Vestuvių fabrike – ir nuotakos iš Lietuvos

Jauna klaipėdietė su sugyventiniu buvo taip įsukusi nelegalų verslą – fiktyvių nuotakų tiekimą iš Lietuvos į Angliją, kad ketino atvykėliams iš Azijos parduoti ir savo tikrą seserį. Prekeiviams žmonėmis teko sėsti į teisiamųjų suolą.

Į Angliją atvykusios lietuvės sužinodavo, kad vietoj žadėto darbo taps nuotakomis – fiktyviai ištekės už azijiečių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Angliją atvykusios lietuvės sužinodavo, kad vietoj žadėto darbo taps nuotakomis – fiktyviai ištekės už azijiečių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ramonaitė Anglijoje nuteista kalėti dešimt, o R.Čiužas – šešerius metus.
V.Ramonaitė Anglijoje nuteista kalėti dešimt, o R.Čiužas – šešerius metus.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

2015-09-09 06:03, atnaujinta 2017-10-16 19:55

Didžiojoje Britanijoje už prekybą žmonėmis nuteisti du klaipėdiečiai. 26 metų Vitai Ramonaitei skirta 10 metų nelaisvės, o jos gyvenimo draugui 23 metų Robertui Čiužui – 6 metai.

Jų bendrininkas Afganistano pilietis, nusipirkęs lietuvę už 700 svarų (972 eurus), kalės 5 metus.

Sugyventinių klaipėdiečių pora į Londoną atviliodavo merginų iš Lietuvos ir priversdavo jas sudaryti fiktyvias santuokas su Azijos šalių piliečiais. Jie po vedybų įgydavo teisę gyventi Europos Sąjungos šalyse.

Kol kas atskleistos trys per prievartą ištekintų moterų istorijos, rašo „Lietuvos rytas“.

Iš viso baudžiamojoje byloje dėl prekybos žmonėmis – beveik dešimt moterų.

Ne visos jos nori pasakoti savo istorijas, kitos išvis atsisako teikti parodymus. Pagal Didžiosios Britanijos įstatymus jų veikla neužtraukia baudžiamosios atsakomybės.

Už fiktyvią santuoką moterys gaudavo 2–2,5 tūkst. svarų sterlingų (2770–3472 eurus).

Aukos – iš Klaipėdos krašto

„Šiame tyrime aukos – moterys iš Lietuvos, daugiausia – iš Klaipėdos krašto. Gal mūsiškės lengviau įkalbamos, gal pasirinktos tos, kurioms labai reikėjo pinigų.

Yra ir išsituokusių moterų, kurios vienos augino vaikus.

Socialinis aspektas ir buvo pagrindinis veiksnys jas priviliojant“, – sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Ruslanas Ušinskas.

Prekyba žmonėmis klestėjo apie pusantrų metų. Tarptautinį tyrimą, kuris buvo pradėtas šių metų pradžioje, britų teisėsaugininkai atliko kartu su kolegomis iš Klaipėdos – buvo sudaryta pareigūnų jungtinė tyrimo grupė.

Teisėsaugininkai atliko didelio masto veiksmus Jungtinėje Karalystėje ir Klaipėdos apskrityje, juos koordinavo Europos teisinio bendradarbiavimo institucija Eurojustas ir Europos Sąjungos kriminalinės žvalgybos agentūra Europolas.

Tyrėjai nustatė, kad nusikalstamos grupuotės nariai, tarp jų ir lietuviai, seksualiai išnaudojo į Angliją iš Lietuvos atvykusias merginas, rengdavo fiktyvias santuokas su azijiečiais ir pelnėsi iš to. Abiejose šalyse šie nusikalstami veiksmai kvalifikuojami kaip prekyba žmonėmis.

Iškaldavo meilės istorijas

„Pavasarį su Jungtinės Karalystės atstovais susitikome Olandijos mieste Hagoje. Vasaros pradžioje grupė pareigūnų iš Anglijos buvo atvykusi į Lietuvą, dirbome kartu.

