Gėda prieš svečius: Europos centre – nei atvirukų, nei vandens

Atvykę į  Europos geografinį centrą turistai gūžčioja pečiais – netrumpą kelią sukorę smalsuoliai čia neranda ne tik  suvenyrų parduotuvės, bet ir nėra galimybės karštą dieną nusipirkti paprasčiausio vandens, o ką jau kalbėti apie puodelį kavos.

Turistai Europos centre negali net vandens įsigyti.<br>V. Balkūno nuotr.
Turistai Europos centre negali net vandens įsigyti.<br>V. Balkūno nuotr.
Turistai Europos centre negali net vandens įsigyti.<br>V. Balkūno nuotr.
Turistai Europos centre negali net vandens įsigyti.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Vainalavičiūtė

Aug 28, 2015, 5:40 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 11:18 AM

Toks lietuvių požiūris į turizmo plėtrą labai stebina užsieniečius, kurie atvykę į patį Europos centrą pasijunta lyg pasaulio pakraštyje.

Tai, kad Europos geografinis centras yra Lietuvoje, Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto mokslininkai nustatė dar 1989 metais. Šis centras yra nutolęs 26 km į šiaurę nuo Vilniaus.

Tašką, svarbų ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai, žymi garsaus lietuvio skulptoriaus Gedimino Jokūbonio kompozicija. Tai balto granito kolona, kurios viršų juosia žvaigždžių karūna.

Turistams – tik vanduo iš čiaupo

Centro renginių organizatorius Mindaugas Glinskis teigė, kad jo įmonė turizmo objektą prižiūri pagal paslaugų teikimo sutartį su Ūkio ministerija. Iki šiol centro priežiūra rūpinosi kita privati įmonė.

„Pradėjome dirbti vos prieš porą mėnesių. Pats centre praleidau kelias dienas bendraudamas su atvykstančiais turistais ir aiškinausi jų poreikius. Turistai dažnai nustemba, kad atvykę iš kito miesto čia pat vietoje neturi galimybės nei suvalgyti bandelės, nei atsigaivinti stikline sulčių ar puodeliu kavos“, – to, anot M. Glinskio, dažniai teiraujasi į Europos centrą atvykę austrai, vokiečiai, šveicarai turistai.

Kol kas centro administracija turistams gali pasiūlyti atsigaivinti tik vandeniu iš čiaupo, nes jokios prekyvietės nėra.

Užsieniečius taip pat stebina prie pastato kabanti pašto dėžutė, bet štai išsiųsti namiškiams atviruką su linkėjimais iš Lietuvos galimybės nėra, mat jokiais suvenyrais čia neprekiaujama.

Tikisi suvenyrų ir pramogų

Klausimų apie teminius atvirukus ir kitą atributiką, kuri būtų malonus prisiminimas apie apsilankymą geografiniame Europos centre, sulaukia ir centro darbuotoja. Kol kas ji tik skėsčioja rankomis, kaltai nusišypso ir pasiūlo svečiams pažintinių lankstinukų.

„Šį klausimą būtinai svarstysime su Ūkio ministerija. Tarsimės“ ką galime padaryti, kad lankytojams pasiūlytume suvenyrų“, – sakė pašnekovas.

Į Europos centrą atvykę turistai, be pačios prasmingos vietos, taip pat randa ir veikiantį informacijos centrą, kuriame darbo dienomis ir savaitgaliais (išskyrus pirmadienį) darbuojasi turizmo informaciją teikianti specialistė.

Ji papasakoja lankytojams apie vietovę, šalia esančius piliakalnius, Europos parką, suteikia informacijos, kaip nuvykti į Trakus ir Kernavę. Informacijos centre lankytojai gauna ir lankstinukų, paaiškinančių, ką galima pamatyti ir nuveikti Trakuose, Vilniuje ar Kernavėje.

„Taip pat lankytojams siūlome įvairius žaidimus. Praėjusį savaitgalį pats stebėjau būrelį iš pajūrio atvykusių vestuvininkų. Pavargę po fotosesijos žmonės susėdo ir valandą  žaidė pažintinį žaidimą apie Europos geografiją“, – įspūdžiais dalijosi pašnekovas.

Turistai taip pat dažnai smalsauja, kodėl Europos centre iškeltos tik Europos Sąjungos šalių vėliavos. Pasigendama tokių šalių kaip Šveicarija simbolių, bet į šiuos pageidavimus centro administracija žada atsižvelgti ateityje.

