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gal noras valdyti Vadovybės apsaugos departamentą L.Graužinienei kilo pabuvus tarp durklais ginkluotų gruzinų?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis: „Jei nepasitikima vidaus reikalų ministru, tai tiesiog reikia suformuluoti ir aiškiai pasakyti.“
S.Skvernelis: „Jei nepasitikima vidaus reikalų ministru, tai tiesiog reikia suformuluoti ir aiškiai pasakyti.“
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 23, 2015, 7:20 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 7:12 PM

Seimo vadovė L.Graužinienė pasijuto nesaugi? Toks klausimas kilo politikams, Seimo posėdžio darbotvarkėje išvydusiems klausimą dėl Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktoriaus skyrimo tvarkos.

L.Graužinienė pasiūlė, kad valstybės vadovybę saugančio VAD direktorių penkerių metų kadencijai skirtų ne vidaus reikalų ministras, o prezidentas premjero teikimu ir Seimo pirmininko pritarimu.

Ministro patarimų neklaus

Pakeisti šios tarnybos vadovo skyrimo tvarką L.Graužinienei prireikė itin skubiai. Penktadienį įregistruotas įstatymo pataisas Seimo pirmininkė įtraukė į artimiausio jau besibaigiančios Seimo pavasario sesijos posėdžio darbotvarkę.

„Tai politinio cinizmo pavyzdys“, – pareiškė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, netikėtai sužinojęs, kad skiriant VAD vadovą niekam neberūpės jo nuomonė, o ilgus metus Vidaus reikalų ministerijai (VRM) priklausiusi tarnyba taps visiškai nepriklausoma.

Pagal L.Graužinienės siūlomą tvarką, šalies vadovybės pasirinktas VAD direktorius pats galėtų skirti pavaduotojus, steigti, pertvarkyti, reorganizuoti ar likviduoti departamento struktūrinius padalinius.

Vadovo niekas nekontroliuos

„Seimo pirmininkė sugalvojo sukurti tiesiogiai aukščiausių šalies politikų interesams atstovaujantį, nekontroliuojamą ir niekam neatsakingą ir nepavaldų darinį. Jo vadovą niekur Europoje negirdėta tvarka skirtų prezidentas“, – įstatymo pataisomis stebėjosi S.Skvernelis.

Politikos užkulisiuose svarstomi du variantai: apsaugos vyrams dėmesio nestokojanti Seimo pirmininkė siekia pagerinti jų gyvenimo sąlygas arba bandoma atsikratyti kai kuriems politikams neįtinkančio vidaus reikalų ministro.

S.Skvernelio teigimu, VAD pareigūnų darbo užmokestis ir dabar yra vienas didžiausių VRM sistemoje.

Ministras neabejoja, kad žaibišku greičiu pertvarkytam departamentui lėšų nebus gailima.

Apsaugininkai – svarbiausi

„Taip 800 žmonių gyvenimas pagerės iš esmės, o likusiems 18 tūkstančių VRM pareigūnų gyvenimo gerinimo viltys geriausiu atveju atidedamos 2017 ar 2018 metams. Mat jie saugo ir gelbėja ne ypač svarbius asmenis, o visus Lietuvos gyventojus“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Klausimas dėl VAD vadovo skyrimo lyg tyčia įterptas į posėdį, kuriame turi būti svarstomas Vidaus tarnybos statutas, pareigūnams užtikrinantis didesnius atlyginimus bei socialines garantijas.

Klibina ministro kėdę?

S.Skvernelis neslėpė, jog skubus Seimo pirmininkės siūlymas nušalinti jį nuo VAD valdymo gali būti užuomina, kad laikas atsistatydinti.

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ ministras kalbėjosi su žurnaliste Daiva Žeimyte.

– Seimo pirmininkės siūlomame įstatymo projekte numatyta, kad VAD direktorių premjero teikimu, Seimo pirmininkės pritarimu skiria prezidentė. Vidaus reikalų ministras, kuriam pavaldus šis pareigūnas, visiškai išbraukiamas iš šios grandinės. Kaip tai suprasti?

– Tai reikia suprasti kaip politinio cinizmo apraišką. Kitaip to negaliu pavadinti.

Mėginama padaryti dar vieną savarankišką įstaigą, kuri visai ištraukiama iš vidaus reikalų sistemos konteksto.

