Dėl paviešinto laiško – E.Jakilaičio ir R.Šimašiaus kaktomuša

Žurnalistas Edmundas Jakilaitis savo „Facebook“ paskyroje paviešino susirašinėjimą tarp Vilniaus mero ir jo pavaldinių.

E.Jakilaitis paviešino šiuos laiškus „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
E.Jakilaitis paviešino šiuos laiškus „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
E.Jakilaitis paviešino šiuos laiškus „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
E.Jakilaitis paviešino šiuos laiškus „Facebook“ paskyroje.<br>„Facebook“ nuotr.
Investuotojų pasiūlymas.<br>„Facebook“ nuotr.
Investuotojų pasiūlymas.<br>„Facebook“ nuotr.
Investuotojų pasiūlymas.<br>„Facebook“ nuotr.
Investuotojų pasiūlymas.<br>„Facebook“ nuotr.
Investuotojų pasiūlymas.<br>„Facebook“ nuotr.
Investuotojų pasiūlymas.<br>„Facebook“ nuotr.
Investuotojų pasiūlymas.<br>„Facebook“ nuotr.
Investuotojų pasiūlymas.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 16, 2015, 10:49 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 10:59 PM

Žurnalistas Edmundas Jakilaitis savo „Facebook“ paskyroje paviešino susirašinėjimą tarp Vilniaus mero ir jo pavaldinių.

Paviešino investuotojų pasiūlymus

„Prisiminsime „AirLituanica“ uždarymo istoriją. Mano šaltiniai pateikė intriguojantį Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus susirašinėjimą su atsakingais pareigūnais dėl oro bendrovės veiklos stabdymo.

Šią savaitę „Facebook“ skaitytojams taps visiškai aišku, kada priimtas sprendimas uždaryti oro linijas, kas sprendimą priėmė, koks šioje istorijoje Almos Vaitkunskienės, Arūno Šikštos, Prezidentūros ir Susisiekimo ministerijos vaidmuo.

Taip pat paaiškės, kad jau priėmus sprendimą oro bendrovę uždaryti buvo gaunami investuotojų pasiūlymai, į kuriuos NIEKAS neatsakė. Ketinu paskelbti ir komercinių pasiūlymų turinį“, – trečiadienio vakarą rašė žurnalistas E.Jakilaitis.

Jis pateikė pirmąjį fragmentą – likus keturioms dienoms iki oficialaus pranešimo apie „AirLituanica“ veiklos stabdymą Vilniaus merui rūpėjo tik komunikacija.

Daugiau informacijos E.Jakilaitis atskleidė ketvirtadienį.

„Dar kelios Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojų mintys jiems pačiais svarbiausiais – viešųjų ryšių klausimais – artėjant iš anksto suplanuotam „AirLituanica“ uždarymui. Originaliai skamba mero patarėjo patarimas merui: „Tik nereikia apsiimt keleivių gelbėtojo vaidmens, čia ne mūsų projektas...“

Šis susirašinėjimas vyksta praėjus jau dviem dienoms nuo priimto galutinio sprendimo stabdyti oro linijų veiklą ir likus dviem dienoms iki pranešimo visuomenei. Pijaras valdo. Tuoj bus daugiau“, – žadėjo žurnalistas.

E.Jakilaitis paviešino ir dokumentą, kuriame – Estijos investicinio fondo pasiūlymas dėl „AirLituanica“ veiklos nauju pavidalu, bet išsaugant prekės ženklą, lietuviškas įgulas, plečiant skrydžių geografiją ir orlaivių parką.

„Man atrodo, kad tai yra kur kas geriau nei stabdyti veiklą ir iki tol išleistus mokesčių mokėtojų milijonus išmesti į balą“, – rašė žurnalistas. 

R.Šimašiaus tinklalapis, kuriame buvo išplatintas pranešimas apie situaciją su „AirLituanica“ buvo nepasiekiamas.  Veikiausiai dėl didelio skaitytojų srauto jis tapo laikinai neprieinamas.

„Mane perspėdavo, kad savivaldybės mailą kontroliuoja tie, kam gerų pokyčių savivaldybėje nereikia. Neklydo. Gerai, kad neturiu, ko slėpti.

Ir, o taip – didžioji nuodėmė – sprendimus planuojame, kaip žmonėms paaiškinti galvojame. Kas dar gali būti mailuose – dalinamės sėkmėmis ir nesėkmėmis. Dar kokiam maile gal kokį vagį vagiu pavadinau... Edmundas Jakilaitis, kaip jaučiatės?“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė Vilniaus meras. 