Vien per šių metų liepą geografiniame Europos centre apsilankė apie 1500 lankytojų. „Tai lankytojai, kurie užsuka į informacinį namelį ir gauna sertifikatą, patvirtinantį, jog buvo apsilankę geografiniame Europos centre. Tokiu būdu skaičiuojame lankytojus ir domimės, iš kokios šalies jie atvyko. Gali būti, kad apie 20–30 lankytojų į informacinį namelį neužsuka“, – teigė jis.

M. Glinskis užsiminė, kad planuojama atnaujinti ir paties geografinio centro aplinką, mat terasos, tilteliai, laiptai bei užvažiavimo pakylos neįgaliesiems yra mediniai ir metams bėgant bėgant po atviru dangumi dūlėja.

Turistus vilios laimingos santuokos legendos

„Konsultavomės su statybinės inžinerijos ekspertu, kuris įvertino situaciją ir pateikė išvadas apie tai, kokios būklės objektą esame perėmę. Stengsimės, kad objektas turistams būtų ne tik saugesnis, bet ir patrauklesnis“, – apie planus kalbėjo M.Glinskis.

Geografinio centro lankytojams ruošiama ir daugiau naujovių. „Turistams patinka įvairios legendos, tad ir mes tokia apsirūpinome. Netrukus bus parengtas naujas leidinys apie tai, kas gali nutikti apsilankius geografiniame Europos centre. Pavyzdžiui, geografiniame Europos centre pasibučiavusios poros taps laimingesnės, santuoka tvirtesnė ir t.t. Tokių dalykų nepatikrins nei medikai, nei mokslininkai, bet tokios idėjos traukia žmones“, – kalbėjo pašnekovas.

M.Glinskis tiksi, kad į geografinį Europos centrą žmonės noriai vyks praleisti savaitgalių su šeimomis, šioje vietoje vyks susitikimai su draugais, giminaičiais.

Teritorijos prižiūrėtojams – konkursas

Ūkio ministerijos Turizmo politikos skyriaus vyriausioji specialistė Lidija Bajarūnienė teigė, kad  po to, kai 2010 m. buvo likviduota biudžetinė įstaiga Vilniaus apskrities turizmo informacijos centras, jam priklausęs ilgalaikis turtas (Vilniaus rajono savivaldybės Girijos kaime esanti Europos geografinio centro infrastruktūra) buvo perduotas Ūkio ministerijai patikėjimo teise valdyti, naudoti ir disponuoti.   „Ūkio ministerija, siekdama užtikrinti Europos geografinio centro infrastruktūros priežiūrą, viešųjų pirkimo konkursu perka Europos geografinio centro pastatų, statinių, įrenginių, teritorijos ir kito turto, priežiūros, apsaugos ir nemokamos informacijos teikimo turistams ir lankytojams paslaugas.

Paslaugų teikėjas privalo užtikrinti, kad teritorija būtų nuolatos saugoma, tvarkoma, prižiūrima, palaikoma švara, išvežamos šiukšlės, teikiama informacija turistams ir lankytojams apie objektą, organizuojami renginiai. Šiuo metu teritoriją prižiūri viešojo konkurso laimėtoja bendrovė „Golf Development“, – sakė ji.  

Norinčiųjų dirbti centre neatsirado

L.Bajarūnienės teigimu, Ūkio ministerija biudžetines lėšas panaudoja tik valstybei priklausančiai viešajai turizmo infrastruktūrai prižiūrėti. „Šį turtą ministerija valdo patikėjimo teise, nėra išnuomojusi ar kitaip perleidusi kitiems asmenims, kurie gali užsiimti prekyba, o teisės aktai nustato, kad ministerija gali tik prižiūrėti infrastruktūrą“, – komentavo situaciją specialistė.   Ūkio ministerija jau du kartus yra skelbusi Europos geografinio centro pastatų, statinių, įrenginių, teritorijos ir materialiojo turto ilgalaikės nuomos konkursą. Turto nuomos sutarties trukmė – 10 metų. Norinčiųjų nuomoti Europos geografinį centrą neatsirado.   Anot ministerijos atstovės, Ūkio ministerija ir bendrovė „Golf Development“ ne kartą diskutavo, kaip kuo geriau patenkinti į Europos geografinį centrą atvykstančių turistų poreikius. Šiuo metu Ūkio ministerija aktyviai ieško teisinių galimybių  padidinti Europos geografiniame centre turistams teikiamų paslaugų spektrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.