Žinia pabėgėliams iš Seimo: „Atvirų durų politika keisis“

Kaip naujieji metai ateina netikėtai, taip ir Lietuvą pabėgėlių problema užklupo netikėtai – taip apie pabėgėlių krizę ir Lietuvoje numatomus jos sprendimo būdus iš Seimo tribūnos ironizavo kai kurie politikai.

Lietuva pabėgėliams žada griežtus atrankos kriterijus.<br>AFP nuotr.
Lietuva pabėgėliams žada griežtus atrankos kriterijus.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2015, 1:41 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 3:24 AM

Ketvirtadienį Seime vyko diskusija „Dėl Lietuvos valstybės požiūrio į pabėgėlių krizę“, kurioje buvo apžvelgtos pabėgėlių krizės valdymo tendencijos.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius diskusijoje apžvelgė esamą padėtį: „Turime situaciją, susijusią su krize karštuosiuose taškuose, konfrontuoja įvairios jėgos. Žmonės ten negali išgyventi ir absoliuti dauguma bėga nuo karo. 8 mln. sirų palikę savo namus, o 4 mln. palikę Siriją.“

Anot jo, apie 0,5 mln. pabėgėlių jau pateko  į Europą, ir Europos lyderiai jau suskubo spręsti šią problemą, skirstomas finansavimas.

L.Linkevičius patikino, kad Lietuvoje ruošiamasi priimti 1105 pabėgėlius, ir atsakingos institucijos jau atlieka parengiamuosius darbus.

„Atvirų durų ir langų politika bus koreguojama ir turės keistis“, – sakė L.Linkevičius ir pabrėžė, kad planuojama griežtinti ES pasienio kontrolę ir glaudžiau bendradarbiauti su Afrikos regiono šalimis.

Premjeras: „51 proc. lietuvių pabėgėlių perkėlimui pritaria“

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad Vyriausybė šių metų rugsėjį sudarė komisiją, kuriai pavedė koordinuoti užsieniečių, kuriems reikia prieglobsčio, ir kitus klausimus.

„Atliktas tyrimas rodo, kad 51 proc. lietuvių pritaria, kad Lietuva turi priimti pabėgėlius. Bus rengiamas kruopštus patikrinimas, bus tikrinama, kad į Lietuvą nepatektų pavojingi asmenys“, – kalbėjo premjeras.

A. Butkevičiaus teigimu, planuojama trumpinti tiek pabėgėlių buvimo registracijos centre, tiek integracijos savivaldybėse laiką.

S.Svernelis: „Sakoma, kad atvyks tik teroristai“

Daug karčių žodžių diskusijoje pažėrė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Jis teigė, kad diskusijos, kiek atvyks pabėgėlių, kiek eurų jie gaus ir kur gyvens, yra gana keistos: „Kokią žinią ištransliavome savivaldybėms ir visuomenei? Šiandien vyksta nesolidi, nerimta ir pagrįsta baimėmis diskusija. Sakoma, kad atvyks vieni teroristai, žmogžudžiai, prievartautojai arba geriausiu atveju vagys arba vadinamieji „pašalpiniai“... Gal laikas išklausyti ekspertų?“

S.Skvernelis priminė ir saugumo klausimą: „Ką nuo ko reikia saugoti? Juk kai į Zoknius atvyko kariškiai iš užsienio, tai mums juos nuo mūsų piliečių reikėjo saugoti.“

Anot jo, pabėgėliai nėra gyvūnai ar statistiniai vienetai, o žmonės.  Kaip valstybė bus pasirengusi juos priimti, tokį įspūdį apie save ir sukurs. Ministras pabrėžė, kad svarbiausia tinkama atranka ir sėkminga integracija. „Svarbu išmokti tam tikras pamokas“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Diskusijoje dalyvavęs A.Šešelgis užtikrino, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ruošiasi sėkmingam pabėgėlių priėmimui ir integracijai.

Atvyks mažiau nei išvyko

Seimo narys Arminas Lydeka pabrėžė, jog Europa pavėluotai suprato, kad net konkrečios pabėgėlių kvotos yra problema, o pagrindiniu iššūkiu tapo pagalba pabėgėliams už Europos Sąjungos sienų.

„Per kelerius metus iš Lietuvos išvyko 600 tūkst. gyventojų, o keliame klausimą, ar gali į Lietuvą atvykti 1 tūkst. pabėgėlių. Juk Lietuvos infrastruktūra sukurta taip, kad čia galėtų gyventi apie 4 mln. gyventojų, bet gyvena mažiau nei 3 mln.,“ – argumentus, kodėl Lietuva turi ir gali priimti pabėgėlius, vardijo A. Lydeka.

„Patirties trūkumas – ne pasiteisinimas. Kol kas nematome aiškaus plano valstybiniu lygmeniu. Valdžia turi atlikti namų darbus. Pabėgėliai negali per ilgai užsibūti registracijos centre, negalime kurti socialinių getų. Reikia, kad iš remtinų asmenų pabėgėliai taptų mokesčių mokėtojais“, – kalbėjo politikas ir pridūrė, kad atvykėliams reikia sudaryti galimybes mokytis lietuvių kalbos, susipažinti su mūsų papročiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.