Žvejybos įmonę persekioja skandalai: jūreiviai surengė maištą

Lietuvos žvejybos įmonę „Arctic Fishing“ persekioja skandalai – jos laivo „Žalgiris“ įgula iš Norvegijos deportuota į Rusiją. Krabus gaudžiusiems jūrininkams nesumokėta už darbą Barenco jūroje.

Krabų gaudytojai gali pasigirti įspūdingais laimikiais, bet ne algomis.
Krabų gaudytojai gali pasigirti įspūdingais laimikiais, bet ne algomis.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Sep 24, 2015, 7:50 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 6:29 AM

„Mus išmetė iš laivo Norvegijos uoste, kai pareikalavome atlygio už darbą“, – „Lietuvos rytui“ pareiškė krabus Barenco jūroje gaudžiusio laivo „Žalgiris“ kapitonas Rusijos pilietis Olegas Voronovas.

Arkties vandenyse su Lietuvos vėliava plaukiojančio „Žalgirio“ įgulą sudaro Rusijos piliečiai – Kamčiatkos gyventojai. Daugiau kaip penkis mėnesius krabus traukę jūrininkai buvo priversti grįžti į krantą.

Reikalavo sumokėti pinigus

„Sugedus laivo varikliui dirbti negalėjome. Be to, ir krabų sumažėjo, todėl grįžome į Honingsvogo uostą“, – žūklę prisimena O.Voronovas.

Ten įsiplieskė konfliktas – „Žalgirio“ įgula atsisakė krauti sugautus krabus, kol darbdaviai į jų asmenines sąskaitas Rusijoje neperves algų.

„Arctic Fishing“ atstovai aiškino, kad pinigai bus pervesti iškrovus krabus, žadėjo 10 tūkst. JAV dolerių premiją, tačiau įgula nesutiko.

„Taip jie dūmė mums akis – norėjo apgauti. Grįžę namo be pinigų gaudytume vėją laukuose“, – kalbėjo O.Voronovas.

Pasipylė kaltinimų lavina

Įgula neleido krauti krabų ir kitiems. Tada įmonės atstovai pareiškė, kad jūrininkai niokoja laivą, atjungę elektrą jie esą norėję sugadinti ir šaldytą laimikį, kurio vertė – 500 tūkst. JAV dolerių.

„Žalgirio“ įgula apkaltinta ir kriminaliniais nusikaltimais – esą užgrobė laivą ir norėjo jį nuplukdyti į Rusiją, neleido pakeisti įgulos. Jūrininkams pagrasinta, kad jie bus išprašyti jėga.

„Tai jie grasino su manimi susidoroti. Darė viską, kad mus išvarytų iš laivo nesumokėję algų“, – darbdavių kaltinimus neigė O.Voronovas.

Įgulai – ultimatumas

„Arctic Fishing“ kreipėsi į Norvegijos teismą, o „Žalgirio“ įgula paprašė jūrininkų teises visame pasaulyje ginančios Tarptautinės transporto federacijos (ITF) pagalbos.

Rugsėjo 16-ąją „Arctic Fishing“ direktorius Giedrius Gruzdys informavo „Žalgirio“ įgulą, kad įmonė negali ilgai laikyti grynųjų pinigų, kurių ji atsisako. Pranešė, kad kreiptasi į teismą dėl jūrininkų iškeldinimo.

G.Gruzdys „Žalgirio“ kapitonui ir įgulai pateikė įmonės ultimatumą – per pusvalandį susikrauti daiktus ir dingti iš laivo.

Laive – norvegų policininkai

„Jeigu patys neišeisite, teismo sprendimą įvykdys Norvegijos policija. Po to negalėsite įvažiuoti į šią ir kitas Europos Sąjungos šalis“, – Rusijos jūrininkams pagrasino „Arctic Fishing“ vadovas.

G.Gruzdys pareiškė, jog „Žalgiryje“ (ankstesnis laivo pavadinimas – „Kapitan Basov“) įgula dirbo nelegaliai – Lietuvos laive juos įdarbinusi Rusijos kompanija „Olankam“ neturi leidimo verstis tokia veikla.

Kai O.Voronovas susisiekė su „Olankam“ atstovais, šie pasakė, jog sutartį dėl jų įdarbinimo „Žalgiryje“ pasirašė pats G.Gruzdys. Įgulai patarta laikytis iš paskutiniųjų – nekrauti krabų, nepalikti laivo.

Prieš savaitę į „Žalgirio“ denį įžengę Norvegijos policininkai pareikalavo, kad 22 įgulos nariai tučtuojau išsikraustytų iš laivo patalpų. Prie krantinės dar sukinėjosi ir kariškių kateris.

„Policija patikrino dokumentus, įsodino į keltą ir nuplukdė į Kirkeneso uostą. Iš ten autobusu atvežė į Murmanską“, – pasakojo O.Voronovas.

Jūrininkai – be darbo

Iš Norvegijos deportuota įgula penkta para gyvena Murmansko bendrabutyje. Jūrininkų kelionei atgal į Kamčiatką reikia apie 6500 JAV dolerių, bet tiek pinigų jie neturi.

Įdarbintojų agentas O.Voronovui perdavė 500 JAV dolerių. Jis tikisi, kad ITF atstovai padės – „Arctic Fishing“ įgulai už darbą liko skolinga 320 tūkst. JAV dolerių.

Rusijos piliečiai apie savo santykius su darbdaviais informavo Lietuvos ambasadą Norvegijoje, bet konsulas į Honingsvogą neatvyko.

Kas dirbs  “Žalgiryje“ ir kituose ledjūrio vandenis raižančiuose „Arctic Fishing“ laivuose, jeigu įmonės savininkai delsia mokėti arba išvis nemoka algų sunkiomis sąlygomis dirbantiems krabų gaudytojams ?

„Niekas ir nedirba – šiuo metu Honingsvoge be darbo stovi dar du šios įmonės laivai – „Jūrų vilkas“ ir „Karalius“, jų įgulos jau mėnesius nesulaukia atlyginimo“, – kalbėjo O.Voronovas.

Lietuvoje registruotai įmonei „Arctic Fishing“ vadovauja  Sietle (JAV) gyvenantis rusų kilmės verslininkas Aleksandras Silaginas – buvęs Sovietų Sąjungos žvejybos sistemos funkcionierius.

„Jūrų vilko“ vardas  plačiai nuskambėjo, kai Rusijos kariškiai jį sulaikė brakonieriaujant Barenco jūroje – įgula nelegaliai  gaudė krabus šios šalies administruojamoje žvejybos zonoje. Tada A.Silagino įmonę užstojo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius – jis netgi nusiuntė konsulą į Murmanską, kur stovėjo areštuotas laivas.

„Arctic Fishing“ direktoriui G.Gruzdžiui Klaipėdos apylinkės teismo skirtos solidžios  administracinės baudos už neteisėtą Rusijos piliečių įdarbinimą laivuose su Lietuvos vėliava „Jūrų vilkas“ ir „Karalius“ – nė motais.

  „Mes šioje įmonėje daugiau nedirbsime. Girdėjau, kad G.Gruzdys rengiasi verbuoti Ukrainos jūrininkus“, – sakė  O.Voronovas, kuriam „Arctic Fishing“ už darbą liko skolinga 40 tūkst. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.