Pasvaliečiai abstulbo: varguoliams pastatė auksinį namą

Pasvalyje už 500 tūkstančių eurų rekonstruotas ir auksiniu jau pramintas medinis aštuonbutis namas sulaukė naujakurių. Bet buvo ir tokių socialiai remiamų šeimų, kurios atsisakė apsigyventi būste, verte prilygstančiame dviejų aukštų namui.

Renovuoto namo kaimynai stebisi valdžios neūkiškumu – už pusę milijono eurų buvo galima pastatyti du namus.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Renovuoto namo kaimynai stebisi valdžios neūkiškumu – už pusę milijono eurų buvo galima pastatyti du namus.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Sep 25, 2015, 11:01 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 5:55 PM

Nuo 2011 metų vykę buvusios pradinės mokyklos atnaujinimo darbai baigti. Visuomenę stebinęs faktas, kad aštuonbučio renovacija kainavo per pusę milijono Europos Sąjungos skirtų eurų, netrukus bus pamirštas.

Vaizdingoje miesto vietoje – upės pakrantėje ir miesto parko prieigose stovinčio renovuoto namo kaimynai vis dar stebisi valdžios neūkiškumu, nes už tokią sumą buvo galima pastatyti du namus.

Vakar į puikiai renovuotą namą pirmasis atsikraustė judėjimo negalią turintis 49-erių Algirdas Adomonis. Socialinio būsto eilėje jis laukė 11 metų.

Tačiau judėti neįgaliojo vežimėliu pritaikytas vieno kambario butas pernelyg nedžiugino buvusio policijos pareigūno.

„Pats per vasarą prisiauginau daržovių, prisikonservavau. Bus ne mažiau kaip 200 stiklainių. Bet kur juos sudėti? Naujame bute tokiems daiktams nenumatyta vietos. Teks prašytis kokios sandėliuko lentynos pas gatvės kaimynus, – kalbėjo vyras. – Užtat koks vaizdas, pro langą galėsiu žiūrėti į parko medžius.“

Nuostabiu vaizdu už milijoną džiaugėsi ir vakar pirmąsias dėžes atsigabenusi 44-erių Valerija Kubiliūnienė.

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Petkevičius sakė, kad buvo tokių šeimų, kurios atsisakė gyventi šiuolaikiškai įrengtuose butuose. Šios socialinę paramą gaunančios šeimos nenorėjo mokėti už butų šildymą dujomis, vandentiekį. Todėl prašė namo kaime su krosnimi, šuliniu ir tualetu kieme.

Valdininkas patikino, kad renovuotame aštuonbutyje gyvens tvarkingi, be žalingų įpročių, bet nepasiturintys pasvaliečiai. Todėl baimintis, kad brangus projektas nueis šuniui ant uodegos, neverta.

P.Petkevičius sakė žinąs pasvaliečių nuomonę apie į balą išmestus ES pinigus.

„Pagal europinio projekto, kuriam buvo skirta 500 tūkstančių eurų, reikalavimus, nebuvo galima statyti naujo socialinio būsto. Pinigai skirti senam, nenaudojamam namui rekonstruoti ir socialiniam būstui pritaikyti. Mes kitokio pasirinkimo neturėjome. Taip pat buvo reikalavimas, kad toje vietovėje, kur stovi namas, būtų ne mažiau kaip 3000 gyventojų. Todėl namą tik mieste galėjome rekonstruoti, o ne kaime“, – sakė P.Petkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.