Ką Kauno moksleiviai veikia po pamokų?

Netiesa, kad jaunieji kauniečiai laisvą laiką po pamokų leidžia tik prie kompiuterių arba kieme su draugais. Skatinami tėvų vaikai atranda įdomių užsiėmimų, mokosi siekti pergalių įvairiose srityse.

U.Blažytė ir E.Jakčinskas savo laisvą laiką skiria sportinių šokių treniruotėms.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
U.Blažytė ir E.Jakčinskas savo laisvą laiką skiria sportinių šokių treniruotėms.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Būsimam KTU gimnazijos pirmokui P.Kruopiui (kairėje) labai patinka programuoti robotus ir juos valdyti.
Būsimam KTU gimnazijos pirmokui P.Kruopiui (kairėje) labai patinka programuoti robotus ir juos valdyti.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Sep 3, 2015, 11:26 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 3:45 PM

Prasidėjus mokslo metams ne tik tėvai pradeda sukti galvas, ką jų vaikai veiks po pamokų. Apie tai galvoja ir patys jaunieji kauniečiai.

Įvairiausius papildomo ugdymo užsiėmimus lankantys mokiniai sutiko papasakoti, kodėl ir kokius būrelius lanko laisvalaikiu.

Aktyvių moksleivių tėvai įsitikinę, kad reikia stebėti vaikų polinkius ir stengtis į juos investuoti.

Kompiuterį keičia sportas

Penkiolikmetis Povilas Kruopis laisvalaikiu derina kompiuterininkų kursus ir orientacinio sporto treniruotes.

Būsimas devintokas pasakojo, kad kompiuteriais žavėjosi nuo vaikystės. Ketvirtoje klasėje tėvas jam patarė lankyti jaunojo kompiuterininko mokyklą.

„Tėtis sakė, kad kompiuteriais galima ne tik žaisti, bet ir išmokti su jais nuveikti daug įdomaus ir naudingo. Jo žodžiai pasitvirtino“, – pasakojo vaikinas.

Povilas jau 5 metus savaitgaliais lanko KTU Jaunųjų kompiuterininkų mokyklą ir įgyja vis daugiau žinių. Labiausiai jam patinka legorobotikos sritis. Robotus reikia užprogramuoti specialiomis programomis, kad šie atliktų įvairias užduotis.

„Vilniuje vyksta šios srities varžybos. Labai įdomu susitikti su daugybe bendraminčių, parodyti, ką sugebi“, – sakė P.Kruopis.

Visą laiką sėdėti prie kompiuterio vaikinas nelinkęs. Jau pusantrų metų po pamokų jis skuba į vieną sporto mokyklą, kur lanko orientacinio sporto treniruotes.

Vaikinas bėgioja, žaidžia futbolą, mankštinasi treniruoklių salėje ir gilinasi į paties orientacinio sporto subtilybes.

„Tai – azartiškas užsiėmimas. Derinant kompiuterio ir sporto būrelių veiklą gyventi įdomu, nes išbandai įvairias gyvenimo sritis ir pajunti įvairių emocijų“, – įsitikinęs kaunietis.

Anglų kalba pravertė vasarą

Kaunietė anglų kalbos specialistė Lina Fedorčiankienė savo 12 metų dukterį Augustę ir 8-metį sūnų Aidą pernai po pamokų leido į anglų kalbos pamokas American English School (AMES) kalbų mokykloje.

Moteris įsitikinusi, kad užsienio kalbų mokėjimas vaikams pravers visą gyvenimą, ir jau dabar jaučia, jog pasielgė teisingai. L.Fedorčiankienė pasakojo, kad anglų kalbos iš pradžių vaikus bandė mokyti pati.

„Tačiau supratau, kad bus geriau, jei vaikai turės kitą mokytoją. Tada jie atidžiau klausys, bus paklusnesni“, – pasakojo kaunietė.

Moteris įsitikinusi, kad vaikams mokytis anglų ar bet kurios kitos užsienio kalbos verta pradėti jau pradinėse klasėse. Ypač tai pasitvirtino, stebint sūnaus norą lankytis popamokiniuose užsiėmimuose.

„Aidas lankė užsiėmimus kartą per savaitę. Užsiėmimai trukdavo po 1,5 valandos. Maniau, kad tai gali būti per didelis krūvis, kad vaikai nesugebės taip ilgai sukaupti dėmesio“, – pasakojo L.Fedorčiankienė.

