Buvęs Vilniaus meras A. Zuokas pasijuto reikalingesnis svetur

Garsių lietuvių desantas Ukrainoje vis gausėja. Šioje šalyje nišą veiklai surado ir vilniečių atstumtas buvęs ilgametis sostinės meras Artūras Zuokas – jis nėrė į tenykštę savivaldos rinkimų kampaniją.

Vilniuje ne visų suprastas ir pripažintas buvęs ilgametis meras A.Zuokas pabandė nerti į naują veiklą Ukrainoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniuje ne visų suprastas ir pripažintas buvęs ilgametis meras A.Zuokas pabandė nerti į naują veiklą Ukrainoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Zuokienė pritaria naujai sutuoktinio veiklai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Zuokienė pritaria naujai sutuoktinio veiklai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Sep 10, 2015, 4:01 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 1:00 PM

Ukrainos sostinėje ir kituose šios šalies miestuose 47-erių A.Zuokas pastaruoju metu praleidžia daugiau laiko nei Vilniuje, kuriam su pertraukomis vadovavo tris kadencijas, o dabar yra savivaldybės tarybos narys.

Į naują veiklą pasinėręs garsus politikas neslėpė kartėlio, kad ilgą laiką vadovaujant Vilniui jo sukaupta patirtis dabar nerūpi nei miestui, nei naujajam merui Remigijui Šimašiui.

Vis dėlto buvęs Vilniaus meras pasidžiaugė, kad ši patirtis svarbi svetur, tad vilniečių investicijos į jį bent jau nenueis veltui: „Būdamas miesto vadovas tikrai daug ko išmokau ir daug žinau.

Būtų tikrai neprotinga to žinojimo nepanaudoti.

Dabartinei Vilniaus valdžiai dabar tos mano patirties ir žinių nereikia, bet yra valstybių ir žmonių, kuriems tai vis dėlto yra vertybė.“

A.Zuokas prisiminė, kad pirmą kartą tapęs meru taip pat sulaukė įvairių konsultantų pagalbos: „Tada buvau neblogas mokinys ar studentas, todėl tas žinias mes turime pareigą perduoti toms valstybėms, kurioms jų reikia.

Bet neapsiriboju vien Ukraina. Turiu ir keletą konsultacinių projektų su Italijos miestais.“

Pasakoja, kas įgyvendinta

Buvusį Vilniaus merą kaip ekspertą pasitelkė Ukrainos nevyriausybinės organizacijos ir visuomenės lyderiai, kurie dalyvauja jau prasidėjusioje savivaldos rinkimų kampanijoje.

Pasak A.Zuoko, su ukrainiečiais jis dalijasi patirtimi, kaip Ukrainos miestams tapti europietiškiems: „Jiems pasirodė įdomi mūsų sostinės patirtis persikūnijant iš sovietinio miesto į europinį.“

Vietos politikų susitikimuose su visuomene lietuvis dažniausiai pasakoja apie Vilniaus transporto sistemos pertvarką, taip pat daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijų steigimą.

„Tai ypač domina ukrainiečius, kurie tik dabar ėmė kurti tokias bendrijas ir galvoti apie namų atnaujinimą“, – pasakojo A.Zuokas.

Dar viena temų, kuri Ukrainoje sulaukia nemažai dėmesio, – Vilniuje jau kurį laiką įdiegtas vadinamasis vieno langelio principas.

Paklaustas, ar nemėgina ukrainiečiams siūlyti kokių nors savo vizijų, kurios sunkiai skynėsi kelią Vilniuje ir kurių nepavyko įgyvendinti, buvęs meras svarstė, kad ir Ukraina tam irgi dar nėra pribrendusi.

„Pagrindinės temos, kurios šiuo metu svarbios Ukrainos miestams, Vilniuje jau yra įgyvendintos arba baigiamos įgyvendinti, perėjusios savo klaidų ir pasiekimų kelią“, – kalbėjo A.Zuokas.

Nespjauna į tramvajus

Vilniuje buvusiam merui nepavyko smarkiai pasistūmėti bandant įdiegti tramvajų, o ukrainiečiai šią transporto priemonę vertina labai palankiai.

„Daugelis didesnių Ukrainos miestų turi tramvajus ir prieš juos nėra neigiamo nusistatymo. Tiesiog juos būtina atnaujinti.

Todėl tai – viena iš aktualiausių dabar aptariamų temų.

Šią sritį aš neblogai išmanau, žinau, kiek tramvajai svarbūs didmiesčiui, kur susiduriama su transporto problemomis“, – dėstė A.Zuokas.