Smulkiai išdėstė, kaip uždarė bendrovę

Tinklalapyje liberalai.lt paviešintas visas R. Šimašiaus tinklaraščio įrašas. „Kaip suprantu mano ir mano kolegų elektroninio pašto turinys ar jo dalis guli pas kažką kompiuteryje, yra detaliai analizuojamas, rankiojamos pikantiškos detalės, ir jos rengiamos paviešinimui. Tas mane nelabai jaudintų, nes slėpti neturiu ko. Tačiau žinau, kaip kartais bandoma sukurti istorijas ištraukiant kokią nekontekstinę detalę“, – savo tinklaraštyje rašė R.Šimašius. Tinklaraščio įraše jis išsamiai aprašo, kokių veiksmų ėmėsi „Air Lituanicos“ atveju ir smulkiai išdėstė, kaip buvo bendraujama su investuotojais.

Pristatydamas kovą nuveiktus darbus ir situaciją, jis rašo: „Paaiškėja, kad investuotojas yra kol kas tik hipotetinis. Jam bendrovė tiesiog nusiuntė laišką, kuriame siūloma perpirkti akcijas (beje, bendrovės pasiūlyme ir labai keista, sakyčiau, politinė nuostata – būtinai išsaugoti bendrovės pavadinimą). Tačiau jokio bent kiek įsipareigojančio (net įsipareigojančio tęsti procesą) atsakymo iš galimo investuotojo nėra. „Air Lituanica“ irgi gana pasyvi – nepanašu, kad net rimtai stengtųsi susitarti. Sutariame, kad ir aš, ir bendrovė aktyviai dirbsime, kad jei yra galimybė pritraukti investuotoją, kad ją išnaudotume.“

Vėliau R.Šimašius patikslino, kad vyko intensyvūs pokalbiai su galimais investuotojais, bet bendrovės finansinė situacija buvo tokia prasta, kad nieko susitarti nepavyko ir buvo ieškoma, kaip sklandžiai bendrovę uždaryti.

Nebūtų užtekę išgelbėti?

Estijos investicijų fondo „Infortar“ pasiūlymo nebūtų užtekę išgelbėti žlugusios Vilniaus miesto oro bendrovės „Air Lituanica“, sako Lietuvos susisiekimo ministras.

„Susisiekimo ministerijai šis pasiūlymas buvo žinomas, bet tas reikalas buvo dviejų ūkio subjektų. (...) Sunku pasakyti, galbūt tai būtų vienas iš galimų dalykų. Galbūt vienų estų būtų buvę per mažai, būtų turbūt reikėję galvoti apie platesnį investuotojų ratą“, – žurnalistams ketvirtadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Rimantas Sinkevičius.

Paklaustas, ką mano apie paviešintus Vilniaus savivaldybės, bendrovės atstovų ir kitų asmenų konfidencialius laiškus, kuriuose kalbama apie „Air Lituanicos“ padėtį, R.Sinkevičius sakė nenorintis veltis „į dviejų požiūrių kovą“.

R.Sinkevičius tvirtino nematęs galimybių išgelbėti „Air Lituanicą“ be papildomo finansavimo.

„Ta bendrovė išsivystė pati. Be papildomo finansavimo iš šalies, kaip buvęs versle ir valstybės tarnautojas, nemačiau galimybių (išgelbėti – BNS). Tas procesas negalėjo būti trumpalaikis, bet esant investicijoms, ar iš valstybės struktūros, ar iš privataus verslo struktūros, tą įmonę buvo galima padaryti nenuostolingą“, – kalbėjo ministras.

Kreipsis į prokurorus

„Atsižvelgiant į tai, jei paviešinta informacija, kurią siuntė privatus subjektas, kuris prašė, kad jo laiškas būtų konfidencialus, vien gindami subjekto teises mes tikriausiai kreipsimės į prokuratūrą su prašymu ištirti, ar teisėtai buvo paimti ir kokiais būdais buvo paimti iš savivaldybės informacinės sistemos laiškai ir ar teisėtai buvo paviešinti“, – BNS sakė Vilniaus savivaldybės administracijos vadovė.

Savivaldybės vadovų susirašinėjimą el. laiškais ir Estijos investicinio fondo „Infortar“ pasiūlymą dėl „Air Lituanica“ socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

A.Vaitkunskienės teigimu, „būdas, kaip informacija pateikta, yra neteisėtas įsilaužimas į Vilniaus savivaldybės administracijos kompiuterius“. Anot jos, dėl skundų teisėsaugai bus galutinai apsispręsta „per artimiausias dvi dienas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.