Jeigu gatvės būtų laistomos dažnai, Vilnius liktų be kelnių

Trečiadienį apie pusvalandį pakrapnojęs lietus tik trumpam priplojo dulkes prie gatvių grindinio. Visas rugpjūtis karštas ir sausas, o sostinės centre gatves laistančių mašinų, kaip ankstesnėmis sausomis ir karštomis vasaros dienomis, nematyti.

Gatves laistančios mašinos – retas reiškinys sausros iškamuotame Vilniuje.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Gatves laistančios mašinos – retas reiškinys sausros iškamuotame Vilniuje.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Laistyti gatves Vilniaus savivaldybei daug kainuoja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laistyti gatves Vilniaus savivaldybei daug kainuoja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Artūras Jančys

2015-09-02 22:13, atnaujinta 2017-10-17 19:10

Pasirodo, laistyti gatves skolose skendinčiam Vilniui yra prabanga – vien centrines gatves, kurių plotas siekia 630 tūkst. kvadratinių metrų, vieną kartą apipurkšti kainuoja 10 tūkst. eurų.

Vilniečiams lieka tik būti ištvermingiems savo miesto patriotams ir susiurbti sausros dulkes į savo plaučius.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Mikalauskienė neigė, kad vilniečiai, vaizdžiai kalbant, palikti ant gatvės kvėpuoti kietosiomis dalelėmis.

„Mažiausiai kartą per savaitę valome gatves vakuuminiu drėkinamuoju būdu. Į centrą ir senamiestį mašinos išvažiuoja naktį, kai nėra žmonių ir transporto eismo. Galbūt todėl vilniečiams ir atrodo, kad gatvės nevalomos. Bet tai netiesa“, – tikino vedėja.

I.Mikalauskienė paaiškino, jog laistyti gatves savivaldybei kainuoja labai brangiai. Tik 1000 kvadratinių metrų asfaltuoto ploto palaistyti kainuoja 15 eurų be PVM.

Iš viso Vilniuje yra 7 milijonai kvadratinių metrų asfaltuoto ploto. Prestižinėms priskiriamų gatvių (senamiestyje, naujamiestyje, Antakalnyje ir kitur) – 630 tūkstančių kvadratinių metrų.

Šią savaitę orų spėjikai jau nežada kaitros, tačiau lietaus nenumatoma iki pat ateinančio pirmadienio. Taigi Vilniuje bus sausa ir dulkėta.

Oro užterštumas sostinėje išaugo beveik dvigubai. Specialistai įspėja gyventojus saugoti savo sveikatą ir kuo trumpesnį laiką leisti lauke.

Pasak Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vyriausiosios specialistės Vilmos Bimbaitės, 10 valandos duomenimis, kietųjų dalelių skaičius Vilniuje padidėjo iki 90 mg/m³. Norma turėtų būti 50 mg/m³.

Labiausiai oro tarša jaučiama sostinės Žirmūnų mikrorajone, kur vyksta aktyvus eismas. Antroje vietoje atsiduria senamiestis, nes reljefo pažemėjime kaupiasi daugiau teršalų. Ypač, kai vyrauja sausi ir ramūs orai bei pradedami šildyti namai. Taršai senamiestyje reikšmės turi ir intensyvesnis eismas.

Pramonės įmonių įtaka labai jaučiama Savanorių prospekte – čia oro užterštumas taip pat auga sparčiausiai. Vilniuje švariausias rajonas – Lazdynai. Mažiau oro taršos pasitaiko miegamuosiuose sostinės rajonuose, kur mažesnis eismas, mažiau pramonės bei aukštesnė gyvenamoji vieta.

Specialistai nurodo, kad kituose Lietuvos miestuose oro užterštumas atitinka normos ribas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.