Iš toliau Vilnius gražesnis

Buvęs Vilniaus meras pastaruoju metu Ukrainoje praleidžia tris keturias dienas per savaitę.

A.Zuokas tvirtino, kad kol kas ši jo veikla yra nemokama: „Kviečiančioji pusė tik apmoka kelionės, apgyvendinimo ir kitas išlaidas.“

Paklaustas, ar taip dažnai nutoldamas nuo Vilniaus jo nepasiilgsta, politikas išsisuko juokaudamas, kad tarp Lietuvos ir Ukrainos sostinių – labai puikus susisiekimas.

Bet vėliau pridūrė: „Labai įdomu stebėti, kad tai, kas padaryta Vilniuje ir kas pas mus atrodo savaime suprantama, Kijeve ar kuriame nors kitame Ukrainos mieste yra didelė naujiena, tai, ką jie dar tik nedrąsiai svajoja pasiekti.

Todėl tik atitrūkus nuo Vilniaus galima pamatyti ir pasidžiaugti tuo, kas jame jau padaryta ir kas svetur kelia susižavėjimą ir pagarbą.“

Naudingi verslo ryšiai

Nauja veikla A.Zuoką žavi ir tuo, kad važinėjant po Ukrainą ir bendraujant su žmonėmis galima užmegzti daugybę naudingų ryšių: „Neseniai į Vilnių buvau atvežęs grupę Ukrainos verslo žmonių, jie susitiko su mūsų verslininkais.

Vilnius jiems labai patiko, ir beveik neabejoju, kad viena kita pažintis baigsis ukrainiečių investicijomis. Taip pat lydėsiu Vilniaus verslininkų grupę į Ukrainą, kur planuojami su gamyba susiję bendri projektai.“

Bet paklaustas, ar pats neatrado kokios nors sau patrauklios verslo nišos svetur, A.Zuokas neigė turįs tokių ketinimų: „Bet mano didžioji stiprybė visą laiką buvo tai, kad gerai matau žaidimo aikštę ir galiu sujungti verslo interesų galinčius turėti žmones.

Man tai sekasi neblogai, todėl manau, kad ši veikla gali būti naudinga ir Ukrainai, ir Lietuvai.“

Rengsis Seimo rinkimams

A.Zuokas užsiminė, kad po savivaldos rinkimų kai kurie juose dalyvaujantys ukrainiečiai politikai greičiausiai gali pageidauti jo paslaugų ir toliau.

„Bet turiu ribotas laiko galimybes, nes mano pagrindinis tikslas – rengtis rinkimams į Seimą. Tam teks skirti daug jėgų“, – sakė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) vadovas.

Patenkinta ir žmona

Naujai A.Zuoko veiklai pritaria ir jo sutuoktinė Agnė Zuokienė.

Anot visuomenine veikla garsėjančios verslininkės, džiugu, kad jos vyro veikla ir idėjos, kurios Vilniuje dažnai buvo vertinamos prieštaringai, Ukrainoje priimamos išskėstomis rankomis: „Nebus tramvajaus Vilniuje, gal bus kitur? Jam čia sunkiai sekėsi su dviračiais, ten gal bus lengviau.“

Vieni lietuviai vadovauja, kiti patarinėja

* Šiuo metu Ukrainoje įvairias pareigas eina nemažai lietuvių, o buvęs verslininkas A.Abromavičius praėjusių metų pabaigoje net tapo šios šalies ekonomikos ministru.

* Savo patarėju A.Abromavičius neseniai pasirinko Londono Sičio finansų centre stulbinamą karjerą padariusį lietuvį 30 metų D.Tamauską. Prieš išvykdamas į Kijevą pastarasis dirbo analitiku „The Mergermarket Group“.

* Anksčiau Ukrainos ekonomikos ministro patarėju buvo paskirtas buvęs Lietuvos ūkio viceministras A.Ą.Audickas. Jis yra atsakingas už Ukrainos valstybinių įmonių reformos gaires.

* Į svarbias pareigas Kijeve pakviestas ir buvęs Lietuvos finansų ministras ir Europos Komisijos narys A.Šemeta – jis vadovauja verslo ombudsmeno biurui.

* Ukrainos vyriausybėje taip pat darbuojasi buvęs prezidentės patarėjas N.Udrėnas.

* Ukrainos prezidentas P.Porošenka šį pavasarį Patariamosios reformų tarybos nariu paskyrė Seimo opozicijos lyderį konservatorių A.Kubilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.