Miestiečiai, ar bendradarbiaujate su kaimynais?

„Jūs gyvenate mieste? Daugiabutyje? Ar pažįstate savo kaimynus? Ar yra savitarpio pagalba? Aš pati esu miestietė ir žinau, kad miesto gyventojai dažnai susvetimėję, nėra bendravimo, – sako Kėdainių senamiesčio bendruomenės pirmininkė Kristina Vainauskienė. Ji taip pat yra ir šiomis dienomis įsteigtos Kėdainių miesto vietos veiklos grupės pirmininkė. – Kaimo vietovės šia prasme dabar yra pralenkusios miestą: ten žmonės suaktyvėję tiek bendraujant, tiek kartu rengiant renginius, tiek kuriant verslus: kas duoną kepa, kas maišelius siuva. Žmonės bendradarbiauja“.

Gyvenate daugiabutyje, ar bendraujate su kaimynais?<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyvenate daugiabutyje, ar bendraujate su kaimynais?<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-25 10:17, atnaujinta 2017-10-29 12:35

2014-2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų veiksmų programos 8.6 investicinis prioritetas „Bendruomenės inicijuojamų vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ skatina Lietuvos miestų savivaldybes kurti savo miestų vietos veiklos grupes.

Tokiu būdu siekiama į Europos socialinių fondų tikslų įgyvendinimą įtraukti konkrečių miestų bendruomenes ir vietos verslus, sukuriant bendradarbiavimo tinklus, leidžiančius miestų vietovėse pasireiškiančias problemas visoms suinteresuotoms grupėms spręsti kartu – įgyvendinant vietos plėtros strategijas.

Štai Kalvarijos miesto vietos veiklos koordinacinės grupės narys Reimundas Tyras sako, kad jų miesto grupės vienas didžiausių darbų šiuo metu kaip tik ir bus – sukurti vietos plėtros strategiją savo miestui. Ir tai bus daroma ne siauro žmonių rato, bet tikimasi apjungti visą miestą. „Bus surengta dešimtys susitikimų su gyventojais: neįgaliaisiais, jaunimu, verslo atstovais, išklausyta jų nuomonė, anketavimo būdu bus apklausiami žmonės, kokie jų poreikiai, lūkesčiai“, – sako R.Tyras.

Taigi, sprendžiant vietoje pasireiškiančias užimtumo ar socialinės atskirties problemas galės dalyvauti visos visuomenės grupės: tiek tikslinių grupių dalyviai, kurių socialinės integracijos ir įsitraukimo į darbo rinką yra siekiama, tiek aktyvūs bendruomenės nariai, taip pat savivaldybių institucijos ir įstaigos, privačios įmonės ir asocijuotos verslo struktūros, nevyriausybinės organizacijos (NVO) ir kt.

Tikimasi, kad įkūrus miesto vietos veiklos grupes, 20 proc. pagerės vietos plėtros strategijoje numatytų tikslinių grupių dalyvių padėtis darbo rinkoje. Taip pat manoma, kad taip pat 10 proc. padaugės remiamose veiklose dalyvavusių ir jas organizavusių bendruomenės narių, kurie, pasibaigus remiamų veiklų įgyvendinimui, dalyvaus savanoriškoje veikloje teikiant socialines paslaugas, pagalbą įsidarbinant ir kitus veiksmus, mažinančius socialinę atskirtį.

Skatins verslumą

Vienas iš svarbesnių miesto vietos veiklos grupių uždavinių – užimtumo skatinimas, padedant bedarbiams ir neaktyviems asmenims įgyti naujų profesinių įgūdžių, įtraukiant juos į visuomeninę veiklą. „Mūsų, Kalvarijos savivaldybėje, ko gero, bedarbių skaičius yra vienas didžiausių Lietuvoje – apie 15 proc. Tikimės, kad pradėjus veikti miesto vietos veiklos grupei, nedarbas palaipsniui mažės. Žinoma, būtų gerai, kad mūsų krašte būtų tik natūralus nedarbo lygis – apie 7 proc“. – skaičiuoja R.Tyras.

Mažins atskirtį

Be to, miestuose bus rengiamos bendruomenių inicijuojamos veiklos, skirtos socialinei atskirčiai mažinti bei psichosocialinės, sociokultūrinės paslaugos. „Mūsų atveju, vien konsultacijų su bendruomene metu pamatėme problemas, kurios aktualios žmonėms ir į kurias anksčiau nebuvo atkreipta dėmesio, – sako Kėdainių miesto vietos veiklos grupės narė Audronė Stadalnykienė. – Iškilo sugrįžusių emigrantų prisitaikymo, ypatingai vaikų, gimusių kitose kultūrose, problema. Jiems prisitaikymas jau yra iššūkis, jiems reikia derintis, susiprasti ir gyventi naujose sąlygose“. Anot pašnekovės, jos miesto vietos veiklos grupė galėtų veikti ir organizuojant užimtumo veiklas, vasaros stovyklas vaikams ir jaunimui, skatinti žmonių motyvaciją įvairioms bendruomeninėms veikloms.

Lietuvos miestų vietos veiklos grupėse taip pat bus organizuojami savanorių, bendruomenės narių, dirbančių su socialinės rizikos asmenimis mokymai. Bus rengiama informacijos sklaida tikslinių grupių asmenims apie įvairiose organizacijose prieinamas socialines paslaugas ir tarpininkavimas šias paslaugas teikiant. Nepamiršta ir apie pagalbą namuose, savipagalbos grupių steigimą ir kt.

A.Stadalnykienė priduria, kad miestų vietos veiklos grupės projektai nebus nukreipti į infrastruktūros gerinimą, jie turės būti susiję su žmogiškuoju faktoriumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.