Tačiau specialiai mažiems vaikams parengta programa labai įvairi – kalbų kursų lankytojai mokosi žodžių, žaidžia, žiūri filmukus, užsiima rankdarbiais. Kadangi veikla skirtinga ir įdomi, vaikai nepavargsta ir puikiai įsisavina žinias tarsi žaisdami.

Vyresnė Augustė lankė užsiėmimus po du kartus per savaitę. Pamokos trukdavo po valandą. Jų metu nedidelėje vaikų grupėje mokytoja skirdavo kiekvienam nemažai dėmesio, aptardavo rašinius. Vaikai turėjo daug progų pasireikšti, patys pakalbėti.

„Tai labai pravertė šią vasarą atostogų metu. Duktė neturi baimės kalbėti angliškai ir mėgsta pataukšti. Todėl gal ne visai taisyklingai, tačiau puikiai ir su malonumu bendravo su užsieniečiais. Tai jai labai patiko“, – pasakojo L.Fedorčiankienė.

Pajuto pergalės malonumą

Kauniečiai moksleiviai Urtė Blažytė ir Edvinas Jakčinskas jau neįsivaizduoja savo gyvenimo be sportinių šokių.

Būsima „Saulės“ gimnazijos devintokė U.Blažytė sportinių šokių treniruotes pradėjo lankyti pirmoje klasėje.

„Pirmiausia treniruotis sportinius šokius pradėjo bendraklasė. Ji pasakojo, kad užsiėmimai smagūs, šokti įdomu. Be to, viliojo ir gražios šokėjų suknelės. Todėl šokiais susidomėjau ir aš“, – pasakojo 15-metė.

16-metis E.Jakčinskas ant parketo atsidūrė dar būdamas pirmokas, o intensyviai šokti pradėjo mokydamasis penktoje klasėje.

„Iš pradžių lankyti treniruotes vertė tėvai. Po metų pajutau treniruočių naudą. Tapau sportiškesnis, ėmė sektis konkursuose. Nuo to laiko jau niekieno neverčiamas ėmiau šokti“, – pasakojo į 10-ąją B.Brazdžionio mokyklos klasę netrukus eisiantis vaikinas.

Tapo geriausi šalyje

Sportiniams šokiams jaunuoliai skiria visą savo laisvalaikį. Treniruotės vyksta kiekvieną darbo dieną po 3 valandas. Taip pat pora nuolat dalyvauja konkursuose, šoka koncertuose.

Kauniečiai, šokantys sportinių šokių klube „Žiburys“, šiais metais savo sportinių šokių kategorijoje tapo geriausiais Lietuvoje.

E.Jakčinskas ateityje planuoja tapti sportinių šokių treneriu. U.Blažytė dėl savo ateities dar neapsisprendė. Tačiau mergina įsitikinusi, kad laisvalaikiu gautos sportinių šokių pamokos pravers.

Šokėjai ne tik palaiko gerą sportinę formą, bet ir išmoksta etiketo, gražios laikysenos, bendravimo kolektyve bei atsakomybės už save ir partnerį.

Investuoja į gerus įpročius

E.Jakčinsko mama Asta Jakčinskienė sakė, kad sūnų skatino lankyti sportinių šokių treniruotes, nes ir pati jiems yra atidavusi 10 metų.

„Manau, kad jei jaunimas moka šokti, tai ne tik gražu, bet ir naudinga. Jiems patiems smagu, kad mokosi amžinai madingų šokių“, – sakė kaunietė.

Edvinas dar spėja žaisti ir futbolą, krepšinį, šių sporto šakų varžybose gina mokyklos garbę.

Moteris prisipažino, kad mokėti už įvairias atžalos treniruotes tenka nemažai.

„Tačiau esu įsitikinusi, kad geriau mokėti už tokius užsiėmimus, kurie sūnui patinka. Geriau investuoti į gerus, naudingus polinkius. Tada vaikai turi mažiau laiko šlaistytis kiemuose, bandyti svaigalus ar kvaišalus. Visiems tėvams patariu įsiklausyti į savo vaikų norus ir padėti jiems juos realizuoti“, – sakė A.Jakčinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.