Tačiau ji savarankiškai negalės vykdyti savo funkcijų, nes bet kuriuo atveju – ar tai būtų užsienio svečių sutikimas, ar Lietuvos svarbių žmonių apsauga – visur dalyvauja policija ir kitos VRM struktūros.

Vadinasi, dirbtiniu būdu įkuriama dar viena institucija, kuriai turės tarnauti kitos VRM įstaigos su savo biudžetu.

Dar vienas keistas dalykas – šis įstatymo projektas pasirodė penktadienį, jis įtrauktas į antradienio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę, kur šiam klausimui skirta pusė valandos.

Per tiek laiko turi būti pereitos visos stadijos – projekto pateikimas, svarstymas ir priėmimas.

Svarbūs įstatymai vidaus reikalų sistemoje jau keletą metų nejuda iš mirties taško, o tokį politinio cinizmo aktą bus bandoma padaryti per 30 minučių.

– Vadinasi, šis iš kažkur ištrauktas projektas stumiamas skubos tvarka?

– Ir visiškai nesuprantami tokio įstatymo projekto argumentai. Kodėl tai daroma, nesugebėta parašyti net aiškinamajame rašte. Matyt, statutinius pareigūnus bus bandoma traukti į politinę veiklą.

– Kam nepatiko ši įstaiga, kad nuspręsta keisti jos pavaldumą?

– Apie tai nėra buvę jokios diskusijos.

– Bet sau turbūt esate atsakęs į šį klausimą?

– Taip. Tapęs ministru, aš siekiu, kad statutinių įstaigų vadovai nebūtų tampomi po politikų kabinetus.

Įstatyme ir Vidaus tarnybos statute numatyta, kad visos tarnybos yra depolitizuotos ir bet koks pareigūnų lankymasis pas politikus įmanomas tik su tiesioginių vadovų žinia.

– Kaip vertinate tai, kad jūs visiškai atitraukiamas nuo šitos institucijos kontrolės? Projekte parašyta, kad VAD kontrolę vykdo pats VAD direktorius.

– Šis įstatymo projektas – tikras perlas Lietuvos teisės sistemoje. Tai vertinu kaip siekį sukurti dar vieną kriminalinės žvalgybos subjektą, turintį politinį statusą.

– Kaip jaučiatės: ar neatrodo, kad jumis nepasitikima?

– Tai yra aiškus nepasitikėjimas, nes VAD veikla yra kontroliuojama ir valdoma Vidaus reikalų ministerijos.

Jeigu Seimo pirmininkė nutarė, kad šį departamentą reikia išimti iš vidaus reikalų sistemos, vadinasi, tai yra nepasitikėjimas vidaus reikalų ministru.

– O tai reiškia..?

– Tai reiškia pokalbį su premjeru ir sprendimų priėmimą.

– Ką turite galvoje?

– Tą ir turiu. Jei nepasitikima vidaus reikalų ministru, tai tiesiog reikia suformuluoti ir aiškiai pasakyti. Kaip tokius klausimus spręsti, yra numatytos procedūros. Gal aš ir klystu, bet matau tokią poziciją.

Aš dar nespėjau pakalbėti su premjeru, bet toks pokalbis bus neišvengiamas.

Norisi išgirsti atsakymą, nes kažkas daroma už nugaros, niekam nežinant.

– Ar jūs svarstote atsistatydinimo galimybę?

– Aš svarstau visus variantus.Vieną kartą viskam turi būti tam tikros ribos.

– Ar tai gali būti savotiškas politinis kerštas už tai, kad pajudinote Viešojo saugumo tarnybą, kur paaiškėjo labai įdomių dalykų?

– Gali būti ir toks variantas. Tų dalykų tikrai paaiškėjo. Švelniai tariant, kol kas jūs matote tik viršūnę, bet tyrimas vyksta įvairiomis kryptimis.

Valdančiosios koalicijos laukia išbandymas

* Premjeras Algirdas Butkevičius vakar teigė pritariantis Seimo pirmininkės „darbietės“ L.Graužinienės pataisai, bet tikisi, kad valdančiojoje koalicijoje konflikto dėl VAD direktoriaus skyrimo tvarkos nekils.

* S.Skvernelį į ministrus delegavusios partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas agentūrai BNS tvirtino, kad partija nepritaria L.Graužinienės pataisoms ir mano jas esant neteisingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.