Amžini žaidimai „Sodros“ ringe

Netolimos praeities vaizdelis. 2009 gruodžio 9-ąją Seimas priėmė Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą, pagal kurį 2010–2011 metų laikotarpiu dėl ekonominės krizės buvo sumažintos pensijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Anatolijus Lapinskas

Aug 18, 2015, 3:21 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 6:04 AM

Pasirašydama įstatymą prezidentė pareikalavo, kad Vyriausybė iki 2010 liepos 1 sukurtų pensijų sumažinimo kompensavimo mechanizmą. To reikalavimo Vyriausybė visai nesiruošė vykdyti, o premjeras Andrius Kubilius tą pačią 2010 liepos 1 pareiškė, kad „negalima kalbėti nei apie grįžimą prie buvusių pensijų, nei apie kompensavimą tol, kol neatsigaus ekonomika, nebus sukaupta pinigų“.

Taigi premjeras paprieštaravo pačiai Daliai Grybauskaitei! Šiuo metu tai būtų neįsivaizduojama... Beje, tų pačių metų gale prezidentė mūru ėmė ginti A.Kubiliaus vyriausybę nuo opozicijos, siūliusios atstatyti sumažintas pensijas jau 2011 metais. Tačiau netrukus prezidentė vėl užsipuolė Vyriausybę, kad jau 2012 metų biudžete būtų numatytas sumažintų pensijų kompensavimas. Jei to nebus, šalies vadovė biudžetui nepritars.

Čia prezidentė dar kartą susimovė. Pensijų kompensavimo įstatymo nei A.Kubiliaus, nei jį pakeitusio Algirdo Butkevičiaus vyriausybė dar ilgai neketino kurti. Įstatymas, kaip žinome, buvo priimtas tik 2014 metų pavasarį, o prasidėjęs kompensavimas truks net iki 2016 metų. Taigi ekonomika nugalėjo politiką, o jei tiksliau – populizmą.

Tuo reikia tik džiaugtis, ypač įgijus nesenos Graikijos patirties. Beje, jei kam įdomu, pensijos šioje šalyje išties fantastinės, pvz., neištekėjusios valstybės tarnautojų dukros čia gaudavo mirusio tėvo valdininko pensiją. Dabar, berods, tokios senų panų aukso dienos jau baigėsi...

Vis dėlto populizmo virusas Lietuvoje nebuvo išnaikintas. Štai naujausias. Socialinės apsaugos ministrė Algimanta Pabedinskienė, pasitelkusi į pagalbą „Sodros“ direktorių Mindaugą Sinkevičių, rugpjūčio 11 d. įvykusioje spaudos konferencijoje pagarsino tokią poeziją: „Esame atviri visuomenei. Mums svarbus kiekvienas žmogus, kuris Lietuvai atidavė savo metus ir sveikatą darbais ir pasiekimais, todėl siekiame kasmet nuosekliai didinti pensiją, kaip tą padarėme ir šiemet nuo liepos 1 dienos.“

O pasirodymo „vinis“ buvo tokia: pasak ministrės, „siekiant pensijas didinti nuosekliai“, nuo kitų metų liepos 1 d. jos turėtų vėl didėti vidutiniškai 6 procentais, vidutinė pensija galėtų didėti apie 16 eurų. Gana įtartini skaičiai, nes po šių metų padidinimo vidutinė pensija padidėjo tik 4 eurais. Beje, liepos mėnesį „Sodra“ vėl neįvykdė pajamų plano, taigi triukšmingos fanfaros apie „Sodros“ laimėjimus skamba gana keistai.

Panagrinėkime, iš kur tie dabartiniai ir būsimieji aukso kalnai? Štai kaip aiškino ministrė: „šalies ekonominė situacija šiuo metu yra gera“. Deja, tam prieštarauja Lietuvos bankas: „šalies ūkio augimas yra sulėtėjęs“, o premjeras rėžia dar aštriau: „Jei dėl geopolitinės situacijos pablogės Lietuvos ekonominė padėtis, pensijoms kompensuoti paprasčiausiai nebus pinigų.“

Ministrė: „Pensijų srityje Lietuva nėra tarp lyderių, todėl susiklosčius palankioms ekonominėms sąlygoms būtina nuosekliai didinti pensijas.“ Čia galima būtų paprieštarauti: Lietuva yra tarp lyderių, bet pagal pensijų mažumą...

