Valdžios numylėtiniui jau galanda keršto kirvį

Nors lagaminai jaukiai šeimos kelionei į Briuselį jau pradėti krauti, kažin ar ši išvyka neapkars. To gali sulaukti buvęs vienas saugumo vadovų Romualdas Vaišnoras.

VSD vadovaujant G.Grinai (dešinėje) R.Vaišnoras buvo labai įtakingas, bet D.Jauniškiui (kairėje) jo nebereikia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
VSD vadovaujant G.Grinai (dešinėje) R.Vaišnoras buvo labai įtakingas, bet D.Jauniškiui (kairėje) jo nebereikia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
VSD direktoriaus pavaduotojas R.Vaišnoras buvo vadinamas pilkuoju kardinolu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VSD direktoriaus pavaduotojas R.Vaišnoras buvo vadinamas pilkuoju kardinolu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Jul 2, 2015, 6:04 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 10:23 AM

Neseniai iš Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pavaduotojo posto atleistas R.Vaišnoras netrukus Briuselyje turėtų pradėti dirbti su žvalgyba susijusį darbą.

Tačiau šį aukšto pareigūno skrydį pasirengęs sutrukdyti irgi buvęs aukštas pareigūnas, dabartinis Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Mat būtent R.Vaišnoras suvaidino lemiamą vaidmenį slaptos informacijos apie „Snoro“ banko uždarymą nutekėjimo istorijoje, apkaltinant šiuo nutekinimu buvusį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorių V.Gailių.

R.Vaišnoras – vienas naujų VSD vadovų, kuriuos dar 2009 metais paskyrė prezidente išrinkta Dalia Grybauskaitė.

Departamentui vadovaujant kitam prezidentės ir tuomečių valdančiųjų konservatorių išrinktajam Gediminui Grinai, R.Vaišnoras dažnai buvo tituluojamas pilkuoju saugumo kardinolu ir netgi faktiniu vadovu.

Buvo teigiama, kad būtent nuo R.Vaišnoro priklauso slaptų pažymų, dedamų ant valstybės vadovų stalo, turinys, kuris esą net gali skirtis, nelygu adresatas.

Tačiau šį pareigūną prezidentė praėjusią savaitę atleido kartu su kitu VSD direktoriaus pavaduotoju Sigitu Butkumi. Formaliai – naujojo VSD direktoriaus Dariaus Jauniškio teikimu.

Tačiau R.Vaišnoras be darbo ilgai neliks – jį planuojama išsiųsti į diplomatinę tarnybą kurioje nors Lietuvos atstovybėje Briuselyje. Ten jis dirbo ir anksčiau – buvo Lietuvos atstovybės prie NATO darbuotojas.

Kliuvo neaiškūs pinigai

Dirbdamas VSD pavaduotoju R.Vaišnoras buvo ne kartą linksniuojamas įvairių skandalingų istorijų ir politinių intrigų fone.

Nemažas triukšmas buvo kilęs maždaug prieš pusantrų metų, kai iš šio pareigūno turto ir pajamų deklaracijų paaiškėjo, kad jis staiga praturtėjo net keliais šimtais tūkstančių litų.

Daugiausia įtarimų sukėlė per 200 tūkst. litų suma, kurią kaip avansą R.Vaišnoro šeima gavo už savo namo nuomą Vengrijos ambasadai. Šią sumą, net dvigubai didesnę nei tuometės rinkos kaina, vengrai esą sumokėjo dar sunkmečio išvakarėse.

Nors nuoma buvo numatyta keleriems metams, Vengrija tą namą nuomojosi vos metus, o R.Vaišnoro gauto avanso likimas – neaiškus.

Politikams, tarp jų ir V.Gailiui, ši istorija sukėlė daug įtarimų.

Antikorupcijos komisijos vadovui kliuvo tai, kad tokiu būdu verslą daro ne tik buvęs diplomatas R.Vaišnoras, bet ir jo žmona Dalia Mardosaitė-Vaišnorienė, dirbanti Užsienio reikalų ministerijoje.

Be to, Seimo narys įtarė, kad tokiu būdu buvo įteisinti neaiškios kilmės pinigai – galbūt net VSD lėšos, skirtos slaptoms operacijoms.

Vis dėlto tas triukšmas pamažu nuslopo.

Sugriovė pareigūnų karjerą

Kita garsi istorija, kurioje figūruoja R.Vaišnoro pavardė, – skandalingas informacijos apie Prezidentūroje suplanuotą banko „Snoras“ uždarymą nutekėjimo tyrimas.

Slaptų žinių nutekinimu buvo apkaltinti tuomečiai FNTT vadovai V.Gailius ir Vytautas Giržadas. Jie buvo ne tik išmesti iš darbo, bet ir slapta sekami, tikrinami melo detektoriumi.

FNTT pareigūnus į šią istoriją įvėlė būtent VSD direktoriaus pavaduotojas, parašęs tarnybinį raštą G.Grinai.

