Kraujomaiša tapo Seimo narių pokalbių tema

Klaipėdietis vyras, įplieskęs Lietuvoje dar neregėtą kraujomaišos skandalą, stos prieš teismą. Tiesa, jis bus teisiamas ne už kraujomaišą, o už tai, kad lytiškai santykiavo su nepilnamete. Keturiasdešimtmetis su savo šešiolikamete dukterimi susilaukė kūdikio.

Ritos Tamašunienės nuomone, visuomenė yra sąmoninga, ir kraujomaišos atvejai yra labiau pavieniai.<br>T.Bauro nuotr.
Ritos Tamašunienės nuomone, visuomenė yra sąmoninga, ir kraujomaišos atvejai yra labiau pavieniai.<br>T.Bauro nuotr.
Apie Klaipėdos kraujomaišos istoriją girdėjo dauguma Seimo narių.<br>123rf.com nuotr.
Apie Klaipėdos kraujomaišos istoriją girdėjo dauguma Seimo narių.<br>123rf.com nuotr.
„Manome, kad reikia taisyti Baudžiamąjį kodeksą“, – teigė B.Vėsaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Manome, kad reikia taisyti Baudžiamąjį kodeksą“, – teigė B.Vėsaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis pripažino, kad tokie kaip Klaipėdos įvykiai šokiruoja.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis pripažino, kad tokie kaip Klaipėdos įvykiai šokiruoja.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius teigia, kad kraujomaišos atvejis nesulaukė konservatorių dėmesio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius teigia, kad kraujomaišos atvejis nesulaukė konservatorių dėmesio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Liucija Lenkauskaitė

2015-08-20 10:09, atnaujinta 2017-10-19 20:25

Nors Lietuvoje draudžiama tuoktis artimiems giminaičiams, o lytiniai santykiai tarp oficialių globėjų, tėvų ir jų globotinių ar vaikų yra baudžiami, kraujomaiša, arba incestas, Lietuvos įstatymuose nėra reglamentuojama. Tiesioginės bausmės už tokį seksualinį elgesį nėra numatyta.

Svarstė įstatymų keitimą

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narė Birutė Vėsaitė portalui lrytas.lt sakė, kad trečiadienį ji su kolegomis diskutavo kraujomaišos tema. Pasak politikės, kraujomaiša yra problema, kurią reikia spręsti.

„Kiek žinau, įstatymuose kraujomaiša nėra aptarta. Kaip tik šiandien su kelių frakcijų atstovais iš valdančiosios koalicijos diskutavome šita tema. Manome, kad reikia taisyti Baudžiamąjį kodeksą“, – teigė B.Vėsaitė.

Socialdemokratės teigimu, Kodeksą reikia papildyti kraujomaišos samprata ir bausti už ją kaip už atskirą seksualinį nusikaltimą nuo jau dabar aprašytų. „Tas asmuo, kuris (Klaipėdoje. – Red.) prievartavo savo dukrą, baustas tiktai už nepilnametės prievartą.

Manau, tikrai nebus prieštaravimų ir iš opozicijos“, – svarstė politikė.

Ji teigė neabejojanti, kad iki Klaipėdoje pasitaikiusio atvejo būta ir kitų istorijų, tiesiog jos nebuvo iškilusios viešumon.

B.Vėsaitė atkreipė dėmesį į tai, kad kraujomaiša yra bloga ne tik moraliniu-etiniu požiūriu, bet ir fiziologiškai, dėl iš kraujomaišos gimusiems vaikams pasitaikančių genetinių sutrikimų.

Liberalai siūlo šviesti, ne bausti

Liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis pripažino, kad tokie kaip Klaipėdos įvykiai šokiruoja. „Tam tikro visuomenės segmento degradacija yra pasiekusi ypač aukštą lygį“, – teigė jis.

Pasak LRLS lyderio, tokie kraujomaišos atvejai nėra išskirtiniai vien tik Lietuvoje, tokių atvejų pasitaiko ir JAV, ir kitose pasaulio valstybėse.

„Be jokios abejonės, tai yra niekaip nepateisinama ir tokių dalykų negalima toleruoti“, – teigė E.Masiulis.

Pasak jo, prie kiekvieno namo nepastatysi po pareigūną ar policininką.

E.Masiulio nuomone, akivaizdu, kad tokie dalykai labiau ateina iš mūsų visuomenės švietimo ir išsilavinimo lygio. Tad prasmingiausias dalykas būtų šviesti visuomenę apie bendras visuomenės moralės normas.

E.Masiulio teigimu, labai svarbu ir visuomenės pastabumas. „Yra kaimynai, yra aplinkiniai, kurie anksčiau ar vėliau turi pastebėti tokius nukrypimus. Juk negyvena žmonės izoliuotai. Reikia reaguoti aktyviai ir pilietiškai į tokius dalykus pranešant atitinkamoms tarnyboms“, – teigė LRLS lyderis.

