Šimtadienį švenčiančiai A.Pitrėnienei grasinama masiniu streiku

„Iki šiol mokytojų interesams atstovaujančios profesinės sąjungos susilaikydavo ne tik nuo naujosios ministrės veiklos kritikos, bet atsargiai vertino ir ministerijos veiklą. Deja, šių mokslo metų išvakarėse plačiai paskleista informacija apie ŠMM vadovės planus, privertė kalbėti be užuolankų“, – teigė situacija švietimo sektoriuje pasipiktinę profesinių sąjungų atstovai.

A. Pitrėnienę užgriuvo kritikos lavina.<br>D. Umbraso nuotr.
A. Pitrėnienę užgriuvo kritikos lavina.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2015-09-09 12:16, atnaujinta 2017-10-16 18:01

Švietimo mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė švenčia šimtadienį, bet švietimo profesinių sąjungų atstovai įspėja, kad džiūgauti anaip tol nėra ko.

Švietimiečiai pasipiktinę, kad plačiais mostais papildomą pavaduojančių mokytojų krūvį žadėjusi apmokėti ministrė nepasirūpinu lėšomis, kurių reikia šiai idėjai įgyvendinti, o skubėdama įdiegti kuo daugiau naujovių, ministrė visai užmiršo ir vyriausybės programą.

 Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius teigė, kad tai, ką pradėdama naujus mokslo metus ministrė pritarė kaip naujoves, yra įprasta praktika. „Apie judriąsias pertraukas galime kalbėti tik su šypsena, nes niekas nežino, kaip jas organizuoti, bet liko neišgirstas kūno kultūros mokytojų prašymas, kad kūno kultūros pamokų būtų trys, o ne dvi kaip yra dabar“.

Pasak jo, naujoji ministrė nėra atspari politikų ir savivaldybių spaudimui ir neturi nuomonės kai kuriais esminiais klausimais.

„Tikėjomės, kad naujoji ministrė vykdys vyriausybės programos švietimo dalį, bet nieko nera padaryta ir nesiruošiama daryti dėl ikimokyklinio ugdymo plėtros. Ministrė daug kalba apie klasės krepšelio įvedimą, bet ekspertai mato daug ydų šiame projekte. Jei ugdymo planas nebuvo įgyvendinamas esant mokinio krepšeliui, tai kas garantuos, kad taip nenutiks ir pakeistus sistemą“, – kalbėjo A. Jurgelevičius.

Anot jo, daug nesprendžiamų problemų liko ir dėl mokytojų krūvio bei kvalifikacijos. Viena iš opiausių problemų – senstanti mokytojų bendruomenė ir specialistų trūkumas. „Po metų galėsime konstatuoti, kad esminių darbų neveikta, o vykdytos tik tos pertvarkos, kurias manė esant reikalinga pati ministrė“, – sakė A.Jurgelevičius. Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas teigė, kad dirbdama Seimos Švietimo ir mokslo komitete ministrė aktyviai bendradarbiavo su profesinėmis sąjungomis, tačiau tapusi ministre, situacija apsikeitė. „Veikiausiai dirbdama komitete ji nejautė politinės atsakomybės, o dabar ji asmeniškai atsako už visą švietimo politiką. Bendradarbiavimo nebuvimas sudaro sąlygas atsirasti nepamatuotiems sprendimams. Nėra konsultavimo ar tarimosi, ministrė priima tik asmeninius sprendimus“, – konferencijoje kalbėjo E. Jesinas.

„Ministrė eina tuo pat keliu, kaip jos pirmtakė Roma Žakaitienė, kuris pasibaigė anuomet ilgalaikiu streiku. Planuojame surengti mokytojų kongresą, išdėstyti problemas ir žmonės tegul patys nusprendžia, ar tokia padėtis juos tenkina. Prieš tai susitiksime su premjeru, o jei pokalbis rezultatų neduos, tai lieka viena išeitis – protestai“, – kalbėjo E. Jesinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.