O dėl palankių ekonominių sąlygų, tai, pvz., žiniasklaidos nuomonė yra kitokia: „Lietuvos BVP pirmąjį 2015 m. ketvirtį, palyginti su paskutiniu 2014 m. ketvirčiu, traukėsi labiausiai visoje Europos Sąjungoje – 0,6 %“ (toks pat rodiklis ir antrąjį ketvirtį). Vadinasi, palankiomis sąlygomis dabartinę padėtį vargu ar tiktų vadinti. Nemažiau svarbu, kad didinant pensijas būsimasis pensijų indeksavimo įstatymas, jis žadamas greitai priimti, siūlo remtis ne kokiu nors palankumu, bet konkrečiu vertinimu: pensijos indeksuojamos, „atsižvelgiant į darbo užmokesčio fondo augimą“, kitaip tariant, į „Sodros“ pajamas. O šios, palyginus su „Sodros“ išlaidomis vis dar yra nepakankamos.

Šių metų I pusmečio „Sodros“ deficitas sudarė 152,8 mln. eurų, beje, „Sodros“ šių metų biudžeto įstatyme rašoma, kad „planuojamas metų rezultatas – išlaidos viršija pajamas 155,0 mln. eurų“. Tiesa, atskirai paimtame pensijų draudime jau antri metai deficito nėra. Padėtį labiausiai gadina motinystės išmokos, matyt, jas reikės reikšmingai sumažinti. „Sodros“ skola šią vasarą, palyginti su praėjusių metų vasara, padidėjo 255 mln. eurų iki beveik 3,6 mlrd. eurų. Visa tai vadinama „gerėjančia situacija“...

Ministrė pranešė, kad kitų metų pensijų kėlimui iš „Sodros“ biudžeto reikės 75 mln., o iš valstybės biudžeto – 10 mln. eurų. Kur ras „Sodra“ tokias sumas, kai biudžetas niekaip nesubalansuojamas? Tik skolinantis, bet ar dėl to kam nors skauda galvą? Nė kiek. Pasirodo, kad ir „Sodros“ direktorius M.Sinkevičius į tai reaguoja visai ramiai: „kalbama, kad „Sodros“ skola yra didžiulis blogis, bet valstybės biudžetas dar labiau sulinkęs, bet iš to niekas nedaro tragedijos, ant kiekvieno medžio nesikaria“.

Nesišaudo ir dėl beprasmiškų „Sodros“ pervedinėjimų kaupiamiesiems fondams, beje, pati „Sodra“, nei ministerija net nesidomi, ar kaupiamieji fondai padidino pensijas ar ne, sako, kad tai ne jų reikalas. Taigi „Sodros“ gyvenimas visai neblogas: „pinigų reikia? – pinigų yra!“ Kažkada buvo kalbama, kad skolai pasiekus „Sodros“ biudžeto dydį, įvyks baisus dalykas. Bet nieko baisaus neatsitiko, „Sodra“ tvirtai žengia į dvigubo biudžeto skolos dydį. Graikija juk dar toli.

Paskutinis pastarųjų „Sodros“ reikalų akcentas. Premjeras Algirdas Butkevičius norėtų, kad pensijos būtų padidintos jau nuo 2016 sausio 1 dienos, o ne nuo kitų metų vidurio. „Nuo sausio 1 dienos tai konkrečiai mano noras.

Dabar turi Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerija pasiskaičiuoti ir sprendimas bus aiškus rugsėjo mėnesio pabaigoje“. Jo teigimu, kad nuo kitų metų vidurio pensija galėtų vidutiniškai didėti 6 proc., yra realu.

„Mes norime, kad žmonės pagaliau patikėtų politikais“.

Geras noras, tačiau kodėl jis gimė taip staiga, vos padidinus, po pusmečio – vėl? Negi „Sodros“ pinigų atsirado kaip šieno, nepaisant šiųmečio atskirai ir daugiamečio apskritai deficito? Kitas klausimas: kam tas vasarinis stresas, jei rudenį bus priimtas Pensijų indeksacijos įstatymas ir jos bus didinamos, bet jau be jokio šurmulio?

„Matydami „Sodros“ biudžeto pajamų surinkimą (iš septynių šių metų mėnesių keturių planas buvo neįvykdytas. – A.L.), galime galvoti apie pensijų didinimą 2016 m. bent dvigubai tiek, kiek padidinta šiemet“. Oho! Betgi, premjere, dar neturite Socialinės ir Finansų ministerijos atsakymų ar iš viso įmanoma didinti, bet jau sufleruojate, kad pensijos turi būti padidintos.

Beveik kaip prezidentės ultimatumas prieš ketvertą metų: „kad kitąmet būtų pensijų kompensavimas!“ Gal baikime žaisti populistinius žaidimus ir imkimės tikrojo „Sodros“ reikalų sureguliavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?