„Incesto tikimybė, kai žmogus turi aukštąjį išsilavinimą, yra smalsus ir geba orientuotis pasaulyje, yra minimali. Tai labiau susiję su žmonėmis, kurie turi psichologinių ar neurologinių problemų arba turi labai žemą išsilavinimą“, – svarstė politikas.

Konservatoriai spręsti nesiima

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius teigė, kad tokiais specifiniais klausimais jie savo frakcijoje ir partijoje nėra turėję svarstymų.

Pasak politiko, kraujomaiša Vakarų civilizacijoje visą laiką buvo draudžiama.

„Nematau čia nieko naujo, ką čia galima pasakyti“, – teigė A.Kubilius.

Jo teigimu, neseniai nuskambėjusio kraujomaišos atvejo Klaipėdoje frakcija irgi nėra nagrinėjusi. Pasak A.Kubiliaus, dėl tiesioginio kraujomaišos draudimo Lietuvos įstatymuose turėtų pasisakyti teisininkai.

„Tikrai nesiimu spręsti tų dalykų, kurių nesu nagrinėjęs“, – teigė politikas.

Lenkai atkreipė dėmesį į jaunimą

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija (LLRA) frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės nuomone, visuomenė yra sąmoninga, ir kraujomaišos atvejai yra labiau pavieniai.

„Be abejo, taip neturėtų būti, nes pasekmės visiems yra aiškios“, – apie tokius santykius tarp šeimos narių atsiliepė ji.

R.Tamašunienės teigimu, reikėtų kalbėti ne apie bausmes už kraujomaišą, o apie visuomenės švietimą. Pasak jos, Lietuvoje dažnai norima viską sureguliuoti per bausmių prizmę, o to poveikis dažnai išeina atvirkščias.

„Jaunimui reikėtų suteikti daugiau žinių, kokios gali būti to pasekmės. Nepamaišytų ir pareigūnų prevencinė veikla“, – galimus sprendimo būdus vardijo LLRA frakcijos seniūnė.

Seimo narės įsivaizdavimu, kraujomaiša yra patologija ir liga. „Normalus žmogus taip neturėtų elgtis. Tokius žmones reikėtų gydyti, nes jie turi psichologinių problemų. Tai nėra normalu“, – aiškino R.Tamašunienė.

Įstatymai riboja, bet tiesiogiai nebaudžia

Lietuvos civilinis kodeksas draudžia tuoktis artimiems giminaičiams. Toks draudimas galioja tėvams su vaikais, įtėviams su įvaikiais, seneliams su vaikaičiais, tikriems ir netikriems broliams su seserimis, pusbroliams su pusseserėmis, dėdėms su dukterėčiomis, tetoms su sūnėnais.

Iš būsimų sutuoktinių dėl šios priežasties yra reikalaujama gimimo liudijimų. Pažeidus šį įstatymą, sudarytos santuokos gali būti pripažintos negaliojančiomis.

Baudžiamojo kodekso 151 straipsnio 3 dalis skelbia, kad tėvas, motina, globėjas, rūpintojas ar kitas teisėtas vaiko atstovas ar asmuo, turintis įstatymuose nustatytų įgaliojimų nepilnamečio asmens atžvilgiu, lytiškai santykiavęs ar kitaip tenkinęs lytinę aistrą su tuo nepilnamečiu asmeniu, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Tokia baudžiamoji atsakomybė taikoma tuo atveju, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių.

Tiesa, daugelyje Europos šalių kraujomaiša irgi nėra draudžiama.

Žinoma nuo biblinių laikų

Pagal Senąjį Testamentą pirmoji kraujomaiša įvyko tarp Adomo ir Ievos vaikų, iš kurių, tikinčiųjų manymu, ir atsiradusi žmonija.

Kartais kraujomaiša buvo leidžiama karališkųjų šeimų nariams dėl vadinamojo mėlyno kraujo ir kilmingumo išsaugojimo būtinybės. Egipto faraonų valdovų rūmuose būdavo leidžiama tuoktis net tų pačių tėvų vaikams, tačiau dėl to dinastijos dažnai išsigimdavo.

Ypač griežtai kraujomaišą smerkė senovės žydų teisės kodeksas, kurio nuostatas vėliau perėmė krikščionybė. Iki šiol katalikybėje galioja leidimas tuoktis trečiosios, bet ne artimesnės eilės giminaičiams.

Kraujomaiša draudžiama dėl genetinių veiksnių, nes vaikai, pradėti kraujo giminaičių, dažniausiai būna apsigimę, prastos sveikatos. Kraujomaiša su nepilnamečiais beveik visada traumuoja vaikų psichiką, sukelia sunkius nervinius sutrikimus ir palieka gilų pėdsaką nuskriausto žmogaus gyvenime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.