Sektantė peša pinigus ir kaltina katalikus

Dėl dalyvavimo sektoje į psichiatrijos ligoninę uždaryta Neringa Mockutė pasiskundė Europos žmogaus teisių teismui, kad Lietuva pažeidė jos teisę į religiją, nes gydymo įstaigoje ji negalėjo medituoti.

Ošo sekėjai teigia, kad per meditaciją susivienija kūnas ir siela, materija ir dvasia, o to pasekmės dvejopos.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Ošo sekėjai teigia, kad per meditaciją susivienija kūnas ir siela, materija ir dvasia, o to pasekmės dvejopos.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 18, 2015, 8:04 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 5:00 AM

Už neteisėtą gydymą psichiatrijos ligoninėje 20 tūkstančių litų (beveik 6 tūkst. eurų) Lietuvos teismuose jau prisiteisusi N.Mockutė tikisi gauti kompensaciją ir po Strasbūro teismo žodžio.

Europos žmogaus teisių teismas mūsų šalies Vyriausybei perdavė N.Mockutės peticiją, kurioje ji skundžiasi, kad Lietuva apribojo jos galimybę išpažinti religiją ir pažeidė teises į privatumą, nes į psichiatrijos ligoninę ją uždariusi motina apie dukters problemas papasakojo žurnalistams.

Tempė iš pavojingų pinklių

N.Mockutės kova su giminaičiais prasidėjo dar 2003 metais, kai ji pradėjo lankyti religinės bendruomenės „Ojas“ meditacijos centrą.

Pati jauna moteris manė, kad „Ojas“ paskaitos ir meditacija jai padeda atsikratyti psichologinių problemų.

Tačiau motina buvo įsitikinusi, kad duktė pateko į sektos pinkles, ir pradėjo skambinti pavojaus varpais bandydama ją iš ten ištraukti.

Dėl dukters būsenos sunerimusi moteris 2003 metų pavasarį paskambino Vilniuje gyvenusiai N.Mockutės pusseserei, taip pat pas ją viešėjusiai jaunesnei dukteriai ir paprašė padėti Neringai.

Nusprendė skirti gydymą

Abi merginos nuvyko į privačią kliniką, kur po trumpo pokalbio su psichiatre išgirdo griežtą paliepimą: „Vežkite ją greičiau į ligoninę.“

Tokį medikės patarimą išgirdusios ilgai nelaukė.

Tą patį vakarą jos N.Mockutės namuose pasirodė kartu su trimis vyrais, iš kurių du vilkėjo baltus chalatus.

Kaip vėliau pasakojo pati N.Mockutė, ji iš namų buvo išviliota gudrumu.

Esą buvo pasakyta, kad visi važiuos į gamtą, tačiau ji buvo nugabenta į Respublikinę Vilniaus psichiatrijos ligoninę ir paguldyta 52 dienoms.

Moters tvirtinimu, gulėdama ligoninėje ji patyrė fizinį smurtą, taip pat emocinę ir psichologinę prievartą, nes psichiatrai ją gąsdino, kad lankymasis centre „Ojas“ pakenks jos fizinei sveikatai ir išprovokuos emocijų protrūkį.

„Šiais ir kitais gydytojų veiksmais aš buvau emociškai, psichologiškai ir dvasiškai žalojama, išgyvenau dvasinį smurtą, šiurkščiai buvo pažeidžiamos mano teisės“, – skundėsi N.Mockutė.

Skirtingi teismų sprendimai

Paleidus moterį iš psichiatrijos ligoninės, „Ojas“ parūpino advokatą ir ji kreipėsi į teismą dėl pažeistų teisių.

2008 metų birželio 25 dieną Vilniaus apygardos teisme N.Mockutė išgirdo gerą naujieną.

Teismas pripažino, kad Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė pažeidė jos teises į laisvę, kūno neliečiamumą, tikėjimą, privatų gyvenimą bei informavimą ir priteisė visą sumą, kurios ji reikalavo – 110 tūkst. litų (beveik 32 tūkst. eurų).

Tačiau ligoninė nutartį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui, kuris 2009 metų kovo 29 dieną priteistą sumą sumažino iki 20 tūkst. litų (5592 eurų).

Apeliacinis teismas pripažino, jog N.Mockutės gydymas buvo neteisėtas, tačiau nesutiko, kad buvo pažeistos jos teisės į privatų gyvenimą ir tikėjimą.

Šio teismo nutartį moteris skundė Aukščiausiajam teismui, bet jis skundo nepriėmė.

Bendraminčiai piktinosi

N.Mockutės istorija sukėlė „Ojas“ narių pasipiktinimą.

