Vaikų globėjai: „Padėkite suvaldyti valdininkų savivalę“

Svetimus, giminystės ryšiais su globėjais nesusijusius vaikus globojančios širvintiškių šeimos šį mėnesį savo namuose  sulaukė tikrintojų. Iš rajono tarybos narių ir Širvintų rajono savivaldybės darbuotojų sudaryta komisija domisi, kur panaudojamas nuo šių metų globėjams kas mėnesį iš savivaldybės biudžeto mokamas priedas – 38 eurai už kiekvieną vaiką.

A.Bagočiūnienės šeima gausi: keturi sūnūs ir trys globotinės mergaitės (mažosios sesutės yra kitoje nuotraukoje).<br>Iš A.Bagočiūnienės asmeninio albumo.
A.Bagočiūnienės šeima gausi: keturi sūnūs ir trys globotinės mergaitės (mažosios sesutės yra kitoje nuotraukoje).<br>Iš A.Bagočiūnienės asmeninio albumo.
A.Bagočiūnienės šeima gausi: keturi sūnūs ir trys globotinės mergaitės (mažosios sesutės yra kitoje nuotraukoje).<br>Iš A.Bagočiūnienės asmeninio albumo.
A.Bagočiūnienės šeima gausi: keturi sūnūs ir trys globotinės mergaitės (mažosios sesutės yra kitoje nuotraukoje).<br>Iš A.Bagočiūnienės asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Zimblienė

Jul 27, 2015, 7:19 AM, atnaujinta Oct 23, 2017, 8:36 PM

Širvintų rajono vaikų globėjų draugija (ŠRVGD) kreipėsi į šalies prezidentę, Valstybinę vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą, Vaiko teisių apsaugos kontrolierę, Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje, socialinės apsaugos ir darbo bei teisingumo ministrus, Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetą bei kitas institucijas.

ŠRVGD prašo pagalbos, paramos ir atitinkamų veiksmų užkertant kelią globėjų žeminimui, niekinimui, persekiojimui ir psichologiniam terorui.

Rašte nurodoma, jog liepos 14-ąją rajone prasidėjo keisti ir nepagrįsti globėjų tikrinimai.

Laikinai savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einančios Ingridos Baltušytės-Četrauskienės įsakymu liepos 10-ąją sudaryta komisija, į kurią įeina rajono tarybos nariai „darbiečiai“ Alfredas Astikas ir Zenonas Miselis bei krikščionė demokratė Irena Vasiliauskienė, savivaldybės socialinės paramos ir sveikatos skyriaus specialistė Audronė Blusevičienė, Buhalterijos skyriaus specialistė Ina Gavėnaitė bei Teisės ir personalo skyriaus specialistė Jurga Kuzmaitė, ant globėjų namų slenksčio pasirodo po darbo valandų.

Perskaitę minėtą įsakymą, kuris neskelbiamas savivaldybės tinklalapyje ir nebuvo įteiktas nė vienai globėjų šeimai, tikrintojai tardo ir globėjus, ir jų globotinius, reikalaudami pasiaiškinti, kur jie deda savivaldybės skiriamą piniginį priedą.

„Tokie vizitai trikdo globėjų ir jų globotinių asmeninę erdvę.

Globėjai yra įbauginti ir pasimetę, baiminasi ne tik dėl savo, bet ir dėl globojamų vaikų ateities.

Aplankytos tos šeimos, kurių nariai yra bent kiek nors politiškai aktyvūs bei yra pasisakę ar nepritarę Darbo partijos vykdomai veiklai.

Manome, kad tokiu elgesiu ir tokiais veiksmais pažeidžiamos ne tik globėjų pilietinės ir žmogaus teisės, bet ypač pažeidžiamos vaiko, kuris ir taip gyvenime yra nemažai patyręs – jam teko būti atskirtam nuo biologinių tėvų, teisės“, – rašoma ŠRVGD prašyme.

Pinigai sukrenta į vieną sąskaitą

„Antradienį sulaukiau netikėto skambučio iš savivaldybės. Klausė, ar sutinku namuose priimti komisiją, kuri, esą tikrins ne namus, o vaikus.

Aplankyti vaikų jie atvyko tuščiomis, be jokių lauktuvių, apie 17 valandą 30 minučių. Perskaitę kažkokį potvarkį, susėdo ir ėmė klausinėti kaip, kur išleidžiu tuos 38 eurus.

Atsakiau, jog tiek valstybės skiriami pinigai už globą, tiek savivaldybės parama į sąskaitą sukrenta tą pačią dieną, tad aš neskirstau, ką ir už kuriuos pinigus perku. Ir sviesto, ir saldumynų, ir knygų ar vitaminų, taip pat vaikui naujus batus galiu už juos nupirkti, per Mindaugines į Valdovų rūmus važiavome.

