Seime – politikų būgštavimai dėl grėsmės vestuvių tradicijoms

Teisingumo ministerijai vadovaujančiam socialdemokratui Juozui Bernatoniui parlamentarus teko raminti, kad valdžia nesikiš į vestuvių organizavimą: tradicinių santuoką lydinčių ritualų naikinti nesiruošiama, o norintieji ir toliau galės tuoktis skambant šampano taurėms ir Mendelsono maršui.

J.Bernatonis Seimo narius ramino, kad į vestuvių ceremonijas valdžia nesikėsina.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
J.Bernatonis Seimo narius ramino, kad į vestuvių ceremonijas valdžia nesikėsina.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Sep 16, 2015, 5:07 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 12:23 PM

Nuogąstavimų, kad nebeliks įprastų santuoką lydinčių ceremonijų pasipylė antradienį Seime svarstant ministerijos parengtą įstatymo pataisų paketą, kuriuo siūloma atsisakyti popierinių gimimo, mirties bei santuokos liudijimų.

Civilinės būklės aktų registravimą, siekiant padaryti jį efektyvesnį ir patogesnį vartotojams, siekiama perkelti į virtualią erdvę.

Kaip aiškino ministras J.Bernatonis, juos civilinės metrikacijos įstaiga registruotų savo iniciatyva, remdamasi atitinkamų įstaigų ar institucijų elektroninėmis ryšių priemonėmis jai persiųstais dokumentais.

Paprastai kalbant, žmogus galės aplenkti civilinės metrikacijos įstaigą – apie asmens gimimą ją elektroniniu būdu informuos medikai, apie bažnyčioje įvykusią santuoką – ją palaiminęs kunigas, apie ištuoką – teismas.

Žinoma, anot J.Bernatonio, jei asmuo vis dėlto pageidaus turėti popierinį gimimą, mirtį ar įvykusią santuoką liudijantį dokumentą, tokios teisės iš jo niekas nesiruošia atimti. „Tiems, kurie iki šiol nepasitiki informacinėmis sistemomis, tam tikrus liudijimus bus galima išduoti ir raštu, nors šios sistemos yra patikimesnės už popierių. Jie – dega“, – kolegoms dėstė ministras.

Bet kad ir kaip paprastai J.Bernatonis stengėsi kolegoms išaiškinti siūlomas pažangias naujoves, Seimo salėje nepasitikėjimas buvo milžiniškas. „Ar tai reiškia, kad nebereikia nei gėlių, nei šampano, nei muzikos?.. O kaip bus su santuokos nutraukimu? Irgi taip pat – bus galima elektroniniu būdu atsisakyti ir kur nors išnykti kaip dūmui?“, – įtariai naujovę sutiko konservatorius Sergejus Jovaiša.

Pavojų tradicijoms įžvelgė ir parlamentaras Petras Gražulis. „Vis dėlto yra tradicija, kad santuoka sudaroma viešai, kitų žmonių akivaizdoje prisiekiama, apsikeičiama žiedais. Dabar elektroniniu būdu pasikeis žiedais. Kaip čia viskas bus ir ar reikia griauti tokią gražią susiklosčiusią tradiciją?“, – negirdėdamas ministro argumentų aistras kurstė homofobiškais pareiškimais garsėjantis politikas, kuris taip pat įžvelgė, kad šiomis pataisomis siekiama supaprastinti ir lyties keitimo procedūras.

Konservatorius R.Dagys už pataisų įžvelgė slypint klastą, kurią esą siekiama sumenkinti santuokos reikšmę: „Mes dabar svarstome iš esmės palengvintą civilinės santuokos ir skyrybų procedūrą. Ar mums iš principo to reikia?

Ar ta palengvinta procedūra, kurią galima atlikti tik elektroninėje erdvėje, ar tai prisideda prie to, kad mūsų žmonių apsisprendimas būtų solidesnis, ilgalaikiškesnis, geriau apsvarstytas, kai mato daugiau žmonių?

Civilinio akto įsipareigojimas yra ne tik vienas kitam, bet ir prieš visuomenę, prieš savo artimuosius, visus kitus, kaip tu elgsies. Tai buvo santuokos procedūrų reikšmė, tai visų ceremonijų pagrindinis dalykas, tai nėra vienareikšmiškas dalykas.

Jeigu aš galiu greitai susituokti ar užsiregistruoti, ką nors pakeisti civilinėje būklėje tik per elektroninę erdvę, tai labai lengvai viską čia galima padaryti, niekas nieko nesužinos“.

Tuo tarpu Seimo „Drąsos kelio“ frakcijos atstovė Aurelija Stancikienė įtarinėjo, kad siūlomos pataisos gali palengvinti ir tos pačios lyties santuokų įregistravimą.

Bet J.Bernatonis tai neigė. „Mūsų Vyriausybė nesiūlo įteisinti homoseksualių asmenų santuokų, bet jeigu Seimas tą padarys – jo valia“, – įsikarščiavusius parlamentarus ramino ministras.

Jis priminė, kad prieš keletą Seimui teiktame projekte buvo numatytas lyties pakeitimo įregistravimas, bet parlamentarai tam nepritarė ir grąžinto Vyriausybei projektą tobulinti. „Todėl šį kartą mes teikiame taip išgrynintus projektus, kuriuose nėra tų klausimų, kurie buvo abejotini Seime. O dėl jūsų keliamų klausimų, kurie iš tiesų visuomenėje yra diskutuojami ir labai įdomūs, jie bus pateikti atskirais projektais ir tuomet Seimas galės apsispręsti, netrukdydamas viso pažangos proceso“, – dėstė J.Bernatonis.

Vienas tokių projektų – dėl lyties pakeitimo įregistravimo bus svarstomas atskirai.

Anot J.Bernatonio, tai numatantis pataisų projektas jau yra Vyriausybėje. Be to, žadama, kad jau šį mėnesį Ministrų kabinetas galutinai apsispręs, kurį lyties keitimo koncepcijos variantą siūlys Seimui.

Komentuodamas politikų būgštavimus dėl esą naikinamų santuokos ritualų, J.Bernatonis portalui pareiškė, kad juos skatina artėjantys Seimo rinkimai. „Bet juk santuokos šventė – dar ne valstybės rūpestis. Žmonės ir toliau galės tuoktis, kaip jiems atrodo tinkama. Niekas iškilmingų ceremonijų nenaikina ir nesiruošia to daryti. Norintieji galės turėti ir popierinį santuokos liudijimą. Bet pažangos sustabdyti neįmanoma. Politikus, kurie jai priešinasi, pažanga nušluos“, – iš politikų baimių juokėsi teisingumo ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.