Du viename: redakcijoms ima vadovauti partiniai veikėjai

Šios kadencijos Kauno savivaldybės taryboje – galimas interesų konfliktas. Net du politikai – Donatas Večerskis ir Kęstutis Pūkas – vadovauja žiniasklaidos priemonėms.

Vienas 15min.lt vadovų D.Večerskis aktyviai dalyvauja politinėje veikloje, dirba Kauno savivaldybės taryboje.<br>VDU nuotr.
Vienas 15min.lt vadovų D.Večerskis aktyviai dalyvauja politinėje veikloje, dirba Kauno savivaldybės taryboje.<br>VDU nuotr.
K.Pūkas dėl savo populistinių idėjų neretai vadinamas V.Šustausko įpėdiniu.<br>M.Patašiaus nuotr.
K.Pūkas dėl savo populistinių idėjų neretai vadinamas V.Šustausko įpėdiniu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nerijus Povilaitis

2015-09-23 15:21, atnaujinta 2017-10-14 07:47

K.Pūkas ir jo vadovaujama televizijos bei radijo grupė „Pūkas“ – neblogai žinomi ne tik Kaune, bet ir Lietuvoje. Kaunietis ne tik veda laidas, jose kalbina pašnekovus, bet ir vadovauja politiniam-visuomeniniam judėjimui „Kitokia Lietuva“.

Dėl organizuojamų mitingų pobūdžio ir populizmo persmelktų kalbų K.Pūkui klijuojama „ubagų karaliumi“ vadinto marginalinio politiko Vytauto Šustausko įpėdinio etiketė.

Jo kolega Kauno savivaldybės taryboje D.Večerskis žinomas mažiau. Su Visvaldo Matijošaičio suburtu visuomeniniu judėjimu „Vieningas Kaunas“ į savivaldybės tarybą patekęs filosofijos mokslų daktaras – vienas svarbiausių įmonės 15min.lt vadovų. Jis – generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Žurnalistams politikuoti draudžiama

Vienu metu dirbti žiniasklaidoje ir užsiimti aktyvia politine veikla draudžia žurnalistų etikos nuostatos.

„Žiūrint kai kurias K.Pūko laidas apie kitokią Lietuvą buvo galima akivaizdžiai įžvelgti jo, kaip žiniasklaidos priemonės savininko, politines ambicijas. Todėl interesų konfliktas čia, manau, yra akivaizdus. Tačiau tokių esame turėjo ir anksčiau“, – lrytas.lt sakė Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius.

Nors etikos nuostatose kalbama tik apie žurnalistus, pasak D.Radzevičiaus, žiniasklaidos priemonių savininkams taikytini dar griežtesni veiklos apribojimai.

„Savo verslą turintys, į politiką einantys žiniasklaidos priemonių savininkai interesų konfliktą turės kiekvienu atveju, kai tik bus kalbama apie jų veiklos sritį. Kitaip sakant, nesvarbu, ar kalbama pozityviai, ar kritikuojama, interesų konfliktas neišvengiamai bus. Todėl apie pasitikėjimą žurnalistais negali būti net kalbos, nes turinio užsakovai, žurnalisto samdytojai – tie patys politikai“, – sakė D.Radzevičius.

Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas minėjo, kad žiniasklaidos priemonės privalo įvardinti savo vertybes, aiškiai nustatyti, kiek ir kokiu būdu žurnalistai gali būti susiję su politine veikla.

„Mano tvirtu įsitikinimu, žiniasklaida ir jos sąsajos su viena ar kita politine jėga kelia klausimą išlikti tokiai, kokia ji turi būti – nepriklausomai bei nešališkai. Politinė priklausomybė šią problemą iškelia labai aštriai, dėl to kiekviena redakcija turi visa tai labai aiškiai apibrėžti“, – minėjo D.Radzevičius.

Jis nurodė ir patį svarbiausią žurnalistų etikos principą, kad žurnalistas negali naudotis žiniasklaidos priemone asmeninėms sąskaitoms suvesti.

Neigia darantis įtaką redakcijai

Kauno tarybos narys, visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ atstovas D.Večerskis tikino, jog politinė veikla ir darbas 15min.lt interesų konflikto nesukelia. Jo vadovaujama įmonė save pateikia kaip skaidraus verslo ir  žurnalistikos pavyzdį.

„Nenormalu, kai žiniasklaidos priemonės savininkas, redaktorius ar žurnalistas yra politiškai angažuotas. Ypač jeigu jis rašo politinėmis temomis. Tikėtis, kad jo rašiniai bus objektyvūs ir nepriklausomi, sunku. Juk bet kuriuo atveju žmogaus nuomonė vis tiek „išlenda“, – minėjo mokslų daktaras D.Večerskis.

Faktiškai antras pagal įtaką kompanijos darbuotojas tikino nesantis nei 15min.lt redakcijos vadovas, nei žurnalistas. Kauno savivaldybės tarybos narys minėjo dirbantis generalinio direktoriaus pavaduotoju ir kuruojantis tik pardavimų sritį. 

„Jeigu būčiau kaip nors susijęs su redakcija, reikėtų pasirinkti arba vienas, arba kitas pareigas. Jeigu rašydamas tekstus deklaruočiau, jog atsiriboju nuo „Vieningo Kauno“, niekas tuo vis tiek netikėtų. Yra reikalavimas, kad redakcijų vadovai nedalyvautų politikoje ir nepriklausytų politinėms partijoms, to ir reikia laikytis“, – sakė D.Večerskis.

Buvęs Kauno meras, šiuo metu opozicijos lyderis Andrius Kupčinskas  sakė priekaištų dėl einamų pareigų žiniasklaidos grupėje D.Večerskiui neturintis.

„Nepastebėjau, kad jis naudotųsi portalu savo ar atstovaujamo judėjimo reklamai. Visai kas kita – K.Pūkas, kuris ir dalyvauja politikoje, ir veda politines laidas“, – sakė A.Kupčinskas.

Problemos neįžvelgia

„Žiniasklaidoje esu visą gyvenimą, kas man gali uždrausti joje dirbti toliau? O savivaldybėje aš nedirbu, esu tik tarybos narys ir algos negaunu. Savo nuomonę skleidžiu ir skleisiu, kodėl man kas nors galėtų uždrausti tai daryti? Nematau jokios blogybės dirbdamas žmonėms“, – lrytas.lt sakė Kauno savivaldybės tarybos narys, radijo stoties ir televizijos kanalo „Pūkas“ vadovas K.Pūkas.

Politikas minėjo, kad tarybai svarstant klausimus, susijusius eterio laiko ar viešinimo paslaugų pirkimu, jis neabejotinai nusišalinsiąs.

Politikas neslėpė besinaudojantis eteriu taip, kaip mano reikalinga. Dirbdamas Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoju jis filmuoja posėdžius, taip pat fiksuoja gyventojų priėmimus.

„Viską viešai rodome. Norime, kad žmonės žinotų, jog Antikorupcijos komisija veikia ir yra kur pasiskųsti. Mano interesas, kad viskas būtų vieša“, – minėjo K.Pūkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.