Valdžią kamuoja bloga nuojauta dėl bręstančių riaušių

Šalies valdžia ir teisėsaugos institucijos įtariai laukia kitą savaitę Vilniuje rengiamo mitingo, kuriame tūkstančiai profsąjungos atstovų ketina protestuoti prieš siūlomą naują socialinį modelį: ar prisidengus taikia akcija nebus provokacijų? Baiminamasi, kad nepasikartotų situacija, kai prieš šešerius metus vykusi profsąjungų akcija virto kruvinomis riaušėmis ir Seimo šturmu.

Valdžia iki šiol nepamiršo 2009 metų sausio 16-osios, kai taikus mitingas virto riaušėmis prie Seimo.<br>T.Bauro nuotr.
Valdžia iki šiol nepamiršo 2009 metų sausio 16-osios, kai taikus mitingas virto riaušėmis prie Seimo.<br>T.Bauro nuotr.
Valdžia iki šiol nepamiršo 2009 metų sausio 16-osios, kai taikus mitingas virto riaušėmis prie Seimo.<br>T.Bauro nuotr.
Valdžia iki šiol nepamiršo 2009 metų sausio 16-osios, kai taikus mitingas virto riaušėmis prie Seimo.<br>T.Bauro nuotr.
Valdžia iki šiol nepamiršo 2009 metų sausio 16-osios, kai taikus mitingas virto riaušėmis prie Seimo.<br>T.Bauro nuotr.
Valdžia iki šiol nepamiršo 2009 metų sausio 16-osios, kai taikus mitingas virto riaušėmis prie Seimo.<br>T.Bauro nuotr.
Mitinge dalyvaus ir prieštaringai vertinamas Rusijos pilietis J.Sivaikinas.
Mitinge dalyvaus ir prieštaringai vertinamas Rusijos pilietis J.Sivaikinas.
Daugiau nuotraukų (4)

Arturas Paknys („Lietuvos rytas“)

2015-09-04 17:14, atnaujinta 2017-10-17 12:15

Todėl šįkart ypač kruopščiai ruošiamasi mitingui. Vyriausybės rūmuose vyko net keli pasitarimai, kuriuose kalbėta apie galimas grėsmes renginio metu.

„Lietuvos ryto“ televizijos šaltinių teigimu, valdžios institucijų ir specialiųjų tarnybų nerimą stiprina gauta slapta informacija, kad darbininkų protestu gali pasinaudoti Lietuvai nedraugiški veikėjai, kurių tikslas – sukelti neramumus.

Tarp galimų kurstytojų minimas ne vieną profsąjungą Lietuvoje subūręs Rusijos pilietis Jevgenijus Sivaikinas, kuris gerai žinomas ne tik šalies specialiosioms tarnyboms, bet ir už nacionalinį saugumą atsakingiems politikams.

„Lietuvos rytas“ yra rašęs, kad J.Sivaikinas dar visai neseniai priklausė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną šlovinančiai organizacijai „Molodiožnoje jedinstvo“, kur ėjo Maskvos Šiaurės Rytų apylinkės vadovo pareigas. Dabar šis sambūris pervadintas į „Molodaja gvardija“.

Metalo ir medienos darbuotojų profesinei sąjungai vadovaujantis J.Sivaikinas mūsų šalyje aktyviai kursto darbuotojus protestuoti prieš darbdavius. Panašia veikla užsiima ir jo sutuoktinė lietuvė Lina Pilinkaitė-Sivaikina.

Protestas virto farsu

Su pernai rudenį įsteigtos minėtos profsąjungos vėliava praėjusį vasarį buvo surengtas piketas prie Vilniaus bendrovės „IDW metalas ir mediena“ pastato.

Tiesa, akcija virto farsu, nes ne visi tariamai darbdavių smaugiami darbuotojai išvis žinojo, kaip pažeidžiamos jų teisės, bet prie įmonės būstinės stovėjo su plakatais.

Nors Lietuvoje yra ne viena metalo ir medžio produkciją gaminanti įmonė, kažkodėl visas J.Sivaikino vadovaujamos profsąjungos dėmesys nukreiptas tik į pastarąją įmonę, kuri yra viena didžiausių darbdavių Vilniaus regione.

Veržėsi ir į savivaldą

Sėkmingai dirbančią įmonę atakuojantys sutuoktiniai darbuojasi ir Lietuvos profsąjungų lygoje. L.Pilinkaitė-Sivaikina yra šios organizacijos pirmininko Vydo Puskepalio pavaduotoja.

J.Sivaikinas ir jo sutuoktinė taikėsi ir į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą – savivaldos rinkimuose jie dalyvavo Lietuvos liaudies partijos kandidatų sąraše.

Dalyvaus, bet neprovokuos?

Profsąjungų kūrimo specialistu save laikantis ir lietuvius, latvius bei estus priešintis darbdaviams užsimojęs išmokyti J.Sivaikinas „Lietuvos ryto“ televizijai prisipažino dalyvausiąs rengiamame mitinge. Tačiau vyras tikino, kad protestuos taikiai, o nuogąstavimus dėl rengiamų provokacijų vadino išsigalvojimais.

J.Sivaikinas neneigė palaikantis ryšius su kai kuriomis Rusijos profsąjungų organizacijomis, tačiau ši veikla esą irgi nekelia jokio pavojaus: „Tiesiog vyksta bendradarbiavimas mokymų pagrindu, mes keičiamės delegacijomis.“

Jis dėstė, kad bendradarbiaujama su korporacijomis, kurios savo veiklą plėtoja ne tik Rusijoje, bet ir Ukrainoje, taip pat Lietuvoje.

