Prabilusi apie mirtiną šūvį pasienyje prezidentė prašovė

Vasara baigiasi, bet politikoje vis labiau justi artėjančio rudens politinio sezono kaitra. Šią savaitę bene smarkiausiai ją kurstė prezidentė D.Grybauskaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Aug 30, 2015, 11:50 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 7:52 AM

Ketvirtadienį nuvilnijo nekasdienė žinia – pasienietis nušovė vieną persekiotų kontrabandininkų, aštuoniolikmetį jaunuolį.

Mirtimi pasibaigusi situacija, galima sakyti, tipiška jau daugelį metų vykstančiame kontrabandininkų ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) kare.

Vienas kontrabandininkų automobilis taranavo pareigūnus, bet įlėkė į griovį. Kitas spruko, o pasieniečiai, jų teigimu, iš pradžių šovė į orą, po to taikė į padangas. Bet viena kulka kliudė pažeidėją ir jis nuvežtas į ligoninę mirė.

Šis įvykis vėl priminė, kad šalies pasienyje vykstantis karas nesibaigia, o lemiamo lūžio kovojant su kontrabanda dar nėra.

Tragedijos atgarsį ypač sustiprino D.Grybauskaitės reakcija.

Prezidentė išrėžė, jog svarbiausias kaltininkas – pasienietis. Šalies vadovė paaiškino, jog naudoti ginklą pareigūnai gali tik tuomet, kai kyla tiesioginė grėsmė jiems, o šiuo atveju buvo „perteklinis ginklo naudojimas“.

Taigi nors nuo policijos, prokurorų ir pačios VSAT pradėtų tyrimų pradžios buvo praėjusios vos kelios valandos, D.Grybauskaitė jau iki smulkiausių detalių paaiškino, kas įvyko, negana to, nustatė kaltininką.

Taip aukščiausia šalies pareigūnė – teisėsaugos ir jėgos struktūrų vadeliotoja – ne tik nusišluostė kojas į visas elementarias teisingumo procedūras, bet ir skėlė antausį Vidaus reikalų ministerijai, taip pat visiems pareigūnams, kurie kasdien itin pavojingomis sąlygomis už, švelniai tariant, kuklų atlygį atlieka savo pareigas.

Iš tiesų, gal šiuo atveju ginklas buvo panaudotas skubotai. Gal, kaip nedrąsiai atkreipė dėmesį saviškius pamėginęs užstoti vidaus reikalų ministras, išties yra nepakankamai griežtai reglamentuota ginklo naudojimo tvarka, leidžianti šaudyti į sprunkantį, o ne tik pareigūną puolantį nusikaltėlį.

Nepaisant viso to, kyla klausimas: kaip po tokių prezidentės pareiškimų dabar savo tyrimą atlikti visoms institucijoms?

Kaip sprendimus priimti teismams, horizonte matantiems pačios prezidentės rankomis atvertą Europos žmogaus teisių teismo perspektyvą?

Tad kodėl tokio rango, regis, patyrusi politikė taip karštakošiškai ir neatsakingai išsišoko?

Neatmestina, jog tuo momentu ji tiesiog nesuvokė situacijos, nesuvaldė savo natūralios žmogiškos reakcijos ir, remdamasi tik pirmine jai pateikta informacija, iškart viešai išrėžė savo griežtą vertinimą.

Bet gali būti ir kitoks to pareiškimo paaiškinimas.

D.Grybauskaitė, kaip jai ir įprasta, tiesiog nusprendė kuo skubiau įmesti į tą krepšį, kuris, jos nuomone, garantuoja daugiau populiarumo taškų. Greičiausiai prezidentė pamanė, kad dauguma piliečių į šį įvykį sureaguos kaip į dar vieną pareigūnų žiaurumo pavyzdį.

Bet, kaip rodo Lietuvos gyventojų reakcija į šį įvykį, prezidenė prašovė – daugelis vis dėlto yra pareigūnų, o ne kontrabandininkų pusėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.