Iki tol sklandė neoficialios kalbos, kad R.Vaišnoras buvo susikibęs su šiais pareigūnais dėl įtakos FNTT.

Ir V.Gailius, ir V.Giržadas teismuose laimėjo visas kovas, buvo visiškai išteisinti, tačiau nei prezidentė Dalia Grybauskaitė, išmetusi juos iš darbo, pripažino savo klaidą, nei R.Vaišnorui nuo galvos plaukas nukrito.

Rūpinasi ir ministras

Apie įtakingo saugumiečio atleidimo priežastis politikos užkulisiuose sklando daug versijų. Viena įtikinamiausių – jam leidžiama tiesiog pailsėti, grąžinant į šiltą vietą diplomatinėje tarnyboje.

Negana to, R.Vaišnoro skrydis į Briuselį suplanuotas pagal šeiminius poreikius – ten rugpjūtį vyksta ir D.Mardosaitė-Vaišnorienė.

Ji dirbs Lietuvos atstovybės prie Europos Tarybos patarėja.

Buvusiu VSD direktoriaus pavaduotoju rūpinasi pats užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, kuris yra dirbęs su R.Vaišnoru diplomatinėje tarnyboje ir yra jo senas pažįstamas.

Anot ministro, R.Vaišnoras turėtų dirbti su žvalgyba ir jos reformomis susijusį darbą.

L.Linkevičiui – nė motais triukšmingos istorijos, lydėjusios šio pareigūno karjerą VSD.

Ministras „Lietuvos ryto“ televizijai aiškino, jog abejonių jam kiltų tik tokiu atveju, jei būtų oficialiai patvirtinta, kad R.Vaišnoras pažeidė įstatymus.

Stebės, kad būtų skaidru

Visiškai priešingos nuomonės laikosi V.Gailius, kuris „Lietuvos rytui“ pareiškė labai atidžiai stebėsiąs R.Vaišnoro paskyrimo į kokias nors aukštas pareigas Briuselyje procedūrą.

„Šio žmogaus veikla VSD, švelniai tariant, tikrai nepasižymėjo skaidrumu – jis nuolat dalyvavo įvairiose intrigose, manipuliacijose politikais ir pareigūnais. Jis taip pat stipriai prisidėjo, kad departamento reputacija būtų sugriauta“, – kalbėjo parlamentaras.

Paklaustas, ar ketina ko nors griebtis, kad sustabdytų R.Vaišnoro karjerą, V.Gailius kalbėjo diplomatiškai: „Neketinu painioti privačių ir viešųjų interesų. Mat ir ta „Snoro“ istorija dar nesibaigė.

R.Vaišnoro rašliava ir visos tos jo fantazijos, nuojautos, įtarimai su stiliaus ir rašybos klaidomis, kurie jau seniai paneigti ir nepasitvirtinę, pasirodo, dar nesunaikinti ir kursuoja po kažkokius koridorius.

Tačiau Antikorupcijos komisija, be abejo, atidžiai seks visą paskyrimo procedūrą, žiūrėsime, ar ji atitiks skaidrumo ir teisėtumo reikalavimus. Kaip vyks atranka, kiek bus kandidatų, kas tą atranką kontroliuos?

Jei tik atsiras kokių nors neaiškumų, be abejo, atsiras ir pagrindas mums reaguoti.“

Seimo užkulisiuose kalbama, kad vienas iš formalių pretekstų įkišti pagalį į R.Vaišnoro karjeros ratus gali būti leidimo jam dirbti su slapta informacija, kurio jis esą turėjo formaliai netekti išėjęs iš VSD, išdavimo procedūros.

Nemėgstami buvo tiesiog išmesti į gatvę

* Politiniai vėjai, kurie pastaraisiais metais purtė, blaškė ir dažnai net griovė VSD, skirtingais keliais nupūtė ir įvairių jo vadovų karjerą.

* Vienas G.Grinos pirmtakų A.Pocius paliko postą po didžiulio politikų – pirmiausia konservatorių – puolimo pasinaudojant mįslinga saugumo pareigūno V.Pociūno žūtimi Baltarusijoje. Uždaręs VSD duris A.Pocius ėmė verstis privačia advokato praktika.

* A.Pociaus pirmtakas M.Laurinkus, nors irgi sulaukė nemažai politikų nemalonės, palikęs postą VSD dirbo ambasadoriumi Ispanijoje, po to Gruzijoje.

* Tačiau vos prezidente tapo konservatorių sąjungininkė D.Grybauskaitė, jis prarado darbą.

* „Lietuvos ryto“ paklaustas, kaip vertina tai, kad vieni pareigūnai turi išeiti į gatvę, kiti atleidžiami, jais tuo pat metu pasirūpinant, M.Laurinkus teigė nematąs čia nieko nauja: „Lietuvoje visada taip buvo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.