Virtuvėje svarbu ir šaltas protas

Lietuvos televizijose daugiausia dėmesio skiriama pokalbių ir kriminalinėms laidoms, serialams.

Daugiau nuotraukų (1)

Beata Nicholson

Sep 20, 2015, 12:09 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 10:52 PM

O, tarkime, Anglijoje maisto tema – viena pagrindinių. Kai gyvenau toje šalyje, tokiomis laidomis labai domėjausi.

Vienas mėgstamiausių mano kulinarų yra Jamie Oliveris. Neseniai žiūrėjau jo naujojo sezono laidą ir dar kartą įsitikinau, kad jis nepakartojamas, jo aistra ir mokėjimas būti ekrane neprilygstami.

Dar man labai patinka kulinarijos žurnalistas Nigelas Slateris. Galiu jo klausytis ir klausytis. Mane žavi ir jo požiūris į maistą, ir tai, ką jis ruošia.

Dievinu Ricko Steino dokumentines kulinarines keliones. Su vaikais Izabele (9 m.) ir Jurgiu (7 m.) dabar žiūrime BBC televizijos pasididžiavimą – geriausio kepėjo konkursą „Great British Bake Off“. Tokia ir turi būti televizija – skirta visai šeimai.

Man patinka visos kulinarinės laidos, kurias matau Lietuvos televizijose. Žinau, kaip nelengva yra ir gaminti, ir kalbėti eteryje vienu metu.

Anksčiau ruošti maistą mokydavomės iš motinų ir močiučių. Šiandien televizija ir internetas gali pasiūlyti tiek, kad jei turi laiko ir užsidegimo, gali neišeidamas iš namų susipažinti su viso pasaulio virtuvėmis ir maisto ruošimo technikomis.

Tai plečia mūsų suvokimą apie maistą. Žinoma, nereikia manyti, kad kiekvienas norės pasigaminti tai, ką mato ekrane. Daug svarbiau, kad žiūrovas gautų įkvėpimo ir pasisemtų idėjų.

Vis dėlto televizija negali išmokyti gaminti. Televizijos negalima kaltinti, jei kas nors nepavyksta.

Pati po laidų neretai sulaukiu įvairių klausimų ir priekaištų.

Pavyzdžiui: „Viską dariau taip, kaip sakėte, bet pyragas neiškilo.“ Arba: „Marinavau tiek, kiek patarėte, bet vis tiek mėsa buvo kieta.“

Tai – natūralu. Tokiais atvejais atsakau: jei norite, kad pavyktų, reikia daug kartų bandyti. Žinoma, sėkmė priklauso ir nuo gamintojo, ir nuo recepto sudėtingumo.

Kai kuriose kulinarinėse laidose daugiau rodoma restoraninė virtuvė. Manau, kad tokia laida yra „Lietuvos superšefas“ (LNK).

O aš visada svarstau, ar mano siūlomą patiekalą galės pasigaminti eilinė šeima, ar jis gali sudominti didžiąją auditorijos dalį.

Pagrindiniai principai, kuriais vadovaujuosi ruošdama maistą, surašyti mano pirmosios knygos nugarėlėje.

Man patinka paprastas, nuoširdžiai gaminamas maistas, kuriam nereikia sunkiai gaunamų produktų. Gaminu iš tų produktų, kurių galima gauti mūsų geografinėje platumoje.

Dar man svarbu, kad viskas būtų daroma su saiku. Be to, visada pabrėžiu, kad reikia valgyti daugiau daržovių.

Maistas skirtas tam, kad mėgautumės. O jo ruošimas neturi nei išvesti iš proto, nei privesti prie bankroto. Viskas, ką gaminsite su meile, bus skanu!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.