Dvasininkų sumanymas sutrikdė kauniečių ramybę

Kauniečiai jau kurį laiką stebisi, o kai kas net piktinasi, kad kasdien virš miesto trumpam pasklinda laidotuvių muziką primenančios varpų melodijos, ir dėl to kaltina Kauno kariljonierius. Tačiau šie niekuo dėti. Tai – dvasininkų sumanymas.

Iš Prisikėlimo bazilikos bokšto sklindantys varpų garsai ypač gerai girdėti centre.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš Prisikėlimo bazilikos bokšto sklindantys varpų garsai ypač gerai girdėti centre.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Sep 1, 2015, 2:50 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 12:36 AM

Vidurdieniais kauniečiai ir miesto svečiai neretai girdi varpais atliekamą liūdną melodiją. Ji pasikartoja ir pavakariais. Laidotuvių muziką primenantys garsai kai kuriuos miestiečius nustebina, kitus net papiktina.

„Kodėl kasdien turiu girdėti tokią muziką? Ji sukelia liūdnų minčių apie netektis ir mirtį“, – piktinosi miesto centre gyvenantis ir dirbantis advokatas Dainius Kazakevičius.

Varpininkai niekuo dėti

Vyras, kaip ir kiti kauniečiai, manė, kad tokią muziką atlieka Vytauto Didžiojo karo muziejaus kariljonu grojantys varpininkai. Tačiau paaiškėjo, kad tai – ne jų darbas.

Vienas iš Kauno varpais grojančių muzikantų Raimundas Eimontas sakė, kad nuo šio pavasario varpinėje esančiu kariljonu groja trys atlikėjai – Julius Vilnonis, Astėja Staniūnaitytė ir jis pats.

Koncertai vasarą vykdavo ir tebevyksta trečiadieniais, penktadieniais bei šeštadieniais ir sekmadieniais, pavakariais.

„Ne iš vieno kauniečio taip pat girdėjau klausimą ir net pasipiktinimą, neva ką mes čia sumanėme, kodėl tokią liūdną melodiją kasdien grojame. Tačiau tos melodijos sklinda ne iš Kauno kariljono varpinės“, – sakė R.Eimontas.

Įsigijo elektroninius varpus

Paaiškėjo, kad elektroninius varpus prieš mėnesį įsigijo Kauno Prisikėlimo bazilika. Jos klebonas monsinjoras Vytautas Grigaravičius sakė, kad iki šiol bažnyčioje varpų nebuvo.

Juos prieš mėnesį pavyko įsigyti Lenkijoje. Elektroniniai varpai sumontuoti pagrindinio bazilikos 70 metrų aukščio bokšto viršuje. Kadangi bažnyčia yra geroje miesto vietoje Žaliakalnyje, pučiant tam tikros krypties vėjui iš jos bokšto sklindantys garsai dažnai pasiekia Kauno centrą ir kitus mikrorajonus.

„Elektroniniai varpai užprogramuoti taip, kad kasdien 12 valandą ir prieš pavakarės mišias kviečia melstis. Jie atlieka Viešpaties Angelo maldos melodiją“, – sakė monsinjoras.

Sulaukė ir palankios reakcijos

Dvasininkas tikino, kad maldos melodija pasirinkta laikantis tradicijų. Ji prieš mišias varpais atliekama įvairiausiose šalyse ir tikinčiųjų nepiktina.

„Mes sulaukiame įvairios žmonių reakcijos. Tačiau dažniausiai – palankios“, – tikino kunigas.

Varpai buvo įsigyti pritarus parapijos Pastoracinei tarybai, kurios nariai yra patys parapijiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.