Siūlai apdrausti gyvybę? Esi baisus nusikaltėlis!

Draudimo agentas, paskambinęs verslininkui telefonu ir pasiūlęs apsidrausti gyvybę, pateko į teisėsaugos mėsmalę. Prokurorai ėmė jį sekti ir kurpti baudžiamąją bylą.

R.Mackevičius: „Kai sužinojau, kuo esu įtariamas, net žadą praradau.“<br>T.Bauro nuotr.
R.Mackevičius: „Kai sužinojau, kuo esu įtariamas, net žadą praradau.“<br>T.Bauro nuotr.
Paskambinęs telefonu nepažįstamam žmogui ir pasiūlęs paslaugą gali užsidirbti baudžiamąją bylą. Tuo įsitikino draudimo agentas R.Mackevičius.
Paskambinęs telefonu nepažįstamam žmogui ir pasiūlęs paslaugą gali užsidirbti baudžiamąją bylą. Tuo įsitikino draudimo agentas R.Mackevičius.
Daugiau nuotraukų (2)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Sep 11, 2015, 6:47 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 7:24 AM

Ką daro žmonės, kai jiems paskambinę draudimo agentai pasiūlo apsidrausti? Paprastai vieni susidomi pasiūlymu ir pasirašo sutartį, kiti numoja ranka ir padeda telefono ragelį.

Turtingas verslininkas, didelės bendrovės „Laiptų fabrikas“ savininkas Romas Šukys pasielgė labai neįprastai.

Įžvelgęs, kad draudimo agento pasiūlymas gali sukelti pavojų jo ir šeimos gyvybei, nutarė kreiptis į prokuratūrą – pareikalavo, kad skambintojui būtų iškelta baudžiamoji byla, o jam išmokėta 3000 eurų kompensacija už padarytą moralinę žalą.

Prokurorai strimgalviais puolė vykdyti verslininko prašymo ir skambinusiam draudikui iškėlė baudžiamąją bylą – buvo nurodyta rinkti informaciją apie jo privatų gyvenimą.

Skambutis neišsiskyrė

„Net sapne nesapnavau, kad už darbą, kurį dirbu daugiau kaip šešerius metus, sulauksiu tokio įvertinimo.

Už tai, kad žmogui pasiūliau aptarti galimybę apsidrausti gyvybę ir sveikatą, buvau tampomas po teisėsaugos institucijas, apklausiamas kaip specialusis liudytojas, kaip galimai nusikaltimą įvykdęs asmuo“, – stebėjosi ir piktinosi draudimo bendrovės „Ergo“ konsultantas Ramūnas Mackevičius.

Nelemtas įvykis, dėl kurio R.Mackevičiaus atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, atsitiko kovo mėnesį. Tuomet draudimo konsultantas apskambino kelis galimus klientus ir pasiūlė jiems įvairių paslaugų.

Tą dieną R.Mackevičius paskambino ir R.Šukiui, kurio telefono numerį sužinojo atsitiktinai – vartydamas kitų klientų paliktas vizitines korteles.

„Ergo“ konsultantas teigė, kad pokalbis su R.Šukiu niekuo neišsiskyrė iš kitų: „Aš jam paskambinau, pasiūliau aptarti gyvybės draudimo paslaugas. Jis mandagiai atsisakė. Pamaniau, kad tuo viskas ir baigėsi.“

Įžvelgė psichologinį spaudimą

Tačiau R.Šukiui viskas atrodė kitaip. Jo advokatai praėjus savaitei po skambučio Generalinės prokuratūros prokurorei Sigutei Malinauskienei parašė pranešimą.

Jame teigiama, kad siūlymas apsidrausti sveikatą gali būti vertinamas kaip psichologinio grasinimo priemonė, nes R.Šukys yra pripažintas nukentėjusiuoju viename ikiteisminiame tyrime dėl finansinių dalykų.

R.Šukio advokatai paprašė prokurorės, kad būtų nustatytas sveikatos draudimo paslaugas pasiūlęs asmuo ir išsiaiškinta, ar jis siekė skambučiu paveikti nukentėjusįjį.