„Ji pateko į katalikų ir homofobų valdininkų voratinklį, numegztą prieš tuo metu registruojamą religinę bendruomenę“, – tokį įrašą iki šiol galima rasti „Ojas“ interneto puslapyje.

Bendruomenės teigimu, dokumentai „Ojas“ registracijai buvo pateikti 2003 metų kovo 12 dieną, tačiau oficialiai bendruomenė buvo įregistruota tik po pusmečio, rugsėjo 12-ąją.

„Pradėjo veikti nuo viduramžių Lietuvoje užsukta ir šiandien galiojanti katalikiškų kanonų teisė, pagardinta prokatalikiška Lietuvos šou teise ir šou politika.

Neringa buvo viena iš kelių katalikų numatytų aukų. Jei nors viena iš katalikų sukurptų istorijų būtų pripažinta tiesa, tai būtų buvęs „įtikinamas pamatas“ centro „Ojas“ neregistruoti“, – piktinosi netradicinės religinės bendruomenės atstovai.

Kaltina katalikų tikėjimą

Pati N.Mockutė išplatino viešą laišką, kuriame ji pripažįsta, kad tikrai turėjo psichologinių problemų, bet dėl to esą yra kaltas ne „Ojas“.

„Emocinis protrūkis yra sietinas ne su meditacija, kurią iki 2003 metų gegužės 7 dienos protrūkio praktikavau beveik tris mėnesius, o su mano maždaug 13–14 metų (nuo 1987 metų) uoliai praktikuotu katalikų tikėjimu.

Beveik kiekvieną sekmadienį dalyvaudavau šventose mišiose, reguliariai eidavau išpažinties ir atgailaudavau už nuodėmes, lankiausi pasninko gavėnios ir advento laikotarpiais.

Katalikų teologiją buvau pasirinkusi savo studijų objektu ir 1991 metais stojau ir mokiausi Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakultete“, – rašė N.Mockutė.

1992 metų pavasarį, kaip teigia pati moteris, ji su draugais išvažiavo į gamtą skaityti Šventojo Rašto ir tuomet pirmąkart pratrūko emociškai.

„Buvau gydoma Kauno psichiatrijos ligoninėje“, – tiek tepasakė N.Mockutė.

Dar laukia ne viena procedūra

* N.Mockutės peticiją gavusi Vyriausybė turės Europos žmogaus teisių teismui pateikti savo atsakymą, į kurį atsiliepimą galės parašyti ir pati skundo autorė.

* Kiek ieškovė pageidauja gauti iš Lietuvos už pažeistas jos teises, turėtų paaiškėti vėliau.

* Atsiliepimą apie reikalaujamą sumą taip pat galės pateikti Vyriausybė.

* Tik pasibaigus šioms procedūroms Strasbūro teismas spręs, ar nagrinėti N.Mockutės peticiją.

Prieštaringai vertinama visame pasaulyje

* Ošo (Ojo) meditacija – indų guru ir filosofo Osho (Ošo; Bhagwano Shree Rajneesho, 1931–1990) sukurtas netradicinis religinis judėjimas, kuriame susipynę Vakarų filosofijos, hinduizmo, dzenbudizmo ir kitų religijų elementai bei vakarietiški psichoterapijos metodai.

* Judėjimas tiek Indijoje, tiek Europoje, tiek JAV buvo vertinamas labai prieštaringai dar esant gyvam guru. Šios nuostatos iki šiol nepasikeitė.

* Judėjimo pradininkas gimė 1931 metais Indijoje. Jis studijavo budizmą, meditaciją, domėjosi įvairiomis religijomis.

* 1953 metų kovo 21 dieną jis, kaip pats teigia, patyrė nušvitimą, o 1989 metais pasivadino Ošo ir įkūrė savo judėjimą – Ošo meditaciją.

* 1981 metais Ošo išvyko į JAV, kur po ketverių metų buvo areštuotas už emigracijos taisyklių pažeidimą.

* Meditacijos guru mirė būdamas vos 58 metų. 1990 metų sausio 19 dieną jį ištiko širdies smūgis.

* Šiuo metu Ošo judėjimas veikia visame pasaulyje. Jis propaguoja įvairias meditacijos formas, jogos pratimus, nagrinėja senąsias Indijos knygas ir tradicijas.

* Yra liudijančių, kad Ošo meditacijos metu taip pat propaguojamas seksas su įvairiais partneriais.

* Patys Ošo sekėjai teigia, kad per meditaciją susivienija kūnas ir siela, materija ir dvasia, o to pasekmės dvejopos: išorinės atneša sveikatą ir turtą, o vidinės – meilę ir laimę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.