A. Zuokas ukrainiečius moko važinėti oranžiniais dviračiais

Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas retai pasirodo viešuosiuose sostinės renginiuose, sostinės tarybos posėdžių metu sėdi tyliai, nepuola iš tribūnos pliekti jį rinkimuose įveikusio varžovo Remigijaus Šimašiaus. Tris kadencijas sostinę vairavęs politikas dabar savo patirtį perkelia į Ukrainą.

A.Zuokas sakė, kad ukrainiečiai domisi dalinimosi dviračiais idėja.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
A.Zuokas sakė, kad ukrainiečiai domisi dalinimosi dviračiais idėja.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Palikęs Vilniaus mero postą A.Zuokas savo patirtį pritaiko patardamas ukrainiečiams.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Palikęs Vilniaus mero postą A.Zuokas savo patirtį pritaiko patardamas ukrainiečiams.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
A.Zuokas sakė, kad ukrainiečiai domisi dalinimosi dviračiais idėja.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
A.Zuokas sakė, kad ukrainiečiai domisi dalinimosi dviračiais idėja.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Artūras Jančys

2015-09-09 20:27, atnaujinta 2017-10-16 15:43

Į Ukrainą A.Zuokas išvyks šios savaitės pabaigoje. Artėjant savivaldos rinkimams šioje šalyje buvęs Lietuvos sostinės meras ukrainiečius moko vilnietiškos vadybos meno, siūlo diegti dviračių mainus, pertvarkyti viešąjį transportą. Taigi visų tų dalykų, kuriuos spėjo ir kurių nespėjo įgyvendinti Vilniuje per 12 darbo sostinės meru metų.

Interviu portalui lrytas.lt buvęs ilgametis Vilniaus meras pripažino, kad dabar savo jėgas sutelkęs ne kritikuoti dabartinę sostinės valdžią, kaip derėtų opozicijos vadui, o „zuokiškos“ miesto valdymo strategijos eksportui į Ukrainą.

A.Zuokas tikino, jog ukrainiečiai džiugiai priima jo pasiūlymus šios didžiulės šalies miestus tvarkyti pagal vilnietišką modelį. Buvęs Vilniaus meras pripažįsta iš pradžių pats nustebęs, kad karas Ukrainos rytuose nestabdo šios šalies ryžto diegti šiuolaikišką infrastruktūrą savo miestuose.

– Kodėl nusprendėte imtis konsultanto darbo Ukrainoje, užuot vėlęsis į politinius mūšius Vilniuje, kaip įprasta opozicijoje atsidūrusiems politikams?

– Man įdomu perteikti savo trijų kadencijų patirtį, kurią įgijau dirbdamas Vilniaus meru, europietiškos pažangos siekiančioje šalyje. Dar būdamas sostinės meras, nemažai bendravau su Kijevo, Lvovo, kitų Ukrainos miestų savivaldybėmis. Užsimezgė ryšiai.

Ukrainoje artėja savivaldos rinkimai, merai ten irgi bus renkami tiesiogiai, kaip ir Lietuvoje šiais metais. Mano idėjomis, kurias sukaupiau savivaldos vadybos srityje būdamas Lietuvos sostinės meras, ukrainiečiai labai susidomėjo.

– Kokie konkrečiai projektai domina savivaldos rinkimams besirengiančius ukrainiečius?

– Jiems patinka beveik visos naujovės, kurias man dirbant meru Vilniuje pavyko įdiegti arba kurias mūsų komanda planavo.

Ukrainiečiai labai domisi vieno bilieto visoms miesto viešojo transporto rūšims sistema. Tuo, kad į vieną visumą būtų sutelktos autobusų, troleibusų, tramvajaus ir maršrutinių taksi paslaugos, bilietas visur vienodai kainuotų.

Taip pat ukrainiečiams labai patiko ir mano siūloma dviračių mainų paslauga.

