Prezidentė ragina kurti naują pabėgėlių integravimo modelį

Lietuva turi kurtą naują

D.Grybauskaitės teigimu, atvykę asmenys turi greičiau gauti galimybę mokytis kalbos ir dirbti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitės teigimu, atvykę asmenys turi greičiau gauti galimybę mokytis kalbos ir dirbti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 16, 2015, 5:45 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 12:23 PM

Pasak šalies vadovės, būtina keisti dabartinę tvarką, kai į šalį atvykę pabėgėliai iš pradžių iki metų praleidžia priėmimo centre Rukloje.

„Turime sukurti naują modelį, daug spartesnį negu turėjome anksčiau. Apie pabėgėlių laikymą Rukloje pusę metų arba metus nėra net ką kalbėti“, – LRT radijui sakė prezidentė.

D.Grybauskaitės teigimu, atvykę asmenys turi greičiau gauti galimybę mokytis kalbos ir dirbti, atvykėlių šeimomis rūpintis turi būti skiriami kuratoriai. Pasak prezidentės, integravęsi pabėgėliai bus naudingi ir Lietuvai, kuri „visada buvo daugiatautė ir įvairialypė“.

Lietuvai ruošiantis priimti per tūkstantį pabėgėlių, Vyriausybėje bus kuriama darbo grupė migracijos klausimams koordinuoti, trečiadienį pranešė premjero atstovė atstovė.

„Premjero potvarkiu bus sudaryta komisija rūpintis migracijos klausimais“, – BNS sakė Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Pasak jos, komisijai vadovaus Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus, joje dirbs įvairių ministerijų atstovai.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis teigia, kad dėl nelegalių migrantų srauto reikia stiprinti valstybės sienos apsaugą.

Jo teigimu, Lietuvoje sulaikomi nelegalūs migrantai iš Pietų šalių yra vienas „iš argumentų, kad iš tikrųjų mes turime mūsų Valstybės sienos apsaugos tarnybą sustiprinti iš esmės“.

„Norint griežtinti reikia statyti daugiau pareigūnų, yra vidinė siena, mes negalime tvoros spygliuotos tverti, turime kontroliuoti tik žmogiškųjų išteklių dėka ir moderniųjų technologijų dėka. Ir viena, ir kita reikia iš tikrųjų tiek atnaujinti, tiek įsigyti, tiek ir tuos pareigūnus jų daugiau tiesiog turėti“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė ministras.

Per pastarąsias pusantros savaitės Lietuvos pareigūnai pasienyje su Lenkija sulaikė keturias grupes irakiečių.

„Turbūt buvo naivu tikėtis, kad bus kitaip, kadangi tas spaudimas pietuose yra didžiulis“, – sakė S.Skvernelis.

Pagal Europos Sąjungos planą Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.