Tiriamos dvi bylos

R.Šukio pavardė nuskambėjo praėjusiais metais, kai bankrutavo kelionių agentūra „Go Planet Travel“.

Likus kelioms dienoms iki įmonės bankroto, kai turistai įstrigo užsienio oro uostuose, beveik milijonas litų buvo pervesta į R.Šukio įmonės sąskaitas. Dėl šios istorijos verslininko atžvilgiu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tačiau ir pats R.Šukys paskatino kitą ikiteisminį tyrimą prieš savo verslo partnerius, teigdamas, kad buvo apgautas siūlymais investuoti į kelionių agentūrą. Šioje byloje jis pripažintas nukentėjusiuoju.

Būtent šią aplinkybę ir akcentavo R.Šukio advokatai, prašydami ištirti, ar siūlymas apsidrausti sveikatą nėra grasinimas.

Negalėjo net užmigti

R.Šukio advokatų pranešimą apie siūlymą apsidrausti sveikatą prokurorė S.Malinauskienė persiuntė Vilniaus apylinkės prokuratūrai.

Čia iškart buvo priimtas sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą. R.Šukys ir šioje byloje buvo pripažintas nukentėjusiuoju ir civiliniu ieškovu.

Apklaustas policijos komisariate R.Šukys pasiūlymą apsidrausti sveikatą siejo su jo skundu Civilinės aviacijos administracijai, kuriame prašė ištirti verslininko Vaido Barakausko vadovaujamos bendrovės „Grand Cru Airlines“ veiklą. Mat po skambučio praėjus keturioms dienoms turėjo būti pradėta svarstyti šį skundą.

„Iš pradžių aš į tą pokalbį nekreipiau dėmesio, o vakare pradėjau svarstyti, ką jis reiškia. Man pasidarė nesaugu dėl savo gyvybės, taip pat dėl šeimos.

Dėl to skambučio patyriau moralinę žalą, negalėjau naktimis miegoti, bijojau dėl savo gyvybės“, – pasakojo R.Šukys.

Nurodė rinkti duomenis

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, prokurorė Orija Kolbienė kreipėsi į teismą prašydama leidimo išsireikalauti iš galimo įtariamojo R.Mackevičiaus pokalbių telefonu išklotines, nurodant bokštų koordinates ir jų veikimo zonas.

Prokurorė teigė, kad šios informacijos reikia siekiant išsiaiškinti R.Mackevičiaus galimai padaryto nusikaltimo bendrininkus.

R.Mackevičius net neįtarė, kad kaip galimas nusikaltėlis jau pateko į tyrėjų taikiklį.

Tik po skambučio praėjus dviem mėnesiams jis buvo iškviestas į sostinės šeštąjį policijos komisariatą ir apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Draudikui pasidarė baugu

„Man paskambino tyrėja ir pakvietė atvykti į apklausą dėl grasinimų. Pamaniau, kad man niekas lyg ir negrasino, tad ramiai nuvažiavau į policijos komisariatą. Kai sužinojau, kuo esu įtariamas, net žadą praradau“, – pasakojo R.Mackevičius.

Iš pradžių draudimo konsultantui ši istorija pasirodė kaip linksmas nuotykis. Tačiau kai jis sužinojo, kad nuo specialiojo liudytojo iki įtariamojo – vienas žingsnis, pasidarė baugu.

„Visą savaitę negalėjau dirbti. Kankino mintys, kad gali būti kontroliuojami ir mano telefono pokalbiai. Nors nieko bloga nekalbu, pasidarė nemalonu, kad kažkas knaisiojasi po mano privatų gyvenimą“, – sakė R.Mackevičius.

Taikus žmogus nekariaus

Neseniai šis ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Nors R.Šukio advokatai vis siuntė raštus reikalaudami dar kartą apklausti R.Mackevičių, atlikti kitus procesinius veiksmus, prokurorė O.Kolbienė jokio nusikaltimo neįžvelgė.

R.Mackevičius teigė, jog nereikalaus, kad jam būtų atlyginta moralinė žala, kurią patyrė dėl be pagrindo pradėto ikiteisminio tyrimo: „Esu taikus žmogus, tačiau manau, kad tokių dalykų teisinėje valstybėje neturėtų būti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.