Mano pensija didesnė už valstybės mokamus pinigus globėjams, tad man tikrai pakanka savų pinigų, juolab kad kaime gyvename, gyvulių turime,“ – kalbėjo Kabaldos kaimo gyventoja 65 metų Valda Patinskienė.

Tris sūnus užauginusi V.Patinskienė jau 5 metus globoja du 14 ir 9 metų berniukus.

Moteris tikino, jog tokie tikrinimai ją žeidžia.

„Mes darome gerą, neįkainojamą darbą – tėvų globos netekusiems vaikams suteikiame namus. Jie čia valgo ir miega kiek nori, nesivaržydami, niekas neriboja ir jų laiko prie kompiuterio.

Vienas iš mano globotinių iki šiol dažnai dėkoja, kad išgelbėjau jį nuo vaikų globos namų“, – sakė V.Patinskienė.

Kai pagalbos reikėjo – tikrintojų nebuvo

Tą pačią dieną tikrintojai užsuko ir pas Širvintose gyvenantį V.Patinskienės sūnų 39 metų Sigitą Kirtiklį.

Vyrą šis vizitas nustebino, kadangi buvę jo globotiniai šį pavasarį sulaukė pilnametystės. Nors globa jau yra nutraukta, vienas 18-metis dar tebegyvena S.Kirtiklio namuose.

„Jie ėmė vaiką tardyti: ar jis jaučiasi suaugęs, kur išleidęs valstybės skirtą išmoką įsikurti, tačiau jokių dokumentų ar sąskaitų nereikalavo.

Keista, tačiau kol berniukai buvo nepilnamečiai, niekas nevažiavo ir mūsų netikrino, nors tikrai pasitaikė momentų, kai buvo sunku“, – sakė S.Kirtiklis.

Jo šeima vienu globotiniu pradėjo rūpintis prieš trejus, o kitu – prieš pusantrų metų.

„Jie buvo sunkūs paaugliai, kurių globoti niekas nenorėjo. Kadangi tuo metu dirbau savivaldybės vaikų teisių apsaugos skyriuje, gerai juos pažinojau. Pasitarę su žmona, ištiesėme jiems pagalbos ranką.

Keista, kad šiuo atveju vaikų globoje viskas suvedama į pinigus – skaičiuojama, kiek ir kur išleista. Juk vaikas tampa šeimos nariu, augini jį kaip savą.

Niekam neįdomu, kiek visokių išgyvenimų, nervinių situacijų tenka globėjams patirti. Be to, reikia juk ir į visokius ilgai trunkančius mokymus, kursus važiuoti, sudėtingus testus spręsti, komisijos namus tikrina“, – kalbėjo širvintiškis. Jis pasidžiaugė, kad jau daug metų tik maža dalis širvintiškių auga šalies vaikų globos namuose, kadangi savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius gerai dirba – pirmiausia ieško šeimų, kur galėtų tuos vaikus priglausti.

Įžvelgia politinį persekiojimą

Vileikiškių kaime gyvenanti 44 metų Andželika Bagočiūnienė patikino, kad praėjusią savaitę du kartus sulaukė iš savivaldybės A.Blusevičienės skambučio dėl minėtos komisijos priėmimo.

„Atsisakiau iškart, nes buvau su viena iš mažiausių savo globotinių Santariškėse, Vaikų ligoninėje. Kai po dviejų dienų vėl sulaukiau skambučio, vis dar buvau ligoninėje, tačiau jau buvau pasikonsultavusi su Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga.

Šiuo metu atostogaujančios kontrolierės Editos Žiobienės patarėja man paaiškino, kad į globos namus be vaiko teisių apsaugos specialistų niekas neturi teisės veržtis.

Netrukus po savo atsisakymų sužinojau, kad į savivaldybę apklausai yra kviečiama neseniai pilnametystės sulaukusi buvusi mano globotinė.

Mergaitė, sužinojusi, jog vienai teks bendrauti su mere ir komisija, išsigando ir ten nenuvyko“, – teigė A.Bagočiūnienė.

Moteris turi keturis savo sūnus, kurių vyriausiajam 28, o jauniausiam 9 ir penkias 20, 18, 16, 2 ir 1 metų globojamas mergaites.

Jau 17 metų vaikus globojanti moteris tikino, jog tokiuose rajono valdžios organizuojamuose tikrinimuose įžvelgianti ir politinį persekiojimą, tad dėl to svarsto galimybę kreiptis į prokuratūrą.

A.Bagočiūnienė spėja, kad A.Astikas taip nori suvesti sąskaitas su S.Kirtikliu, I.Vasiliauskienė su jo motina V.Patinskiene, o Z.Miselis – su ja pačia.

Vaiko teisių gynėjai nieko nežinojo

Širvintų rajono savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Ramunė Vidmantienė patikino, jog apie savivaldybės vykdomą globėjų tikrinimą ji sužinojo tik gavusi raštišką užklausimą iš valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos.