Tarptautinis tyrimas dar nėra baigtas. Nukentėjusiųjų ir įtariamųjų gali būti ir daugiau“, – pasakojo R.Ušinskas.

Viena fiktyvi santuoka duodavo nuo 4 iki 5 tūkst. svarų sterlingų (5555–6944 eurų) pelno. Didžioji pinigų dalis atitekdavo nusikaltimų organizatoriams.

Kai kurios merginos į Jungtinę Karalystę atvykdavo savo noru. Kitos buvo atviliojamos apgaule, pažadėjus legalų darbą ir gerą užmokestį.

Dėl fiktyvių vedybų prikalbintos merginos turėjo atmintinai iškalti vadinamojo jaunikio biografiją, įsiminti jų giminaičius ir artimuosius, žinoti savo tariamos pažinties ir draugystės istoriją.

Tekdavo įsiminti smulkiausias vadinamojo bendro gyvenimo detales – kas ir kiek moka už butą, elektrą bei kitas paslaugas, kas perka maisto produktus, rūpinasi namais.

Lietuvių moterų gyvenimo detales išmokdavo ir jaunikiai iš Azijos šalių.

Jeigu per pokalbius Migracijos tarnyboje pora tinkamai atsakinėdavo į klausimus, jei jų pasakojimai sutapdavo, gaudavo leidimą tuoktis.

Gavusios santuokos dokumentus vienos merginos grįždavo į Lietuvą, kitos kurdavo gyvenimą Anglijoje. Tačiau išbraukti iš atminties fiktyvios santuokos negalėdavo.

Migracijos tarnyba kartais patikrindavo, ar tikrai pora gyvena kartu. Moterys turėjo tikinti pareigūnus, kad yra laimingos ir viskas klojasi gerai.

Draugė prarado kūdikį

V.Ramonaitė Jungtinėje Karalystėje jau buvo teista už vagystes iš parduotuvių, jos sugyventinis keletą nuosprendžių už vagystes išklausė Lietuvoje.

Į Londono teismą, kuriame buvo nagrinėjama prekybos žmonėmis baudžiamoji byla, R.Čiužas buvo vežiojamas iš kalėjimo.

Čia jis jau atliko devynerių metų bausmę už sunkų sveikatos sutrikdymą.

Tragiškas incidentas nutiko 2014 metų birželio 15 dieną Rytų Londone, Ilforde.

R.Čiužas su besilaukiančia drauge Vita ir jos seserimi linksmai leido laiką – vyras per vakarą išgėrė beveik litrą degtinės, o sugrįžęs į nuomojamą butą įsigeidė sekso.

Moteris atstūmė girtą draugą. Tada įniršio pagautas R.Čiužas ėmė ją smaugti. Išgirdusi triukšmą prabudo Vitos sesuo.

Abi jos išpuolė į kiemą ir tikėjosi išsikviesti policiją, bet R.Čiužas buvo greitesnis – jis puolė prie sugyventinės ir pradėjo daužyti jos galvą į sieną.

Moteris pargriuvo, tuomet vyras ją ėmė mušti – sudavė penkis šešis smūgius ir pavargęs sugrįžo namo.

Po žiauraus smurto protrūkio V.Ramonaitė neteko kūdikio, tris savaites praleido ligoninėje.

Pasveikusi ji su dvejų metų sūnumi grįžo į Lietuvą.

Vėliau ji buvo sulaikyta pakeliui į Londoną. Apie kelionei į užsienį susiruošusią V.Ramonaitę britų pareigūnams pranešė kolegos iš Klaipėdos.

Ilgiems metams už grotų atsidūrusi V.Ramonaitė turi tris vaikus. Jų tėvai – skirtingi. Vienas vaikas auga globos namuose, du – pas tėvus.

Ši moteris neturi jokių skrupulų. Aiškėja, kad ji planavo fiktyviai ištekinti ir savo seserį – jau buvo suradusi jai jaunikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.