Pabėgėliai atskuba: Lietuva dėlioja atrankos scenarijų

Lietuvos institucijos jau mezga kontaktus su Graikija, Italija ir derina pabėgėlių perkėlimo klausimus. „Matyti, kad jie neskuba, ir tikrai greitų sprendimų čia nebus“, – sakė vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius. Jis atskleidė, kaip bus atrenkami pabėgėliai.

Seimo Europos reikalų komitetas pritarė, kad Lietuva per dvejus metus priimtų 1105 pabėgėlius.<br>AP nuotr.
Seimo Europos reikalų komitetas pritarė, kad Lietuva per dvejus metus priimtų 1105 pabėgėlius.<br>AP nuotr.
Vidaus reikalų viceministras E.Jankevičius.
Vidaus reikalų viceministras E.Jankevičius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Bartkutė

Sep 12, 2015, 3:52 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 4:44 AM

Seimo Europos reikalų komitetas pritarė, kad Lietuva per dvejus metus priimtų 1105 pabėgėlius. Viceministras pabrėžė, kad tikėjimas ir žmonių rasė nebus atrankos kriterijai.

„Yra du svarbiausi atrankos aspektai. Norime atsirinkti tuos žmones, kurie iš tikrųjų nori ir gali gana greitai integruotis Lietuvoje. Taip pat saugumo aspektas mums yra vienas svarbiausių. Jeigu mes matysime, kad žmogus meluoja, kad duomenys nesutampa ar jis kitokiu būdu kelia grėsmę,  yra mums įtartinas, tokie žmonės į Lietuvą nebus įleidžiami“, – paaiškino viceministras.

Taip pat svarbu apsisaugoti nuo galimų ligų, todėl jau planuojamos ir medicininės pabėgėlių patikros. Kol kas dar nėra jokios informacijos apie pabėgėlius ir jų sudėtį.

Turi atrankos planą

– Kaip vyks pabėgėlių atranka? Į kokius kriterijus atsižvelgsite? – portalas Lrytas.lt teiravosi vidaus reikalų viceministro E.Jankevičiaus.

–  Žinome, kad šiuos žmones reikės persikelti per dvejus metus. Mes tikrai nepulsime strimgalviais ir nepasiruošę, neišsiaiškinę iki galo padėties žmonių nevešime. Pirmiausia nuvažiuosime, sužinosime sudėtį: ar tai moterys, ar vyrai, ar šeimos su vaikais, ar pavieniai, ar yra vaikų. Labai aiškaus plano susidaryti dar neturėjome galimybės.

Mes turime numatę išankstinį  planą, kaip tuos žmones galėtume atsirinkti. Tai bus daugiapakopė atrankos procedūra. Pirminę atranką padarys vietiniai  Graikijos, Italijos, Vengrijos ar kitų šalių pareigūnai.

Tuomet rinksime anketavimo būdu. Atrankos komisiją sudarys mūsų darbo grupės ir specialiosios tarnybos, stipriai prisidės ir Jungtinės Tautos, kurios turi didžiulę perkėlimo patirtį. Anketavimo būdu mes jau galėsime iš Lietuvos šiokią tokią atranką padaryti.

Trečiasis etapas – mūsų migracijos pareigūnai,  kiekvieną dieną dirbantys su pabėgėliais, rengs atrankas jau Italijoje, Graikijoje, Vengrijoje. Visą darbą koordinuos sudaryta speciali darbo grupė, kurioje bus Vidaus reikalų ministerijos atstovai ir kitų specialiųjų Lietuvos tarnybų atstovai. Į pagalbą bus pasitelktos ir duomenų bazės: „Interpolo“, „Europolo“ ir iš kitų specialiųjų tarnybų.

Apgyvendins visoje Lietuvoje

– Kur juos apgyvendinsite, įdarbinsite ir šviesite?

– Vakar, prieš mėnesį ir prieš dešimt metų mes esame suteikę prieglobstį žmonėms, bėgantiems nuo karo ar turintiems kitokių problemų. Sistema veikia. Žmonės važiuoja į Ruklą, vėliau yra integruojami, apgyvendinami skirtingose savivaldybėse. Vienintelė problema ta, kad mes neturėjome vienu metu tokio didelio skaičiaus žmonių. Žinau, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) aktyviai dirba ir turi įvairių pasiūlymų.

Žmonėms nereikia nerimauti, vienoje vietoje jie tikrai nebus sutelkiami. Kita vertus, apskritai žmonėms nėra ko nerimauti, nes mes stengsimės atrinkti tuos žmones, kurie nori integruotis, susirasti darbo. Jau sulaukėme ne vieno verslininko kreipimosi, kad jiems trūksta darbuotojų, ir prašymo: jei būtų atitinkamų specialybių žmonių, nukreipti juos jiems.

Pabėgėliai bus apgyvendinami visoje Lietuvoje, žinoma, atsižvelgiant į specialybes ir į tai, kokius asmenis atsivešime. Jei tai bus ūkininkai,  natūralu, kad jie norės gyventi ne didmiesčiuose, o mažesniuose miesteliuose. Jei  ekonomistai, tai atitinkamai – kitose vietose. SADM jau parengė sąrašą specialybių, kurių Lietuvoje trūksta, ir tais duomenimis galėsime remtis.

Mokys lietuvių kalbos ir papročių

– Kokie specialistai dirbs su ką tik į Lietuvą  atvykusiais pabėgėliai? Kas juos koordinuos?

– Pačioje pradžioje tie atrinkti žmonės nevažiuos į jokias pabrades, o vyks tiesiai į užsieniečių integracijos centrą Rukloje. Ten jie bus mokomi lietuvių kalbos, papročių, su jais dirbs socialiniai darbuotojai ir kiti specialistai. Planuojame įprastinį aštuonių mėnesių kursą  ir daugiau užsiėmimų per dieną jiems trumpinti. Kursas gali sutrumpėti iki šešių ar dar mažiau mėnesių.

Vėliau tie žmonės nebus apleisti ir atskirose savivaldybėse. Jie nuolat turės ryšį su socialiniais darbuotojais, o visą šį procesą koordinuos Rukla. Jei šeimos bus su vaikais, tai jau į mokyklą jie pradės eiti šiek tiek pramokę lietuvių kalbos Rukloje, o papildomas specialias lietuvių kalbos pamokas vėliau gaus mokykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.