Avantiūristų gyvenimo blizgesys – apgaulingas

Koks lengvas požiūris į verslą, nukentėjusius ir bankrotą!

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė

Aug 13, 2015, 1:09 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 6:29 PM

Maniau, kad ne taip išgirdau. Juk daugiau kaip 800 kelionių mėgėjų iki šiol neatgavo pinigų už neįvykusias išvykas.

O dar yra poilsiautojų, kurių nepriėmė pasirinkti viešbučiai ir jie nakvojo kur papuolė. Yra ir tokių, kuriems teko nutraukti poilsį.

Kol kas likusieji be atostogų atgaus vos 5 procentus už kelialapį sumokėtos sumos. Katino ašaros.

„O kur dingo visi mūsų už kelialapius sumokėti pinigai?“ – nerimsta didelis būrys tautiečių, jau daugiau kaip pusmetį nesulaukiančių kompensacijų.

Tačiau G.Kerys neatgailauja. Kai perklausiau, jaunas vyrukas man patvirtino: „Noriu, kad prokuratūra pripažintų netyčinį mano įmonės bankrotą, byla būtų nutraukta ir aš kuo greičiau viską užmirščiau“.

Koks lengvas požiūris į verslą, nukentėjusius ir bankrotą!

Viena klientė tikino, kad bankroto išvakarėse G.Kerys šypsodamasis vaišino kava klientus, įsigijusius kelialapius.

Neapskaičiavęs savo užmojų ir prisiskolinęs pradedi verslą, vilkėdamas solidų kostiumą papozuoji fotografams, kelis mėnesius pabūni įmonės direktoriumi, surenki krūvą svetimų pinigų, o bankrutavęs nori kuo greičiau nusiplauti rankas ir ramiai gyventi.

Ir tau dzin, kaip jaučiasi žmonės, kuriems sužlugo kruopščiai planuotos atostogos, kurie išleido turbūt ilgokai taupytus pinigus ir jų niekaip neatgauna.

Šis jaunas veikėjas – buvęs didžėjus ir kelionių gidas. Turėjęs entuziazmo, gerą nuomonę apie save, bet stokojęs verslo patirties, neparagavęs jo druskos.

Tokių veikėjų apstu. Dieną apsikabinę nešiojamuosius kompiuterius jie kiurkso populiariose sostinės kavinėse, o vakarais naktiniuose klubuose giriasi virtualaus pasaulio pergalėmis. Jie tuoj tuoj startuos ir taps šių dienų trampais, abramovičiais, numavičiais, larsais.

Jie dar neužsidirbo net nuosavam būstui, o jau siekia statyti verslo pilis. Patirties jie semiasi iš knygų, kurios moko tiksliai įsivaizduoti, ko trokšti, ir to siekti.

Daug jų įsivaizduoja esą turtingi ir nepriklausomi nuo priekabių viršininkų, vairuojantys brangius greitus automobilius, apsupti seksualių pupyčių.

Kai mintyse vaizdas iš troškimų jau sukurtas, jie prisiskolina pinigų iš artimųjų bei bankų ir neria į migloto verslo gelmes. Kartais kiti net nežino, kuo jie užsiima, bet vis tiek skolina.

Šie veikėjai blizga klubų vakarėliuose ir vaizduoja sėkmingus. Juk mažai kas žino, kad įvaizdis sukurtas už svetimus pinigus, o geras automobilis išnuomotas tik trumpam iš salono.

Tik kai ateina laikas grąžinti skolas, virtualaus pasaulio genijai pradeda sukti uodegas ir ieškoti naujų pajamų šaltinių.

Jie dingsta iš feisbuko, dažnai – ir iš gimtinės. Kitiems meluoja, kad užsienyje suka verslą, o iš tiesų keičia sauskelnes senoliams arba ieško prakutusių gyvenimo partnerių.

Tokių yra ne tik mūsų šalyje, o ir užsienyje. Viena jauna lietuvė man papasakojo, kaip keliaudama darbo reikalais susipažino su panašiu veikėju iš saulėtosios Kalifornijos valstijos.

Turizmo įmonės vadovu prisistatęs jaunas išvaizdus amerikietis (jis turėjo ir vizitinių kortelių, ir puslapį internete) lietuvei ilgai pudravo smegenis, vežiojo ją po geriausius pasaulio viešbučius, vaišino gardžiais valgiais, atakavo romantiškomis žinutėmis.

Kartą jie sutarė susitikti Londone. Amerikietis užsakė prašmatnius apartamentus viešbutyje „Four Seasons“. Prieš skrydį į Londoną moteris norėjo parduoti butą ir į Lietuvą nebegrįžti. Tik nespėjo.

Apartamentuose gurkšnodama šampaną ir svajodama apie ateitį moteris gavo trumpąją žinutę. Perskaičiusi ją lietuvė vos nenualpo. Jos mylimasis žuvo avarijoje, pakeliui į oro uostą. Apie tai pranešė neva jo namų šeimininkė.

Po tragiškos žinios jauna moteris nerado sau vietos. Raudojo, koks neteisingas yra likimas, kad atėmė iš jos svajonių jaunikį.

Viename Kalifornijos laikraščių bei internete buvo paskelbti nekrologai žuvusiam amerikiečiui. Viskas atrodė tikra ir liūdna.

Tariama šeimininkė paprašė lietuvės nevykti į laidotuves – esą ši turinti prisiminti mylimąjį gyvą.

Pusmetį gedėjusi lietuvė netikėtai naktį sulaukė skambučio. Atsiliepusi išgirdo žvalų amerikiečio balsą. Jis ją tikino mylįs, o savo mirtį suvaidino, nes užspaudė skolintojai.

Buvęs mylimasis buvo pasikeitęs pavardę, džiaugėsi esąs laisvas nuo įkyrių kreditorių ir norįs vėl kartu keliauti.

Tačiau lietuvė nesutiko – savo širdyje jį jau buvo palaidojusi.

„Tada gyvenau kaip sapne. Bet visi sapnai kada nors išsisklaido“, – pripažino pašnekovė.

Dabar ji ruošiasi kelti vestuves su ne tokių plačių užmojų verslininku.

„Su dabartiniu draugu jaučiuosi saugesnė“, – paaiškino ji.

Ar po kelių turizmo įmonių griūties ir Seimo priimtų griežtesnių Turizmo įstatymo pataisų bus saugesni ir mūsų šalies keliautojai?

Rudenį įsigaliosiančios šio įstatymo pataisos turėtų labiau saugoti turizmo rinką nuo avantiūristų. Vis dėlto atsargūs turi būti ir patys kelionių mėgėjai – aklai nepulti į glėbį gražius pažadus žarstančiam nepažįstamajam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.