Įpykusi globėja: „Vaikai priversti gyventi skurde“

„Aštuonerius metus globojame du vaikus. Niekaip negaliu suprasti, kodėl, kai visur girdžiu, kad vaikams mokyklose skiriamas nemokamas maitinimas ir kitokia pagalba, atsižvelgiant į šeimos finansinę padėtį,  šeimose globojami vaikai pamirštami. Mano globotinių gaunama suma neviršija nustatytosios, tai išeitų, kad globojami vaikai priversti gyventi žemiau skurdo ribos?“ – klausė Skuodo rajone, Mosėdžio miestelyje, gyvenanti Karolina Žvinklienė.

Globojamiems vaikams nemokami pietūs mokykloje nepriklauso.<br>R. Jurgaičio nuotr.
Globojamiems vaikams nemokami pietūs mokykloje nepriklauso.<br>R. Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Aug 19, 2015, 5:00 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 10:38 PM

Globojamiems vaikams pietūs nepriklauso

Moteris piktinosi, kad jos globojamiems mokyklinio amžiaus vaikams neskiriamas nemokamas maitinimas mokykloje ir šeima negauna jokių kitų socialinių lengvatų. „Mano pačios vaikai jau užaugę, mes su vyru auginame du globojamus vaikus. Berniukas baigė 10 klasę, o mergaitė – 9 klasę.

Kreipiausi visur, kur galėjau, o iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos gavau atsakymą, kuriame buvo rašoma – „ko jūs norite, juk per krizę jums išmokos nebuvo mažinamos“. Bet juk tiek metų tų išmokų niekas ir nepadidino! Viskas kaip žirniai į sieną“, – emocingai kalbėjo pašnekovė.

K.Žvinklienė pasakojo, kad pablogėjus sveikatai abu su vyru atsisakė ūkininkavimo. Globėjai skirta antra neįgalumo grupė.

Paprašė pagalbos – sulaukė komisijos

Iš seniūnijos moteris išgirdusi, kad maitinimo mokykloje globojantiems vaikams negalima skirti pagal šiuo metu galiojančius įstatymus. Rajono mero pažadai pažvelgti į situaciją detaliau taip pat liko tik pažadais.

„Vietoj pagalbos namuose sulaukiau komisijos, kuri patikrino, kokios sąlygos vaikams sudarytos. Iš atvykusių pareigūnų elgesio supratau, kad padėti nesiruošia, jie stebėjosi, kad gyvename nuosavame name. Kai pamatė, kad mes ne kokie girtuokliai, tai kam tada ir skirti pagalbą... Argumentas buvo toks: „Jei jums skirsime, ir kiti norės“, – pasakojo pašnekovė ir pridūrė, kad yra kreipusis ne tik dėl maitinimo, bet ir papildomų išmokų iš savivaldybės, tačiau ir dėl jų sulaukusi neigiamo atsakymo.

Valdininkai moteriai paaiškino, kad tokių išmokų, kokios skiriamos nepasiturinčioms šeimoms kituose rajonuose, nemokės, nes turi kitų labai svarbių išlaidų.

„Girtuokliams pas mus dirbti nebereikia, jie pašalpą gauna ir taip, o tokiems vaikams – nėra. Vaikai auga, jiems reikia ir apsirengti, o iš ko? Tarytum mes kalti, kad juos paėmėme globoti... Čia valdininkų kerštas, kad ėmėmės globoti vaikus, – dabar dėl to kenčiame ir mes, ir jie“, – svarstė K.Žvinklienė.

Mėnesiui – 150 eurų

Pašnekovė akcentavo, kad vaiko teisių specialistai pabrėžia nuolat, jog vaikai turi būti ne tik pusryčius pavalgę, bet ir turi turėti pinigų pietums mokykloje. „Įdomu, iš kokių lėšų visa tai duoti? Vienus metus man pavyko išsikovoti, kad ir mano vaikai gautų vadinamuosius vaiko pinigus, tuomet tai sudarė 52 litus.

Dabar vaikams valstybė moka po 150 eurų. Reikia sumokėti komunalinius ir kitus mokesčius, kainuoja ir dokumentų tvarkymas, o tai reikia daryti kas tris mėnesius. Žiūriu į sąskaitas ir atsistebėti negaliu – net už tokių pinigų pavedimą bankas sau nusiskaito mokestį“, – piktinosi pašnekovė.

Į klausimą, už kokią pinigų sumą turi pragyventi keturių asmenų šeima, pašnekovė atsakė: „Aš gaunu neįgalumo pašalpą ir man užtenka, vyras taip pat gauna išmoką. Mes iš savųjų pinigų pragyvename, o vaikams iš savųjų pinigų išsiversti neišeina. Gerai, kad dar užsiauginame daržovių.“

K.Žvinklienė piktinosi, kad vaiko išlaikymui vidutiniškai Lietuvoje reikia apie 230 eurų, o valstybė moka vos 150 eurų. „Juk vaikui ir pieštukų į mokyklą reikia, ir drabužių, o iš ko nupirkti? Kainos kyla, o išmokos lieka tokios pat“, – sakė pašnekovė.

Įstatymas lengvatų nenumato

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su Skuodo rajono savivaldybe, ten dirbantys specialistai patikino, kad nemokamų pietų mokykloje globėjų globojamiems vaikams nenumato įstatymas.

Socialinės paramos mokiniams įstatyme rašoma, kad „šis įstatymas netaikomas mokiniams, kurie yra išlaikomi (nemokamai gauna nakvynę ir maistą) valstybės arba savivaldybės finansuojamose įstaigose arba kuriems įstatymų nustatyta tvarka yra nustatyta vaiko globa ar rūpyba.“

Socialiniai darbuotojai prie globėjos skundų įpratę

Mosėdžio miestelio seniūnijos socialinio darbo organizatorė Zita Deimontienė teigė pažįstanti K.Žvinklienę ir jos šeimą. „Šeima nėra iš tų, kurie verčiasi labai sunkiai. Su šeima bendraujame nedaug, globėjai tvarkingi žmonės. Suprantu, kad tiek, kiek skiriama vienam globojamam vaikui, nėra didelė suma, o vaikų poreikiai dideli. Šie globėjai yra aktyviai reikalaujantys ir gal net nėra buvę tokių metų, kad jie kuo nors nesipiktintų“, – pasakojo pašnekovė.

„Kasmet reiškiamas nepasitenkinimas, kad maitinimas vaikams nepriklauso, ir kartais atrodo, kad mumis net nelabai norima tikėti“, – pasakojo Z.Deimontienė ir pridūrė, kad globėjai tikrai ūkiškai tvarkosi su esamomis pajamomis.

„Nuvykus į tuos namus tikrai neatrodo, kad situacija šeimoje yra labai prasta ir globėjai turi finansinių sunkumų“, – savo įžvalgomis dalijosi pašnekovė ir pridūrė, kad dažnai po išklausytų priekaištų žodžiu Socialinės rūpybos skyriaus specialistai sulaukia ir kreipimosi raštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.