Ukrainoje tik Kijevas yra šiuolaikiškesnis miestas, kitur dar jiems nauja visa tai, kas mūsų šalyje, Vilniuje jau tapo įprasta kasdienybe. Bet ir pas mus neseniai pradėtais įgyvendinti miestų infrastruktūros projektais ukrainiečiai domisi ir pasirengę įgyvendinti savo šalyje.

– Ar manote, kad lietuviška patirtis pertvarkant Ukrainos miestų infrastruktūrą tiks šiai šaliai ir padės pasiekti nepriklausomybę nuo Rusijos, priartinti prie Europos?

– Lietuva ir Ukraina daug kuo skiriasi, žinoma. Bet iššūkiai panašūs, ypač energetikos srityje. Ukrainai trūks plyš būtina siekti energetinės nepriklausomybės, turint galvoje jos dabartinius santykius su Rusija.

Ukrainos miestuose daugybė vėjo perpučiamų sovietinės statybos daugiabučių, o juk artėja žiema, šildymo sezonas. Todėl ukrainiečiai išskirtinai domisi daugiabučių atnaujinimo sistema, diegiama Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose. Mūsiškis namų renovacijos modelis jiems tarsi pavyzdys, kaip sutaupyti milžiniškas išlaidas šildymui, pagerinti gyvenimo kokybę miestiečiams.

Kai kuo didieji  Ukrainos miestai dabar man primena Vilnių tais laikais, kai čia iki krizės sparčiai virė statybos, pavyko įdiegti daug naujovių.

– Bet Ukraina yra konflikto su Rusija draskoma šalis, nuo jos atplėšta dalis pramoninių rytų, turistų ir poilsiautojų srautus traukęs Krymas. Argi tokia šalis gali sau leisti statyti dangoraižius, aprūpinti miestus oranžiniais dviračiais ir panašiai?

– Tenka tik stebėtis, kokios milžiniškos sumos čia skiriamos investicijoms į ateitį, koks intensyvus verslas, dideli pinigai. Taip, konflikto Rytuose našta juntama, bet tai neatvėsina ukrainiečių ryžto per trumpą laiką sukurti šiuolaikiškus, europietiško lygio miestus. Dirbti čia, teikti konsultacijas labai įdomu.

Ukraina savivaldos srityje turi ir pranašumų, lyginant su Lietuva. Miestams čia paliekama didžiausia dalis gyventojų pajamų mokesčio, Kijevas nepatyrė tokio skausmingo nukraujavimo kaip Vilnius, kai mūsų šalies sostinei buvo skirta tik, vaizdžiai tariant, išmaldos dydžio GPM dalis.

Ukrainoje savivaldybės turi daugiau teisių, yra savarankiškesnės. Tai stiprioji šios šalies pusė. Todėl manau, kad Ukrainos miestai pagal šiuolaikišką infrastruktūrą, idėjos įgyvendinimo greitį greitai pasivys Vilnių.

- Tačiau Vilniaus viešojoje erdvėje jūs tarsi nutolęs. Sostinės tarybos posėdžių metu ginčytis su valdančiaisiais į tribūną Laisvės sąjungos (liberalų) vardu dažniausiai kopia Žilvinas Šilgalis. Jūs sėdite ramus. Ar tai jūsų tokia taktika sulaukti, kol R.Šimašius padarys lemtingą klaidą ir tada iššoksite it tigras iš džiunglių tankmės?

– Na, aš ilgai vadovavau miestui ir puikiai suprantu, kaip sunku naujai komandai apsiprasti su šiuo darbu, iššūkiai atsiranda vienas po kito. Reikia laiko išsiaiškinti daugelį dalykų. Juolab kad daug įgudusių specialistų, kurie dirbo mano kadencijos laikais, atleisti. Priimti nauji žmonės, jie dar neapšilę kojų.

Todėl nenoriu kibti prie kiekvieno naujos miesto valdžios žingsnio, net jei kai kuriems sprendimams nepritariu.

Man tik liūdna, kad dabartinė komanda stabdo daugelį miestui svarbių projektų vien todėl, kad juos pradėjau aš. Bet juk taip mąstyti primityvu ir tikrai nedera liberalams pagal jų idėjinę prigimtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.