Pareigūnai – lyg durininkai

Viešojo saugumo tarnyba turėjo savo motelį? Toks įspūdis susidarė darbo inspektoriams, kuriems svečių kambarius sutiko aprodyti šios tarnybos pareigūnai. Vienas jų buvo uniformuotas.

Kaišiadorių rajone, Rumšiškėse įsikūrusiame motelyje „Įlanka“, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai – dažni svečiai.<br>P.Mantauto nuotr.
Kaišiadorių rajone, Rumšiškėse įsikūrusiame motelyje „Įlanka“, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai – dažni svečiai.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 18, 2015, 2:37 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 2:46 AM

Kam samdyti darbuotojus, jeigu svečius gali priimti tas, kas laisvas nuo tarnybos?

Taip tarnybą ir verslą bandė suderinti Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai – birželio pabaigoje į pensiją išėjusio šios tarnybos vado Sergejaus Madalovo giminaičiai.

Svečius pasitiko pareigūnai

Tai paaiškėjo, kai Rumšiškėse (Kaišiadorių r.) įsikūrusią kavinę-motelį „Įlanka“ aplankė nelegalių darbuotojų ieškantys Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) pareigūnai.

Šio motelio patalpos priklauso VST pareigūnėms – buvusio šios tarnybos vado S.Madalovo dukteriai Anželikai Stašienei ir jos pusseserei S.Stepanenko.

Praėjusių metų lapkričio 13-osios vidurdienį į motelį atvykę darbo inspektoriai jo teritorijoje sutiko du VST pareigūnus – A.Stašienės vyrą VST Specialaus transporto ir ginkluotės centro (STGC) vyriausiąjį specialistą Donatą Stašį bei jų giminaitę Anželiką Stepanenko.

Prisistatė ne iš karto

Uniformuotas S.Madalovo žentas D.Stašys į motelį buvo atvykęs tarnybiniu automobiliu „Volkswagen Crafter“. A.Stepanenko ne tarnybos metu motelyje buvo su savo draugu.

Klientais prisistatę VDI pareigūnai priėjo prie trijulės ir paklausė, ar yra laisvų kambarių ir kiek jie kainuoja.

D.Stašys telefonu paskambino savo žmonai (VST Informatikos ir ryšių skyriaus viršininko pavaduotojai A.Stašienei) ir netrukus atsakė: „Šimtas litų.“

Kol jis kalbėjosi telefonu, A.Stepanenko ir jos draugas svečiams pasiūlė apžiūrėti kambarius. Netrukus į pastatą užėjo ir D.Stašys. Jis išgirdo, kad svečiai teiraujasi apie nelegalų darbą.

Slėpė draugo pavardę

Inspektoriams paprašius A.Stepanenko dokumentų, ji pareikalavo iškviesti policiją. Moteris baiminosi, kad VDI atstovais nebūtų apsimetę sukčiai.

Tikrintojams atsisakius kviesti policiją, A.Stepanenko su draugu sėdo į automobilį „Citroën C5“ ir išvažiavo. Bandydami išsiaiškinti, kas jiems aprodė motelio kambarius, VDI atstovai kreipėsi į Kauno kelių policiją.

Tačiau A.Stepanenko ir policijos pareigūnams neatskleidė, kas buvo „Citroën C5“ vairuotojas. Už tai, kad atsisakė nurodyti automobilį vairavusio asmens duomenis, A.Stepanenko buvo paskirta 150 eurų bauda.

Už paslaptis teko sumokėti

Motelio kambarių kainas nurodęs D.Stašys taip pat sulaukė darbo inspektorių klausimo, kodėl jis nelegaliai dirba.

Tiek VDI inspektoriams, tiek tarnybinį patikrinimą atlikusiems Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pareigūnams D.Stašys aiškino, kad tądien iš Kauno buvo išvykęs į VST padalinį Vilniuje, o grįždamas užsuko į „Įlanką“ papietauti. Jis teigė nežinojęs, kad žmonai priklausančiose patalpose įsikūrusi kavinė dirba tik vasarą.

Pareigūnas tvirtino nepažįstantis savo kolegės ir giminaitės A.Stepanenko bei jos draugo, todėl už melagingus parodymus užsidirbo 149,5 euro baudą.

Nors VST pareigūnas skundėsi, kad protokolą rašydami ir jį apklausdami VDI darbuotojai naudojo psichinę prievartą – rodė savo pažymėjimus ir aiškino, kad atleis iš darbo, – baudą jis sumokėjo.

Maršrutas sukėlė įtarimų

Tarnybinį patikrinimą pradėję VRM darbuotojai prieš mėnesį D.Stašiui įteikė pranešimą apie dar vieną galimą melą. VRM nerado jokių dokumentų, kuriuose būtų užfiksuota, kad tądien D.Stašys lankėsi Vilniuje.

Jis sulaukė priekaištų ir dėl to, kad iš VST būstinės Kaune važiuodamas į motelį „Įlanka“ tarnybiniu automobiliu nuvažiavo 46,6 kilometro.

VRM atlikto tarnybinio patikrinimo metu nustatyta, kad automobiliu „Volkswagen Crafter“ D.Stašys naudojosi asmeniniais tikslais. Ministerija nurodė VST apskaičiuoti šios kelionės išlaidas ir išreikalauti, kad D.Stašys jas padengtų.

Tikrintojai atkreipė dėmesį ir į galimai neteisingus duomenis, įrašytus tos dienos D.Stašio kelionės lape. Iš jų neįmanoma nustatyti, kada ir kur jis buvo išvykęs ir kokias užduotis vykdė.

Ilgametis pareigūnas pabūgo?

Tarnybinio patikrinimo metu nustatyta, kad teikdamas melagingus parodymus administracinio teisės pažeidimo byloje D.Stašys pažeidė pareigūnų etikos taisykles ir sumenkino visuomenės pasitikėjimą VST.

Tikrintojų neįtikino D.Stašio paaiškinimai, kad apie „Įlankoje“ kartu buvusius asmenis jis neteisingus duomenis nurodė dėl išgąsčio.

Teigiama, kad inspektoriai negalėjo išgąsdinti 24 metų tarnybos patirtį turinčio pareigūno.

Generolo S.Madalovo žentas 43 metų D.Stašys – vienas labiausiai patyrusių VST pareigūnų.

Jis buvo pirmasis kareivis, kuris dar 1991 metais atėjo tarnauti į 1-ąjį pulką, ir buvo vienintelis S.Madalovo pavaldinys.

Užduotys naujam vadui

Tyrimą atlikę VRM specialistai naujajam VST vadovui Ričardui Pociui pasiūlė griežčiau kontroliuoti tarnybinio transporto naudojimą, o D.Stašiui už pažeidimus skirti tarnybinę nuobaudą.

Nemalonumai nesibaigė ir A.Stepanenko. Jos elgesys turėtų būti svarstomas VST tarnybinės etikos komisijoje.

VRM toliau aiškinsis, ir kam iš tiesų priklauso kavinė-motelis „Įlanka“. D.Stašys tyrimo metu aiškino, kad jo žmona tik nuomoja patalpas bendrovei „Įlanka“, bet joje nedirba.

Tačiau A.Stašienė ir S.Stepanenko privačių interesų deklaracijose nurodė, kad šioje įmonėje dirba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.