Seimo narių idealas – klanų valdoma visuomenė

Jeigu reiktų išrinkti praėjusios savaitės sėkmingiausią Lietuvai įvykį, balsuočiau už 20-metę Obelių (Rokiškio r.) vaikų globos namų auklėtinę Kristiną Kirilesku.

Daugiau nuotraukų (1)

Bronius Matelis

Aug 12, 2015, 9:12 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 10:45 PM

Su seserimi ir broliu šiuose vaikų globos namuose iki šiol besiglaudžianti Kristina iš Jungtinių Valstijų miesto Los Andželo, kur dalyvavo specialiųjų olimpinių žaidynių jėgos trikovės varžybų čempionate, grįžo absoliučia nugalėtoja. Ji atstovavo Lietuvai.

Varžyboms mergina rengėsi mažutėse globos namų, vėliau Obelių treniruoklių salėse, kurios labiau primena sovietinius pusrūsius, ir tik dvi savaites padirbėjo kartu su šalies rinktine. Merginos svajonė virto realybe, nors įgyvendinti ją sąlygų buvo labai nedaug.

Pozuodama fotografams su apdovanojimais, rankose ji laikė Trispalvę, o ant pjedestalo stojo su Lietuvos vardą reklamuojančia kepuraite. Vaikų globos namų auklėtiniai nugalėtoją pasitiko visu būriu, su piešiniais ir plakatais, – kaip tikrą šeimos narę.

Štai tokie įvykiai stiprina Lietuvą, taip gimsta tikri didvyriai, panašios sunkiai pasiekiamos pergalės tampa pavyzdžiu, kaip reikia mylėti savo kraštą. Ir kaip nugalėti augant ne savo šeimoje, o globos namuose.

Tačiau ne vien kilniais darbais Lietuva garsėja.

Gėdingiausias Lietuvai vasaros įvykis – 56 Seimo narių pasirašytas kreipimasis į Konstitucinį Teismą. Šiems seimūnams nebepatinka Baudžiamojo proceso kodekso straipsnis, pagal kurį teismas turi teisę nušalinti nuo pareigų tiesiogiai išrinktus politikus, tarp jų ir merus.

Parlamentarai mano, kad šis Baudžiamojo proceso kodeksas negali būti taikomas tiesiogiai išrinktiems politikams, nes tai pažeidžia nekaltumo prezumpciją, taip pat piliečių teisę į savo pačių rinktą valdžią.

Dėl politinio korektiškumo turėčiau pasakyti, kad taip, pasitaiko atvejų, kai prokurorai ar teismo teisėjai nuo pareigų merą nušalina, o kitas teismas tokį sprendimą panaikina. Būna, kad merui teismas nebeleidžiama realizuoti rinkėjams duotų pažadų.

Tačiau šįkart korektiškas nebūsiu: tie 56 Seimo nariai po Lietuvos pamatu kiša pavojingą miną. Tokiu būdu visų lygių politikai bus dar labiau atskirti nuo likusios visuomenės įvairiais imunitetais, tada kursis neliečiamųjų klanai ir tai silpnins demokratijos procesus. Politikai jau kaišioja įstatymų projektus, pagal kuriuos tiesiogiai būtų renkami ir seniūnai, todėl jų atžvilgiu vykdyti tyrimus teisėsaugos pareigūnams irgi bus ribotos galimybės.

Taip bus sukurta visa valdžios piramidė nuo Seimo narių ir ministrų, iki merų ir seniūnų. O kaip tada bus su Olimpinio komiteto, įvairių sporto federacijų ir net daugiabučių gyventojų bendrijų vadovais, kurie irgi yra renkami? Juk meras irgi renkamas ne visų Lietuvos gyventojų, o tik tam tikros teritorijos gyventojų, kaip ir sporto federacijų vadovai tik tam tikros grupės žmonių.

Net jeigu meras ar kitas žmonių grupės rinktas vadovas bus įtartas pardavinėjantis brangius viešųjų pirkimų užsakymus, prieš jį liudyti niekas iš pavaldinių nedrįs – nuo pareigų nenušalintas vadovas pavaldinį galėtų nesunkiai paveikti.

Tai – mafijinių struktūrų užuomazgos, kuriose lyg žuvis vandenyje jausis valdžioje esantieji ir pinigus plaunantys veikėjai. Minėtų 56 Seimo narių tikslas – užtikrinti, kad toji struktūra veiktų be priekaištų, pačių veikėjų būtų kontroliuojama, o nepaklusnieji (sutikę liudyti) būtų baudžiami pačių nusikaltėlių ryklių.

O ką tada darysime su pašalintuoju prezidentu R.Paksu? Juk nušalindami nuo pareigų tiesiogiai rinktą prezidentą irgi pažeidėme piliečių teises į jų pačių rinktą valdžią? Ir tai buvo padaryta su Konstitucinio Teismo žinia.

O gal tiesiog reikia pripažinti, kad rinkėjas irgi turi teisę klysti, o jam duotus pažadus juk gali įgyvendinti ir vicemeras?

Dar bandyčiau suprasti, jeigu tie 56 Seimo nariai būtų surinkę visus atvejus, kai paprastas žmogus dėl neteisėtų Lietuvos teisėsaugos veiksmų ar klaidų neteko darbo ir pajamų, net cypėje laiką leido ir pareikalautų keisti įstatymus, kad šie sumažintų piktnaudžiavimo ar klaidų riziką. Tačiau pastarieji susirūpino tik savo ir savo draugelių kailiu.

Šis Seimo narių rūpestis ir jų tikėjimas tais niekais, ką jie patys kalba apie vargšus žmonių rinktus politikus bei jų varganą padėtį, man primena rusiškąjį eksbicionizmą, kai lytinio pajėgumo bėdą bando gydyti kalbėdami nesąmones ir demonstruodami kitiems savo tariamą galią.

Kovodama su Rusijoje besiformuojančia katastrofiška demografine padėtimi, Kremliaus ideologai pareiškė, kad uždraudžia į šalį įvežti Jungtinėse Valstijose ir Europos Sąjungoje gaminamus prezervatyvus. Tai esą turėtų išspręsti gyventojų mažėjimo problemą. Tuo pačiu tai auklės besimylinčius, nes vers juos būti atsargesnius.

Šiuo metu kvadratiniame kilometre Rusijoje vidutiniškai gyvena tik 45 žmonės, gyventojų tankumas vienas blogiausių pasaulyje, todėl juokaujama, kad netrukus didžiausia problema Rusijoje bus tokia, kad bus itin sunku susitikti vyrui ir moteriai.

O ir jiems susitikus staiga gali paaiškėti, kad didžiausias jų noras yra prisigerti alkoholio.

Mielieji Seimo nariai, ar jūsų argumentai neleisti teisėsaugai prisiliesti prie korupcija įtariamų merų neprimena Kremliaus argumentų? Gal geriau tiesiai šviesiai pasakyti, kas slypi už tų jūsų titaniškų pastangų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.