Nuo benamių kačių antplūdžio Vilnių išgelbės rumunai

Tarp Vilniaus ir Rumunijos kačių globėjų užsimezgė tvirta draugystė.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 19, 2015, 10:16 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 2:14 AM

Nejaugi Vilniaus beglobių murklių gyvenimo sąlygos baisesnės nei Rumunijoje – šalyje, kur skurdo ne mažiau nei pas mus? Regis, kad taip. Ir rumunai daro mums gėdą Vilniaus gatvėse gaudydami benames kates.

Atrodytų, visokio plauko gyvūnų globėjų draugijų, įstaigų, veterinarų Vilniuje netrūksta. Yra ir savanorių, kuriems siela suvirpa gatvėje išgirdus kiekvieną miauktelėjimą. Užtenka ir pensininkių kačių šėrikių, neretai piktinančių kaimynus. O dar savivaldybės įmonė „Grinda“, kuriai privalu ne tik gatves tvarkyti, bet ir beglobiais gyvūnais rūpintis.

Štai čia ir prasideda didžiausios bėdos. Pabendravus su „Grindos“ darbuotojais nusviro rankos ne vienam gailestingos širdies vilniečiui.

Justiniškėse gyvenanti Inga gali daug papasakoti apie „Grindą“. Pastebėjusi kieme beglobių kačių, moteris nusprendė pasirūpinti, kad jos būtų sterilizuotos ir nebegausintų valkataujančių keturkojų būrio.

„Grinda“ skelbia, kad gyventojams laikinai suteikia specialias kačių dėželes gaudykles, naudojamas sterilizuojamiems gyvūnams pagauti. Tačiau vilnietė išgirdo, kad įmonė jų neskolina.

„Tai atvažiuokite patys“, – neatlyžo vilnietė. „Automobilis sugedęs, atvažiuosime po poros savaičių“, – išgirdo atsakymą.

Pasiskolinusi gaudyklę iš gyvūnų globos organizacijos „Lesė“ su pagalbininkėmis Inga sugavo ne suaugusias kates, o du kačiukus. Štai čia ir prasidėjo dar didesnės bėdos. Tokio amžiaus gyvūnų sterilizuoti dar negalima, „Grinda“ jų nepriima, tad moteriai teko pačiai ieškoti globėjų.

O iš „Grindos“ atstovų dar išgirdo išvedžiojimą: esą gerai, kad yra benamių kačių, nes prieš šildymo sezoną namų rūsiuose priviso daugybė pelių ir žiurkių.

Vilniaus gyvūnų globėjai šią savaitę atvykusiems kačių gaudyti rumunams pasakojo, kaip rūpinasi gatvėje atsidūrusiais keturkojais. Kaip gamins namelius benamėms katėms, kurie bus statomi gyvūnų šėrimo vietose.

Tie nameliai esą apsaugos kates nuo šalčio ir jos nelįs į rūsius, o juos gaminti pažadėjo Lukiškių kaliniai. Tik, va, bėda – nėra pinigų medžiagoms. Tai ar nebus šis projektas kaip ir kiti, kurių šimtai prirašyta šakėmis ant vandens?

Paklausę rumunai vilniečius pamokė skaičiais: už išmestą į gatvę gyvūną Rumunijoje gresia net 1200 eurų bauda, o jei dar ir žiauriai su juo elgiamasi, – 3-6 mėnesiai kalėjimo.

Atvykėliai pasakė esmę: globėjų armijos neprireiktų, jei augintinių šeimininkai bijotų bausmių už netinkamą elgesį. Tada ir „Grindos“ darbininkai galėtų vien gatves lopyti, vamzdžius remontuoti, o ne kačių globėjams pasakas sekti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.