Seimas klaidžioja tarp kelių lotyniškų raidžių

Vakar kalbėjo viena, šiandien daro visiškai ką kita, o rytoj, žiūrėk, išvis bus „ne prie ko“, lyg iš medžio iškritę. Tokių posūkių šią savaitę pademonstravo ne vienas svarbus šalies veikėjas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jun 27, 2015, 8:12 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 4:31 AM

Antai valdančiosios koalicijos viršūnės pirmadienį paskelbė, jog pagaliau baigs daugybę metų trunkantį tampymąsi dėl užsienietiškų pavardžių lotyniškais rašmenimis rašymo asmens dokumentų pirmame puslapyje ir atitinkamas įstatymas šią tvarką įteisins.

Tačiau jau antradienį projekto pateikimas buvo atidėtas iki ketvirtadienio, o ketvirtadienį – jau iki kito antradienio.

Akivaizdu, jog kol kas nėra (neatmestina, kad ir neatsiras) pakankamai parlamentarų, balsuosiančių už šį įstatymą, – daugelis politikų prieš Seimo rinkimus tiesiog bijo būti apkaltinti Tėvynės pardavimu lenkams.

Beje, kaip tik ateinantį antradienį Lietuvoje viešės kadenciją baigiantis Lenkijos prezidentas B.Komorowskis. Tad, Seimo nariams tą pačią dieną vėl numojus ranka į įstatymą, viltis bent kiek atšildyti kaimyninių valstybių santykius gali būti dar kartą palaidota po storu Lietuvos politikų neištesėtų pažadų sluoksniu.

Pastarąją savaitę netrūko konfliktų ir savame kieme. Štai vidaus reikalų ministras S.Skvernelis viešai užsipuolė Seimo pirmininkę L.Graužinienę ir išvadino ją nekompetentinga politine cinike.

Ministro pyktį sukėlė „darbietės“ registruotos įstatymo pataisos, pagal kurias ministerijai iki šiol priklausęs Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) taptų savarankiškas.

Matyt, norėdama įtikti visoms valdžioms, L.Graužinienė pasiūlė, jog VAD direktorių premjero teikimu skirtų prezidentas pritariant Seimo pirmininkui. Tiesa, kiek atsitokėjusi politikė pasitaisė, jog minėtą pareigūną vis dėlto turėtų laiminti visas Seimas.

Neatmestina, jog L.Graužinienė tas pataisas sugalvojo ne pati, o prezidentės D.Grybauskaitės patarta.

Nepaisant to, skandalo purslai tiško į visas puses. Naujasis „darbiečių“ vedlys V.Mazuronis ėmė įtarinėti S.Skvernelį susirengus į Seimo rinkimus kartu su opozicija, o „tvarkiečių“ vadovas R.Paksas mūru stojo už ministrą.

Bene įdomiausia buvo premjero A.Butkevičiaus laikysena. Iš pradžių socialdemokratų lyderis pareiškė pritariantis L.Graužinienei, bet kai projektas nukeliavo į Seimo salę, jo pozicija staiga apsivertė kaip ir visų ten sėdėjusių tautos išrinktųjų.

Triuškinama balsų persvara buvo pritarta Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko socialdemokrato J.Sabatausko pateiktam projektui, kuriame numatyta, kad VAD direktorių vidaus reikalų ministro teikimu paskirtų Vyriausybė.

Už tokią tvarką balsavo ne tik A.Butkevičius, bet ir pati L.Graužinienė, tarsi pamiršusi politinį triukšmą sukėlusias savo pataisas.

Telieka spėlioti, kas čia atsitiko ir kas liko su ilgiausia nosimi: Seimo pirmininkė ar prezidentė?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?