Ukmergės greitosios pagalbos medikai prašosi į Vilnių

„Kadangi darbo krūvis bei atsakomybė didėja, o atlyginimai nekinta ir nesiekia net Valstybinės ligonių kasos deklaruojamo vidutinio atlyginimo – 847,3 euro per mėnesį, kurį gauna greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, prašome mūsų skyrių perkelti į Vilniaus GMPS sudėtį.

Ukmergėje greitosios medicinos pagalbos medikai į iškvietimus skuba keturiais automobiliais, kurie yra pagaminti 2006, 2007 ir 2008 metais.<br>D.Zimblienės nuotr.
Ukmergėje greitosios medicinos pagalbos medikai į iškvietimus skuba keturiais automobiliais, kurie yra pagaminti 2006, 2007 ir 2008 metais.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2015-09-16 18:40, atnaujinta 2017-10-15 11:48

„Kadangi darbo krūvis bei atsakomybė didėja, o atlyginimai nekinta ir nesiekia net Valstybinės ligonių kasos deklaruojamo vidutinio atlyginimo – 847,3 euro per mėnesį, kurį gauna greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, prašome mūsų skyrių perkelti į Vilniaus GMPS sudėtį.

Manome, kad tai pagerintų teikiamų paslaugų prieinamumą rajono gyventojams ir darbuotojų darbo sąlygas“, – tokį prašymą pasirašė 29 iš 31 Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centrui (PSPC) priklausančio GMP skyriaus darbuotojo.

Prašymas adresuotas Ukmergės rajono merui ir tarybai, Ukmergės PSPC ir Vilniaus GMPS vadovams.

Blogiau būti nebegali

Šio kreipimosi iniciatorė, Ukmergės GMP skyriaus slaugytoja ir Ukmergės PSPC profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė džiaugėsi, kad jai pagaliau pavyko suvienyti savo bendradarbius.

„Gal žmonės suprato, jog blogiau nei dabar būti nebegali? Dar pernai kreipėmės į PSPC bei rajono savivaldybės vadovus, prašydami padidinti mums atlyginimus, tačiau mūsų, 22 darbuotojų, prašymui valdžia liko abejinga ir net jokio atsakymo nedavė“, – sakė J.Keburienė.

Vienintelė skyriuje slaugos magistro išsilavinimą turinti J.Keburienė išvardijo ne vieną problemą, su kuria tenka susidurti GMP teikiantiems ukmergiškiams.

Bene svarbiausios iš jų – netinkamas Ukmergės PSPC administracijos požiūris į greitosios pagalbos darbą, neracionalus įstaigos pinigų naudojimas.

Net penki skyriaus vairuotojai savo lėšomis yra baigę paramedikų kursus ir galėtų pagelbėti slaugytojai, deja, jie praktiškai savo žinių pritaikyti negali – Ukmergės PSPC vadovė, kuriai jau seniausiai yra įteikti šių darbuotojų prašymai, niekaip nesugeba jų įdarbinti ir už tai mokėti papildomo priedo.

Pasak J.Keburienės, skirtingai nei kitų rajonų, Ukmergės GMP darbuotojams nesuteikiama ir galimybės kelti kvalifikaciją specializuotuose kursuose.

„Mūsų greitosios pagalbos automobiliai seni, dažnai genda, tik viename jų yra kondicionierius. Šią karštą vasarą jais važiuoti buvo sudėtinga tiek vežamiems pacientams, tiek mums – juk dėvime kostiumus, pagamintus iš 67 proc. sintetinio audinio.

Vietoj buvusių 4 GMP postų palikus tik pusę, labai padidėjo darbo krūvis ir iškvietimų skaičius, ne visur suspėjame.

Mūsų GMP brigadą sudaro tik du žmonės: vairuotojas ir slaugytoja. Budėjimo valandomis jiems tenka ypač didelis krūvis, nes  vežami įvairios būklės pacientai: po insulto, infarkto, įvairų traumų, ligonius tenka patiems nunešti į greitosios pagalbos automobilį. Tam labai praverstų pagalbinis darbuotojas – dar viena pora rankų“, – kalbėjo medikė.

Pusė iškvietimų nereikalingi

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Janina Galiauskienė patikino, kad su GMP skyriaus darbuotojais apie jų prašymą dar nesikalbėjo.

„Gal ten, Vilniuje, didesniame kolektyve, žmonės ir daugiau uždirba. O pas mus atlyginimas yra toks, koks yra. Manau, kad GMP medikai neturėtų labai skųstis – viskuo juos aprūpiname normaliai, neseniai buvo renovuotos šio skyriaus patalpos.

Mažėjant gyventojų skaičiui rajone, mažėja ir GMP brigadų. Nors pagal rajono gyventojų skaičių (apie 37 tūkstančius) mums priklausytų turėti tik 2,1 GMP posto, išlaikome 2,5 – kasdien į iškvietimus skuba du greitosios pagalbos automobiliai, o trečiasis budi tik ypatingais atvejais: per šventes, kai kuriomis poilsio dienomis arba naktimis“, – sakė J.Galiauskienė.

Jos teigimu, į pusę iškvietimų greitoji pagalba galėtų nevažiuoti, jei Vilniaus GMPS dispečeriai juos kruopščiau atrinktų.

Ukmergės GMP skyriuje šiuo metu dirba skyriaus vedėja, 16 slaugytojų, 14 vairuotojų ir valytoja, vidutinis šių darbuotojų atlyginimas yra 760 eurų.

