Siūloma atsisakyti popierinių liudijimų

Popieriniai gimimo, mirties,

Popieriniai gimimo, mirties, santuokos liudijimai galėtų būti išduodami tik asmenims pageidaujant.<br>M. Patašiaus nuotr.
Popieriniai gimimo, mirties, santuokos liudijimai galėtų būti išduodami tik asmenims pageidaujant.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 15, 2015, 7:30 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 4:20 PM

Šį paketą antradienį parlamente pristatė teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Po pateikimo už projektą balsavo 57 parlamentarai, prieš buvo du, susilaikė 32. Toliau projektų paketą svarstys Seimo komitetai.

„Šiuo metu galioja tvarka, kad, pavyzdžiui, gimus vaikui, tėvai turi gauti popierinį gimimo liudijimą, kurio kopiją privalo pateikti įvairioms institucijoms. Tai yra perteklinis duomenų reikalavimas, nes visus duomenis apie vaiko gimimą galima gauti iš registrų“, – sakė ministras.

Pagal projektą, numatyta, kad registruojant kai kuriuos civilinės būklės aktus, asmeniui pačiam nereikės atvykti į civilinės metrikacijos įstaigą. Apie pasikeitusią jo civilinę būklę privalės pranešti sprendimą priėmusi institucija. Pavyzdžiui, apie priimtą sprendimą dėl ištuokos civilinės metrikacijos skyriui privalės pranešti teismas, apie vaiko gimimą – sveikatos priežiūros įstaiga ir pan.

Be to, siūloma sudaryti tėvams galimybę naujagimio vardą ir pavardę registruoti elektroniniu būdu.

Projektu taip pat numatoma galimybė, jeigu tėvų pavardės skirtingos, vaikui suteikti dvigubą pavardę, sudarytą iš tėvo ir motinos pavardžių.

Nors, priėmus šias pataisas, popierinių liudijimų nebeliktų, tačiau asmuo, jeigu pats to norės, galės gauti civilinės būklės akto išrašus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.