„Jeigu yra kokios bendros problemos, gali būti ir bendri sprendimai“, – „Lietuvos ryto“ televizijai apie savo veiklą miglotai kalbėjo Rusijos pilietis.

Maskvos propagandos įrankis

Tačiau J.Sivaikino veikla Lietuvoje kelia įtarimų politikams.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko nuomone, bet koks reiškiamas nepasitenkinimas šalies valdžia ir jos atsakas į galimus neramumus – puiki medžiaga Rusijos propagandininkams: „Tai leidžia jiems šaukti: štai, matote, yra nesutinkančių, yra prieštaraujančių, o čia juos stumdo, gal net areštuoja.“

Politikas taip pat mano, kad atidžiai turi būti stebima ir tokių aktyvistų kaip J.Sivaikinas veikla.

A.Paulauskas „Lietuvos rytui“ yra sakęs, kad pasitelkus tokius veikėjus gali būti ieškoma silpnųjų valstybės vietų: „Šiame kare dėl įtakos naudojama viskas, kas tik įmanoma. O kurstomas tautinis ar socialinis nepasitenkinimas – tik į naudą Rusijai.

Tokius atvejus, kai svetimos, šiuo metu mums nedraugiškos valstybės pilietis Lietuvoje kuria profesines sąjungas ir dar mėgina prasimušti į politiką, reikėtų vertinti labai rimtai.“

Anot A.Paulausko, kiekviena valstybė turi savo silpnųjų vietų, todėl neatmestina, kad tokiais būdais jas mėginama nustatyti, o paskui ir tuo pasinaudoti: „Profesinės sąjungos tokiems veikėjams gali būti naudingos tuo, kad jos vienija daug žmonių. Juos galima suburti, o vėliau manipuliuoti, jiems patiems net nesuvokiant organizatorių tikrųjų kėslų.“

Gali būti įsakyta veikti

Seimo narys konservatorius Arvydas Anušauskas įsitikinęs, kad į Lietuvą siunčiamų žmonių, kurie organizuoja fiktyvias sąjungas, yra ne vienas. Jo įsitikinimu, toks nepasitenkinimo kurstymas niekaip nėra susijęs su darbuotojų teisių gynimu.

A.Anušausko nuomone, tokie veikėjai kaip J.Sivaikinas iš anksto buvo rengiami ir siunčiami į Lietuvą. Gali būti, kad jiems nurodyta suaktyvinti savo veiklą – tai iliustruoja ir farsu virtęs J.Sivaikino rengtas piketas.

„Anksčiau viskas vyko teoriniu lygiu – kursai, mokymai, seminarai, o dabar viskas kitaip. O įsakymas yra įsakymas.

Jis vykdomas bet kokiomis sąlygomis. Tai iš seno atėjęs bruožas, kai liepia aktyvinti veiklą, visiškai neatsižvelgiant į vietos aplinkybes“, – kalbėjo parlamentaras.

Kad tokių asmenų kaip J.Sivakinas veikla turi būti stebima pro didinamąjį stiklą, įsitikinęs ir karo istorikas Valdas Rakutis: „Šiandien tai kai kam gal ir atrodo nerimta.

Tačiau jeigu valstybė nieko nedarys, tai gali įsiplieksti.

Juos reikia stabdyti iš pat pradžių, kol dar nieko rimta neįvyko.

Jeigu Rusijos piliečiai Lietuvoje daro kokius nors įtartinus veiksmus, jiems turėtų būtų pasiūlyta išvažiuoti.“

Žadama mitinguoti taikiai

Protestuoti prie Seimo, o vėliau žygiuoti prie Vyriausybės rugsėjo 10-ąją ketina profsąjungų atstovai iš įvairių Lietuvos vietų.

Akcijoje leista dalyvauti 2 tūkstančiai žmonių, tačiau rengėjai neslėpė, jog norinčiųjų yra gerokai daugiau.

Mitingo rengėjai ketina laikytis rimties ir jau dabar esą žmonės apmokomi demonstruoti taikiai ir nesivelti į provokacijas.

„Mes turime informacijos, kad keletą valandų prieš mūsų renginį vyks Vytauto Šustausko organizuojamas mitingas, nuo kurio mes stengiamės atsiriboti.

Policija mums taip pat pažadėjo pagalbą, todėl mūsų taikus mitingas ir V.Šustausko keliai neturėtų susikirsti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Profsąjungų konfederacijos atstovas Aleksandras Posochovas. (LR)

Riaušėms prie Seimo ruoštasi iš anksto

* Prie Seimo rūmų 2009 metų sausio 16-ąją Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos surengtas protesto mitingas prieš tuometės dešiniųjų valdžios vykdomas reformas irgi turėjo būti taikus, tačiau virto riaušėmis.

* Nukentėjo apie 30 žmonių, išdaužta dalis Seimo langų, apgadinti kai kurie aplinkiniai pastatai. Profsąjungų atstovai tąkart nuo riaušininkų atsiribojo.

* Riaušininkus tramdę Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, gumines kulkas.

* Pas sulaikytus aršiausius protestuotojus buvo rasta peilių, geležinių strypų bei vadinamųjų Molotovo kokteilių. Todėl manoma kad riaušėms buvo specialiai ruošiamasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.