Pabėgėliai prie vartų: musulmonai bijo lietuvių baimės

Priimti 700 pabėgėlių įsipareigojusi Lietuva oficialiai parodė ištikimybę vakarietiško pakantumo kitai kultūrai vertybėms ir Europos Sąjungai, bet visuomenėje jau kyla įtampa. Daugiausia islamą išpažįstančias karo Artimuosiuose Rytuose aukas užjaučia ne visi lietuviai ir anaiptol ne visi norėtų juos matyti savo kaimynystėje. Net Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas siūlė uždrausti musulmonėms viešoje vietoje dėvėti burkas – veidą slepiantį galvos apdangalą.

Musulmonai meldžiasi Kauno mečetėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Musulmonai meldžiasi Kauno mečetėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Islamo kanonai neįpareigoja moterų slėpti veidą.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Islamo kanonai neįpareigoja moterų slėpti veidą.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kauno mečetė, viena iš keturių Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno mečetė, viena iš keturių Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Artūras Jančys

2015-09-16 22:36, atnaujinta 2017-10-15 11:22

Įtakingas britų savaitraštis „The Economist“ išplatino interviu su Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininku Adu Jakubausku. Jis pareiškė būgštavimą, kad Lietuvoje formuojamas neigiamas musulmonų įvaizdis, jie neteisingai tapatinami su teroristais.

Išgirtos tautų draugystės – nė kvapo

Straipsnio autorius atkreipė dėmesį į keistą reiškinį: Lietuva kelis dešimtmečius buvo SSRS sudėtyje, valstybės, kurioje valstybinė ideologija skelbė apie tautų draugystę, pagarbą kitoms kultūroms. O išsilaisvinusi Lietuva, kaip ir kitos pokomunistinės šalys, dabar pasižymi nacionalizmu, nepakantumu kitataučiams, kitos religijos, kultūros, rasės žmonėms.

Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos (LTBS) pirmininkas A.Jakubauskas portalui lrytas.lt pripažino, kad jam neramu dėl neigiamo islamo religijos įvaizdžio Lietuvoje, ypač artėjant pabėgėlių srautams.

„Totorių bendruomenė dar nesulaukė jokių priekaištų ar juolab išpuolių dėl savo tikybos. Bendruomenė juk negausi, 3 tūkst. 200 žmonių, pagaliau totoriai Lietuvoje gyvena nuo XIV amžiaus. Taigi islamas Lietuvoje atsirado anksčiau, negu lietuviai tapo krikščionimis, buvo pakrikštyti. Tačiau mums, totorių kilmės Lietuvos piliečiams ir gal kitiems mūsų šalyje gyvenantiems musulmonams, skaudu ir neramu, kad islamas čia suvokiamas iškreiptai. Liūdna, kad dalis lietuvių iš anksto priešiškai nusiteikė prieš nuo karo baisybių bėgančius žmones. Juolab kad Vakarai, ypač JAV, ir sukėlė šią problemą, prievarta brukdami vakarietiškos demokratijos modelį kitokios kultūros šalims“, – kalbėjo A.Jakubauskas.

Nešioti burkų Koranas neprisakė

Žurnalui „The Economist“ ir portalui lrytas.lt LTBS pirmininkas sakė esąs nemaloniai nustebęs dėl Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko A.Paulausko siūlymo viešoje vietoje moterims musulmonėms uždrausti dėvėti burkas. Esą ilgais drabužiais apsirengusio ir veidą dengiančio žmogaus nei lyties, nei amžiaus iš pirmo žvilgsnio neįmanoma nustatyti, ir tai kelia pavojų viešajam saugumui.

„Taip dar kartą metamas šešėlis ant musulmonų, tokios užuominos reiškia islamo tapatinimą su terorizmu. Tai nesąmonė dar ir todėl, kad net islamo šalyse gal tik 2 procentų moterų dėvi burkas. Islamo kanonai nereikalauja moterims slėpti veido, tai ne iš religijos, o iš atskirų šalių kultūrinių ypatumų kilęs paprotys. Islamas moterų aprangą apibrėžia taip: suknelės rankovės turi dengti rankas iki riešų, apačia – iki čiurnų. Skarelė turi dengti plaukus, bet veidas – neuždengtas“, – aiškino A.Jakubauskas.

Vakarai prisvilino blyną

Jis tvirtino, kad Vakarai iš dalies patys paskatino pabėgėlių srautus, palaikę ir kurstę sukilimus Libijoje, Tunise, Egipte ir net Sirijoje.

„Net JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pripažino buvus klaida prievarta brukti vakarietiškos demokratijos modelį islamo šalims. Juk ten iki arabų pavasariu pavadintų revoliucijų valdė vyriausybės, kontroliavusios padėtį, neleidusios įsisiautėti radikalams. Dabar ten valdžios neliko, siautėja ISIS smogikai, liepsnoja pilietiniai konfliktai ir karas Sirijoje. Dar tada, kai vyko arabų revoliucijos, mūsų studentams sakiau, kad Europą užplūs šimtai tūkstančių pabėgėlių. Taip ir atsitiko“, – pastebėjo A.Jakubauskas.

Portalo paklaustas, ar Lietuvos totoriai padės tikėjimo broliams musulmonams pritapti Lietuvoje, A.Jakubauskas atsakė: „Tik jeigu Lietuvos Vyriausybė paprašys ir suteiks tokių galimybių. Juk  esame maža bendruomenė, neturime nei finansinių išteklių, nei gyvenamojo ploto, kurį galėtume suteikti pabėgėliams. Daugiausia, ką galime padaryti, tai parodyti, kur Lietuvoje yra musulmonų maldos namai, kaip mūsų šalyje žiūrima į musulmonus, islamą. Labai norėčiau, kad atvykstančius musulmonus Lietuvos žmonės, nesvarbu kokio tikėjimo ir tautybės, sutiktų be išankstinių nuostatų, suprastų, kad atvyksta nelaimingi karo pabėgėliai“, – kalbėjo A.Jakubauskas.

Jo teiginiams pritarė ir filosofas, buvęs europarlamentaras Leonidas Donskis. Žurnalui „The Economist“ jis sakė, kad lietuviai turėtų prisiminti, jog Antrojo pasaulinio karo metu pabėgėliams iš Lietuvos buvo suteiktas prieglobstis Vakaruose. Dabar atėjo laikas atlikti žmogiškąją pareigą mūsų šaliai.

LDK didybę kūrė ir totoriai

Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje totoriai apsigyveno XIV – XV a., jie buvo kilę iš Aukso Ordos, rusų žemėse įkurtos mongolų-totorių imperijos. Totoriai tarnavo LDK kariuomenėje, jais išskirtinai pasitikėjo Vytautas Didysis ir kiti LDK valdovai.

Totoriai išpažįsta islamą. Šiuo metu Lietuvoje yra keturios mečetės: Kaune, Nemėžyje (Vilniaus r.), Keturiasdešimties Totorių kaime (Trakų r.), Raižiuose.

Vilniaus totorių mečetę 1968 metais nugriovė ir šalia buvusias totorių kapines nuniokojo sovietinė armija. Pastatyti mečetės Vilniuje nepavyksta iki šiol.

Žinomiausias pasaulyje totorių kilmės lietuvis – JAV kino legenda Charlesas Bronsonas (1921 – 2003 m.), gimęs Lietuvoje, totoriaus ir lietuvės šeimoje kaip Karolis Bučinskis.

Ch.Bronsonas-Bučinskis išgarsėjo kaip pagrindinių vaidmenų atlikėjas vesternuose ir kituose legendiniuose Holivudo filmuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.