„Nemačiau jokio rašto, niekas mūsų skyriaus su juo nesupažindino ir net nežinau, ar ką nors apie tai sužinosiu.

Manau, kad tai prasilenkia su įstatymais, pagal kuriuos vaiko globos ir rūpybos priežiūrą yra patikėta vykdyti mūsų skyriui.

Man sunku kažką paaiškinti, pastaruoju metu nebuvome gavę jokių pranešimų ar skundų dėl globėjų šeimų, dėl ko turėtume juos tikrinti“, – teigė R.Vidmantienė.

Šį globėjų tikrinimą organizavusi Širvintų rajono savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus darbuotoja A.Blusevičienė buvo nekalbi ir visus iškilusius klausimus pasiūlė pateikti rajono merei arba savivaldybės administracijos direktorei. Esą po neseniai įvykusio savivaldybės darbuotojų susirinkimo nurodyta taip elgtis visiems čia dirbantiems.

Savivaldybė delsė pateikti atsakymą

Praėjusį penktadienį nė viena iš savivaldybės vadovių taip ir nesiteikė atsakyti į raštu atsiųstus klausimus.

Pirmadienį pakartotinai pasiteiravus, darbo dienos pabaigoje buvo gautas savivaldybės Informacinių technologijų skyriaus vyriausios specialistės Aušrinės Miliukaitės-Janovskienės parengtas atsakymas.

Jame nurodoma, kad Širvintų rajone yra 32 šeimos, globojančios 41 tėvų globos netekusį vaiką.

„Valdančiosios tarybos narių daugumos ir merės Živilės Pinskuvienės nuomone, 38 eurų priedas yra tik simbolinis prisidėjimas prie vaikus globojančių šeimų gerovės ir būtina ieškoti galimybių šį priedą padidinti.

Tačiau yra ir kita medalio pusė: neramina nuolat savivaldybę pasiekianti informacija apie netikslingai panaudojamą paramą – kai už vaikų globą gaunamus pinigus perkamas alkoholis, tabakas.

Todėl tarybos narių ir merės siūlymu laikinai paskirta savivaldybės administracijos direktorė sudarė darbo grupę, kurios tikslas – išsiaiškinti, ar tikslingai panaudojamos šios iš biudžeto gaunamos lėšos, kaip sekasi globėjams prižiūrėti vaikus, kokie yra jų poreikiai.

Šios darbo grupės patikrinimai bus vykdomi visose vaikus (ne giminaičius) globojančiose šeimose Širvintų rajone, tad kviečiame globėjus geranoriškai į tai reaguoti, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Nors A.Miliukaitė-Janovskienė su atsakymu neatsiuntė paprašyto savivaldybės administracijos direktorės įsakymo kopijos, ją visgi pavyko gauti iš kitų šaltinių.

Dokumente aiškiai nurodoma, kad globėjų šeimos atrankos būdu bus tikrinamos iki liepos 17 dienos.

Taigi, terminas kaip ir baigėsi, o aplankytos tik trys šeimos – tos, kurias, matyt, ir reikėjo patikrinti.  

Komisijoje pasigedo vaiko teisių gynėjų

ŠRVGD kreipimąsi tiriančios Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Bendrųjų reikalų poskyrio vyresnioji specialistė Danutė Umbrasienė paaiškino, kad teisės aktai numato savivaldybės administracijai teisę tikrinti globėjų gyvenimo sąlygas bei išmokų panaudojimą pagal paskirtį.

„Pažymėtina, kad vaiko globą (rūpybą) nepriklausomai nuo vaiko globos (rūpybos) rūšies ir formos prižiūri savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius (VTAS), kurio teikimu nustatyta vaiko globa (rūpyba).

Todėl manome, kad šiuo atveju VTAS atstovams turėjo būti sudaryta galimybė dalyvauti lankant globėjų, kurie augina likusius be tėvų globos vaikus, šeimas, ypač tuo atveju, jei buvo ketinama bendrauti su nepilnamečiais vaikais.

Be vaikų atstovo pagal įstatymą (šiuo atveju – globėjų) sutikimo vykdyti jų globotinių apklausas, domėtis jų gyvenimu ir kt. negalima. Priešingu atveju tai būtų traktuojama kaip vaiko teisių pažeidimas“, – teigė D.Umbrasienė.

Pasak jos, globojamam vaikui išlaikyti skirtos lėšos yra tik vaiko interesams, jomis disponuoja vaiko globėjas (rūpintojas).

Nuo šių metų valstybės skiriama vaiko globos (rūpybos) išmoka yra 152 eurai. Palyginimui, vaikų globos namuose vieno vaiko išlaikymas valstybei atsieina mažiausiai 520 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.