Skyrius išsilaiko iš Privalomojo sveikatos draudimo biudžeto lėšų – už kiekvieną šio rajono teritorijoje gyvenantį pilietį mokamas tarsi abonementinis mokestis metams, jis sudaro daugiau nei 11 eurų.

Garsėja didžiausiais atlyginimais

Vilniaus GMPS direktorius Tadeušas Rodzas informavo, kad ukmergiškių prašymą įmanoma įgyvendinti, tik dėl to turėtų kreiptis gydymo įstaigos steigėjas – Ukmergės rajono savivaldybė ir prašyti GMP paslaugą perduoti kitai, šiuo atveju Vilniaus miesto savivaldybei.

Taip prie Vilniaus GMPS yra prisijungę Širvintų ir Švenčionių GMP skyriai. Širvintiškiai tai padarė nuo 2013 metų vasario, o švenčioniškiai – nuo šių metų gegužės mėnesio.

Pasak T.Rodzo, tie, kurie prisijungė prie jo vadovaujamo kolektyvo, nesigaili, nes tai pirmiausia naudinga jiems. Nenukentėjo ir tų dviejų rajonų gyventojai, jie ir toliau be jokių trikdžių gauna GMP paslaugą.

Mažiau galvos skausmo dabar turi ir Širvintų bei Švenčionių rajonų PSPC vadovai, nes gali visą energiją skirti savo pagrindinei veiklai – poliklinikai. GMP skyriai, anot T.Rodzo, jiems buvo kaip koks šašas.

T.Rodzas patikino, kad planuoja atnaujinti minėtų rajonų greitosios pagalbos automobilius.

„Mes stebimės, kaip jie dar važiuoja. Rajonų PSPC administracijos, taupydamos pinigus, juos buvo užleidusios. Taip neturėtų būti, reikia atsakingumo, greitosios pagalbos automobiliai turi būti nepriekaištingai techniškai sutvarkyti“, – sakė jis.

T.Rodzas pabrėžė, kad tegu tik žmonės neįsivaizduoja, kad perėjus dirbti į Vilniaus GMPS laukia rojus. Kiekvienam darbuotojui čia keliami aukšti reikalavimai, čia reikia dirbti ir išmanyti savo darbą.

„Neneigsiu, kad pas mus yra didžiausi Lietuvoje medikams mokami atlyginimai ir aš juos dar tik didinsiu. Tegu žmonės gauna, juk užsidirba. Kas čia bloga, kad mokame gerus atlyginimus?

Mūsų slaugytojai ir vairuotojai, nesvarbu, ar dirba Vilniuje, ar Švenčionyse, už savo darbą gauna tiek pat, pas mus yra ir mažiausios vadinamosios žirklės tarp administracijai ir darbuotojams mokamų atlyginimų“, – kalbėjo T.Rodzas.

Vilniaus GMPS iš viso yra 430 darbuotojų. Antrąjį šių metų ketvirtį slaugytojų vidutinis atlyginimas siekė 1176, gydytojų – 1059, vairuotojų 900, o pagalbinių darbuotojų – 407 eurus per mėnesį.

Vilniaus GMPS viena pirmųjų šalyje įsteigė centralizuotą GMP dispečerinę, kuri nuo 2012 metų valdo greitosios brigadas visoje Vilniaus apskrityje bei Molėtų, Visagino, Zarasų rajonuose.

Savivaldybė dar neapsisprendė Ukmergės rajono savivaldybės sveikatos priežiūros paslaugų teikimo klausimus nagrinėjanti darbo grupė antradienį buvo susirinkusi aptarti GMP skyriaus prašymo. Susirinkime dalyvavo ir Ukmergės PSPC vadovė J.Galiauskienė.

„GMP prašymo įgyvendinimo galimybės priklauso ne vien nuo savivaldybės, todėl artimiausiu metu planuojame susitikti su Vilniaus GMPS direktoriumi.

Šiuo klausimu svarbi ir Sveikatos apsaugos ministerijos pozicija. Mums svarbiausia, kad rajono gyventojams būtų teikiamos kokybiškos GMP paslaugos“, – sakė Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova.

Ministrė sveikina iniciatyvą

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė „Lietuvos rytui“ teigė sveikinanti tokią ukmergiškių iniciatyvą, nes mažų įstaigų noras jungtis pagrįstas racionaliais skaičiavimais ir siekiu geriau teikti paslaugas.

Pasak jos, remiantis gerąja praktika GMP paslaugų teikimo srityje, efektyviausiai veikia GMP įstaigos, turinčios ne mažiau kaip 5 brigadas, o Ukmergės PSPC turi tik 2,5 brigados.

„GMP brigados turėtų būti proporcingais atstumais išdėstytos visoje teritorijoje, neatsižvelgiant į savivaldybių ribas.

„Manyčiau, kad sustambinus GMP paslaugas teikiančias įstaigas, būtų racionaliau panaudoti žmogiškieji, finansiniai, techniniai ir kiti GMP ištekliai, pagerėtų GMP paslaugų operatyvumas ir kokybė.

Vilniaus GMPS jau teikia greitąją pagalbą Širvintų ir Švenčionių rajonų gyventojams. Ministerija pastaruoju metu skundų dėl šių paslaugų teikimo iš šių rajonų nėra gavusi“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.