Kandidatei į generalinius prokurorus – parlamentarų vertinimai

Seimo nariai susilaiko nuo

Parlamentarai nedrąsiai, bet išsakė savo nuomonę dėl naujos generalinės prokurorės kandidatūros.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Parlamentarai nedrąsiai, bet išsakė savo nuomonę dėl naujos generalinės prokurorės kandidatūros.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-09-11 12:50, atnaujinta 2017-10-16 09:18

Prezidentė Seimui teikia Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės Editos Dambrauskienės kandidatūrą į generalinio prokuroro postą. E.Dambrauskienė anksčiau yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, prokurore, advokate.

„Aš neturiu nieko prieš šią kandidatūrą, tikrai galbūt tai yra kompetentinga ir gera vadybininkė, bet ar nebus vėl tokių klausimų – kodėl nerandama pačioje prokuratūroje, kurioje dirba nemažai žmonių. Tai vienintelis toks klausimas – dirbsime dirbsime, o kaip baigsis, negaliu prognozuoti“, – BNS sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) narys konservatorius Stasys Šedbaras.

Jis sakė, kad jam asmeniškai E.Dambrauskienės patirtis atrodo tinkama, bet prisiminęs anksčiau Seimo nepatvirtinto kandidato į šį postą – Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio – atvejį, S.Šedbaras teigė, kad kandidatė teisėja vėl gali užkliūti kai kuriems Seimo nariams.

„Kai buvo kolegos N.Meilučio kandidatūra, tai man asmeniškai patiko, kad žmogus iš vienos pusės išmano ikiteisminį tyrimą, o, kita vertus, kaip teisėjas kontroliuoja, duoda sankcijas. Galbūt visai buvo neblogas derinys, mūsų frakcija palaikė jį, bet iš kitų frakcijų kaip tik buvo priekaištas, kodėl negali žmogus būti iš pačios (prokuratūros) sistemos“, – priminė S.Šedbaras.

TTK pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas BNS irgi sakė girdėjęs, esą prokurorai svarstant N.Meilučio kandidatūrą buvo nusivylę, jog pasirinkta ne iš dabar pareigas einančių prokurorų.

„Įdomus momentas tas, kad siūloma vėl iš teisėjų tarpo, ne prokuratūros, tiesa, ji yra dirbusi prokuratūroje, kiek suprantu iš gyvenimo aprašymo, vadinasi nėra visiškas naujokas prokuratūroje. Iš kitos pusės, teisėja dirba su baudžiamosiomis bylomis, vadinasi, tenka dažnai vertinti prokurorų darbą jau kaip teisėjai“, – svarstė J.Sabatauskas.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis savo ruožtu BNS sakė, kad prezidentė galėtų labiau koordinuoti veikmus su Seimu.

„Aš manau, niekas nesitikėjo, kad jinai bus pateikta. Aš bent tikrai nesitikėjau, buvę prezidentai, pavyzdžiui Adamkus ar Brazauskas, teikdami kandidatūrą bent jau vis tiek pasitardavo prieš tai su Seimo frakcijų vadovais, su Seimo vadovybe ar valdyba, pasiderindavo, o šita prezidentė taip niekada nesielgė – pateikia ir paskui laukia rezultato“, – dėstė P.Gražulis.

E.Dambrauskienės kandidatūrą jis sakė vertinsiantis ne pagal gyvenimo aprašymą, o pabendravęs gyvai.

„Nei aš ją žinau, nei aš ją pažįstu. Be abejonės, svarstysime frakcijoje, žiūrėsime, vertinsime, gilinsimės į jos biografiją ir tada galėsime ką nors pasakyti. Kad jinai turi patirtį, tai yra gerai, bet svarbiausia – kaip jinai darbavosi: ar buvo sąžininga, ar buvo principinga, ar nebuvo korumpuota, politinėse bylose ar nedalyvavo. Tai yra labai svarbu, o nesimato iš CV. Susitikimuose atsakys į klausimus ir daug kas paaiškės“, – teigė P.Gražulis.

TTK narys liberalas Vitalijus Gailius bei TTK taip pat priklausantis „darbietis“ Vytautas Gapšys irgi sakė, kad nuomonę apie kandidatę lems susitikimai su ja.

„Kaip pastebėjome pastaruoju metu, parlamentas nėra tas subjektas, kuris dalyvautų formaliai procedūroje, labai atidžiai nagrinėsime kandidato gebėjimus sugrąžinti į prokuratūrą skaidrumą, sugrąžinti į prokuratūros vadovybės veiksmus padorumą, ryžtą, norą sugrąžinti gerą vardą, nes po paskutinio vadovo vadovavimo laikotarpio iš vadovybės pasigedome intelektualių, padorių, sąžiningų, savarankiškų sprendimų, kas privedė prokuratūrą prie kritinės situacijos. Aš asmeniškai labai aktyviai dalyvausiu skyrimo procedūroje“, – žadėjo V.Gailius.

„Nenoriu būti pesimistas, o daugiau optimizmo tikiuosi po susitikimų, prisistatymo (...). Tai, kad yra ne iš prokuratūros sistemos, gali būti ir pliusas, ir minusas“, – sakė „darbietis“ V.Gapšys.

46 metų E.Dambrauskienė teisės magistro laipsnį yra įgijusi Vilniaus universiteto Teisės fakultete ir turi 17 metų įvairiapusės teisinio ir vadovaujančio darbo patirties. E.Dambrauskienė yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokurore, advokate. 2008 metais E.Dambrauskienė buvo paskirta Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja. Nuo 2011–ųjų vadovauja Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

Šių metų gegužę prezidentė D.Grybauskaitė siūlė Teisėjų tarybai skirti E.Dambrauskienę Vilniaus apygardos teismo teisėja. Tačiau Teisėjų taryba tąkart nepritarė prezidentės teikimui motyvuojant tuo, jog šalies vadovės teikimas buvo nepakankamai argumentuotas ir procedūriškai nepagrįstas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.